UE a impus noi sancţiuni Belarusului, care îi afectează sectoare cheie din economie

UE a impus noi sancţiuni Belarusului, care îi afectează sectoare cheie din economie

Uniunea Europeană a impus, joi, sancţiuni noi împotriva unor sectoare cheie ale economiei Belarusului.

Scopul: presiuni asupra regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Contextul: deturnarea la 23 mai a unui avion de linie Ryanair pe ruta Vilnius-Atena pentru arestarea unui opozant.

Noul set de măsuri a fost publicat cu puţin timp înainte de debutul summit-ului UE de la Bruxelles şi cuprinde restricţii asupra comerţului cu îngrăşăminte pe bază de potasiu, cu petrol, produse din tutun. Totodată, limitează accesul Minskului pe pieţele de capital din UE, a precizat Consiliul European, într-un comunicat.

ADVERTISING

Liderii europeni salută intrarea în vigoare "în timpul dorit" a măsurilor decise împotriva regimului din Belarus, se arată în proiectul de concluzii al summit-ului, consultat de AFP.

UE interzice "vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul, direct sau indirect, către oricine din Belarus, de echipamente, tehnologii sau softuri destinate să fie utilizate în principal pentru supravegherea sau interceptarea de comunicaţii prin Internet şi telefonice, precum şi de bunuri şi tehnologii cu dublă utilizare în scopuri militare, şi către persoane, entităţi sau organisme specifice din Belarus', afirmă comunicatul.

ADVERTISING

Banca Europeană de Investiţii va înceta orice decontare sau plată aferentă oricărui acord existent privitor la proiecte în sectorul public, precum şi oricărui contract de asistenţă tehnică.

Aceste sancţiuni economice se adaugă interdicţiei de zbor în UE pentru companiile aeriene din Belarus, în timp ce survolarea acestei ţări şi aterizarea pe aeroporturile sale sunt nerecomandate companiilor din UE.

Totodată, UE a inclus alte 78 de nume pe lista sa neagră, care numără acum 166 de persoane, printre care preşedintele Lukaşenko şi doi dintre fiii săi, dar şi 15 entităţi cu legături cu regimul.

ADVERTISING

Citește mai multe despre deturnarea avionului la Minsk:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇