Aurescu presează Kievul pe subiectul românilor din Ucraina. Ce urmează

Aurescu presează Kievul pe subiectul românilor din Ucraina. Ce urmează

După ce Klaus Iohannis a vorbit cu Volodimir Zelenski, a venit rândul ministrului de Externe Bogdan Aurescu să comunice cu omologul său de la Kiev pe seama problemei românilor din Ucraina.

Aurescu a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Dmitro Kuleba, pe tema Legii privind minoritățile naționale din Ucraina.

„Discuția a avut loc în continuarea convorbirii telefonice avute de președintele României, Klaus Iohannis, cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, la 4 ianuarie 2023, în cursul căreia s-a convenit ca șefii diplomațiilor de la București și Kiev să poarte discuții pentru soluționarea problemelor semnalate de partea română referitoare la Legea privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina”, anunţă MAE.

ADVERTISING

La telefon, oficialii „au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuții la nivel de experți și o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniștri ai afacerilor externe”.

„De asemenea, cei doi miniștri au stabilit să rămână în contact constant, direct, pentru coordonarea procesului. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuției, aspectele procedurale și de fond din Legea sus-menționată care au trezit preocuparea autorităților române și a reprezentanților comunității românești și care au fost de altfel prezentate detaliat și argumentat în scrisoarea sa din decembrie 2022 către ministrul Dmitro Kuleba.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

A amintit dialogul intens avut cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmytro Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului trecut, și a solicitat întreprinderea de pași concreți pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părții române.

Totodată, în continuarea discuțiilor anterioare cu șeful diplomației de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoașterii, de către Ucraina, a inexistenței așa-zisei limbi moldovenești", adaugă comunicatul citat.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre organizarea următoarei reuniuni a trilateralei România-R. Moldova-Ucraina, în continuarea celei de la Odesa din septembrie 2022.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇