Au mai rămas doi finalişti în cursa la fotoliul lui Boris Johnson. Cine e favoritul

Au mai rămas doi finalişti în cursa la fotoliul lui Boris Johnson. Cine e favoritul

Fostul ministru britanic al Finanţelor Rishi Sunak şi ministrul actual de Externe Liz Truss s-au calificat miercuri în ultima fază a cursei la succesiunea lui Boris Johnson.

Numele viitorului premier şi lider al Partidului Conservator, care urmează să fie ales de cei 170.000 de membri ai formaţiunii, este aşteptat la 5 septembrie, relatează AFP.

Rishi Sunak a obţinut 137 de voturi de la deputaţii conservatori în acest al cincilea tur de scrutin, potrivit The Guardian.

Liz Truss a obţinut 113 voturi şi se clasează pe locul doi.

ADVERTISING

Secretarul de stat însărcinat cu comerţul exterior, Penny Mordaunt, a obţinut 105 voturi, fiind afară din cursă.

Cei doi finalişti urmează să fie departajaţi în cadrul unui vot prin corespondenţă organizat în august.

Un sondaj efectuat de YouGov la comanda Financial Times arată că Liz Truss este favorită.

Potrivit presei internaționale, numirea sa în funcția de premier ar tensiona și mai mult relațiile cu UE, întrucât este autoarea unui controversat proiect de revizuire unilaterală a protocolului în privința Irlandei de Nord.

ADVERTISING

Inflația, la cea mai mare rată din ultimii 40 de ani

În schimb, Rishi Sunak pare a fi perceput nefavorabil în partid, în contextul în care în mandatul său de ministru de Finanţe impozitele au fost majorate semnificativ, iar inflaţia a atins un nivel-record.

Creșterea prețurilor la benzină și la alimente a dus luna trecută inflația britanică la cea mai mare rată din ultimii 40 de ani: în iunie a ajuns la 9,4%, cel mai ridicat nivel din februarie 1982, față de 9,1% în mai.

Cea mai recentă creștere înseamnă că Marea Britanie a avut cea mai mare rată a inflației înregistrată în oricare dintre economiile avansate ale G7 din 1985 încoace, deși multe țări mai mici din UE înregistrează în prezent o creștere și mai rapidă a prețurilor.

ADVERTISING

De asemenea, Sunak este considerat ca fiind lipsit de loialitate, dat fiind că demisia sa, produsă însă în contextul unei crize politice ample, a provocat retragerea de la putere a premierului Boris Johnson.

Cei doi candidați rămași în cursă au fost de acord să participe la o dezbatere în direct la BBC, luni, 25 iulie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇