Băsescu: Rusia vrea să lege terestru Crimeea. Trebuie scoasă din sistemul bancar internațional

Băsescu: Rusia vrea să lege terestru Crimeea. Trebuie scoasă din sistemul bancar internațional

Traian Băsescu este de părere că obiectivul urmărit de Vladimir Putin este să ”lege terestru Crimeea”, adică să extindă ocuparea Ucrainei până la gurile Dunării. În opinia sa, Occidentul ar trebui să reacționeze dur, inclusiv prin scoaterea Rusiei din sistemul bancar internațional.

”Deocamdată, prioritatea lui Vladimir Putin este să rezolve problema cu Ucraina. Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoașterea independenței celor două republici separatiste. Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruși îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării”, a declarat fostul președinte al României, în prezent europarlamentar PMP, la RFI România.

ADVERTISING

Traian Băsescu spune că sancțiunile ar trebui să fie foarte severe și impuse împotriva Rusiei, nu a celor două teritorii separatiste, așa cum s-a întâmplat după ocuparea Crimeii.

”Sancțiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puțin în Europa.

V-aș aduce aminte că s-au mai impus sancțiuni, după ocuparea Crimeii și sancțiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei. N-aș vrea să asistăm și acum la o decizie europeană de a se impune sancțiuni împotriva Donețkului și Luganskului, ci împotriva Rusiei”, a subliniat acesta.

ADVERTISING

Fostul președinte crede că e greu de spus ce mai poate face acum Occidentul, ”în afara unor sancțiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei”.

”Pentru că militar este o variantă exclusă și atunci rămâne izolarea politică și izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusia nu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic. Ar trebui cel puțin UE să fie de data aceasta cinstită când vorbește despre sancțiuni împotriva Rusiei.

Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia și să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esențiale. Practic, Vladimir Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”, a mai subliniat fostul președinte al României.

ADVERTISING

Urmărește LIVE pe SpotMedia-ro evoluția evenimentelor: Pe picior de război în Ucraina, Rusia află azi ce sancțiuni primește

Iată și intervenția lui Traian Băsescu în plenul Parlamentului European, săptămâna trecută:

Strasbourg -16.02.22-Intervenție în Plenul Parlamentului EuropeanTema: Situația de la frontiera Ucrainei Doamnă...

Publicată de Traian Băsescu pe Miercuri, 16 februarie 2022

Luni seara, președintele Rusiei a semnat documentele prin care recunoaște independența teritoriilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk, iar cancelariile occidentale au reacționat la unison, condamnând deciziile lui Vladimir Putin. Ulterior, el a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în cele două regiuni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇