Avertisment NATO pentru Putin și Lukașenko: Suntem pregătiți să apărăm orice aliat

Avertisment NATO pentru Putin și Lukașenko: Suntem pregătiți să apărăm orice aliat

După deturnarea unui avion al unei companii europene de către regimul dictatorial din Minsk, NATO este pregătită să apere de urgență orice aliat, în fața amenințărilor venite dinspre Rusia și Belarus.

Lituania, Letonia şi Polonia, toate membre ale NATO, au frontiere comune cu Belarus.

"Suntem desigur pregătiţi, în caz de urgenţă, să protejăm şi apărăm orice aliat împotriva oricărui tip de ameninţare venită din partea Minskului şi Moscovei", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag. "

ADVERTISING

Suntem vigilenţi şi urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus", a adăugat apreciind că Belarusul devine "tot mai dependent" de Rusia.

Stoltenberg a afirmat că NATO este serios îngrijorat de cooperarea mai strânsă dintre Moscova şi Minsk din ultimele luni.

"Am învăţat din trecut că Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova", a spus el, care a amintit că "NATO este o alianţă defensivă".

În urmă cu două săptămâni, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a obligat o cursă comercială operată de compania Ryanair între două capitale ale Uniunii Europene - Atena şi Vilnius - să aterizeze de urgenţă la Minsk. Jurnalistul disident Roman Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, pasageri la bordul acelei curse, au fost arestaţi.

În contextul în care UE a răspuns la acest incident cu sancţiuni împotriva Belarusului, preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit pe Lukaşenko pentru discuţii şi a declarat că Moscova va susţine Minskul cu credite în valoare de 500 de milioane de dolari.

ADVERTISING

Totodată, Putin şi-a reafirmat sprijinul pentru Lukaşenko, în confruntarea acestuia cu Occidentul.

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇