Bacăul face referendum pentru sporirea măsurilor anti-COVID: Este pentru prima dată în istoria post-decembristă când cetățenii sunt consultați

Bacăul face referendum pentru sporirea măsurilor anti-COVID: Este pentru prima dată în istoria post-decembristă când cetățenii sunt consultați

Noul primar al Bacăului, Lucian Viziteu, a anunțat vineri că în ședința Consiliului Local s-a votat organizarea unui referendum în care cetățenii sunt consultați în legătură cu 3 teme pe care administrația le dorește implementate.

Astfel, băcăuanii vor fi întrebați dacă vor măsuri suplimentare pentru combaterea pandemiei de COVID-19, dacă vor să fie dărâmate garajele construite pe domeniul public și dacă vor ca banii urbei să fie investiți și în finalizarea Spitalului Municipal.

ADVERTISING

”Pentru prima oară în istoria Bacăului vom avea un referendum local! Astăzi, Consiliul Local Bacău, a validat propunerea pe care am facut-o. Este pentru prima dată în istoria post-decembristă când cetățenii sunt consultați în mod direct despre implementarea unor măsuri și proiecte cu impact asupra comunității. În urma votului, referendumul va conține trei întrebări.

Prima este legată de folosirea unor fonduri de la bugetul local pentru ca executivul să ia măsuri suplimentare, dar fără coerciție, pentru respectarea regulilor privind combaterea pandemiei. Acestea au drept scop scăderea numărului de infectări pe raza municipiului Bacău, în vederea redeschiderii activităților economice, educaționale și culturale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

A doua întrebare este legată de necesitatea sistematizării cartierelor Bacăului. Este vorba despre eliberarea domeniul public de constructii cum sunt garajele din beton si crearea de noi parcari, spații verzi și locuri de joacă pentru copii.

A treia întrebare se referă la oportunitatea alocării de fonduri în vederea finalizării Spitalului Municipal și a fost propusă de colegii din PNL. Inițiativa organizării acestui referendum este în concordanță cu principiul transparenței decizionale. Oricâte măsuri s-ar lua de către decidentul politic, fie el și executiv al primăriei, fără suportul comunității, acestea nu au o finalitate care să producă plus valoare”, a anunțat pe Facebook Lucian Viziteu.

ADVERTISING

Bacăul va avea bugetare participativă

Noul primar al Bacăului spune că principiul de bază al mandatului său va fi comunicarea cu cetățenii și că tot în premieră, de anul viitor, va permite finanțarea proiectelor inițiate de locuitori.

”Tot pentru prima dată în Bacău, începând cu anul viitor, se va introduce bugetarea participativă. Astfel, proiectele venite dinspre cetățeni vor fi finanțate. Mulțumesc consilierilor locali pentru înțelepciunea de care au dat dovadă și pentru modul în care s-au purtat discuțiile.

Tonul civilizat, argumentele pro sau contra, părerile diferite sunt esența unei democrații. Spre cinstea lor, politicienii care fac parte din actualul consiliu local au demonstrat tuturor băcăuanilor că forul legislativ local poate fi o adevărată agora.

Dragi băcăuani, vă invit pe toți să vă exprimați opțiunile la referendum. Urmează o campanie de comunicare punctuală a propunerilor executivului pentru ca dumneavoastră să fiți informați despre toate măsurile pe care le-am gândit împreună cu specialiști din domeniul medical, în cazul strategiei pentru combaterea Covid și cu urbaniști, în cazul resistematizării cartierelor.

Bineînțeles, ideile și propunerile venite din partea dumneavoastră vor fi luate în considerare și vor deveni parte din strategia care se va implementa la nivelul municipiului”, a mai scris Viziteu.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇