Protestele continuă în Belarus, după învestirea secretă a lui Lukașenko: Oamenii au fost băgați în dube, s-a tras cu lacrimogene și cel puțin 200 de persoane au fost reținute (Video)

Protestele continuă în Belarus, după învestirea secretă a lui Lukașenko: Oamenii au fost băgați în dube, s-a tras cu lacrimogene și cel puțin 200 de persoane au fost reținute (Video)

Zeci de mii de oameni au demonstrat din nou, weekendul trecut, în Belarus, împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko, iar poliţişti mascaţi au urcat oameni în dube şi au tras cu gaze lacrimogene.

Protestatarii au scandat mesaje precum ”Impostorul!” şi ”Sveta este preşedintele nostru!”, în timp ce au mărşăluit prin Minsk şi alte oraşe împodobite în roșu și alb, culorile Opoziţiei, transmite Reuters.

Cel puţin 200 de persoane au fost reţinute, a anunţat Ministerul de Interne.

Unii au numit protestul ”inaugurarea poporului” pentru Sviatlana Tihanouskaia, principalul adversar al lui Lukaşenko, care a fugit în exil după alegerile din 9 august, despre care oponenţii președintelui au spus că a fost defavorizată în mod flagrant pentru ca Lukaşenko să obţină un al şaselea mandat.

ADVERTISING

Șeful statului neagă frauda electorală. El a fost învestit în funcție, miercuri, pe furiș, într-o ceremonie desfăşurată fără niciun anunţ în prealabil, provocând mai multe proteste şi critici din partea Uniunii Europene, a Statelor Unite şi a Marii Britanii.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că Lukaşenko trebuie să se retragă: "Asistăm la o criză de putere în Belarus, cu o administraţie autoritară care nu este capabilă să accepte logica democraţiei", a declarat liderul din Hexagon pentru Journal du Dimanche.

ADVERTISING

Lukaşenko a replicat că, urmând logica lui Macron, liderul francez ar fi trebuit să demisioneze acum doi ani când a început protestul ”vestelor galbene”, iar demonstraţiile în masă deveniseră banale în Franţa.

Ba mai mult, chiar s-a oferit să ajute la negocierea unui transfer paşnic de putere între Macron şi cei care protestează la adresa autorităţilor franceze.

”În calitate de politician cu experienţă - pentru unul imatur - vreau să-l sfătuiesc pe domnul Macron să se uite mai puţin în jur şi, în schimb, să se ocupe în cele din urmă de afacerile interne ale Franţei”, a spus Lukaşenko, citat de agenţia oficială de ştiri Belta.

ADVERTISING

Rusia a declarat că decizia UE de a nu-l recunoaşte pe Lukaşenko ca preşedinte legitim contravine dreptului internaţional şi echivalează cu un amestec indirect în treburile naționale.

Belarus protests continue after Lukashenko's secret inauguration | DW News


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇