Ambasadorul Ungariei, convocat la Ministerul român de Externe după discursul lui Viktor Orban UPDATE

Ambasadorul Ungariei, convocat la Ministerul român de Externe după discursul lui Viktor Orban <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

MAE român l-a convocat, luni dimineaţa, pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, anunţă ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto.

Acesta nu precizează motivul convocării, însă spune că demersul a venit după „discurs”, referire probabilă la discursul rostit de premierul Viktor Orban la Tuşnad.

„Nu a fost o surpriză faptul că ambasadorul nostru la Bucureşti a fost convocat în această dimineaţă la Ministerul român de Externe”, a scris Peter Szijjarto pe Facebook, adăugând că „tonul şi atmosfera întâlnirii pot fi descrise ca fiind calme şi politicoase”.

Potrivit lui Peter Szijjarto, şeful misiunii diplomatice maghiare a fost convocat la nivel de „subsecretar de stat”.

ADVERTISING

„Ceea ce a fost comunicat de subsecretarul de stat român a fost, practic, o repetare a celor expuse în demersurile anterioare, de data aceasta actualizate după discurs”, adaugă Peter Szijjarto.

El dă asigurări că Budapesta este interesată să se bazeze pe respect reciproc în cooperarea bilaterală, deoarece „acest lucru nu poate fi decât în beneficiul ambelor ţări şi al ambelor naţiuni”.

„În ceea ce ne priveşte, vom continua să ne străduim să facem acest lucru”, promite şeful diplomaţiei maghiare. „Întotdeauna vom vorbi în mod sincer şi cu respect despre planurile noastre, obiectivele noastre şi evaluarea noastră a situaţiei”, punctează ministrul maghiar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

UPDATE Ministerul de Externe anunţă oficial, luni seară, că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la sediul instituţiei, în contextul discursului susţinut de Viktor Orbán la Tuşnad.

Oficialii români transmit că afirmaţiile făcute ”nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state”.

Potrivit documentului, ”partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, a făcut în mod repetat apel la reţinere în declaraţiile şi mesajele publice ale oficialilor ungari aflaţi în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tuşnad de anul acesta”.

ADVERTISING

”În context, a exprimat surprinderea faţă de prezentarea în discursul public al prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”, a transmis Ministerul de Externe.

Ce a zis Orban la Tuşnad

Premierul Viktor Orban a afirmat sâmbătă, la începutul discursului rostit la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, care a avut loc la Tuşnad, că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a specificat ce subiecte nu poate aborda, el comentând în cheie ironică indicaţiile primite şi spunând că, dacă preşedintele României ar veni să susţină un discurs în Ungaria, nu ar primi un astfel de document.

Orban a afirmat că printre recomandări figurează cea de a nu vorbi despre lucrurile care pot aduce atingere sensibilităţilor romaneşti, cum ar fi simbolurile naţionale. Un alt subiect considerat sensibil este reprezentat de drepturile colective ale minorităţilor.

Şeful Executivului de la Budapesta a mai afirmat că i s-a transmis să nu vorbească despre „unităţi teritorial-administrative inexistente în România”, interpretând că recomandarea se referă la Ardeal şi la Ţinutul Secuiesc.

O altă temă sensibilă este cea a valorilor occidentale, legat de care Viktor Orban susţine că i s-ar fi spus să nu le pună într-o lumină proastă. Totodată, o altă solicitare a fost evitarea discursurilor xenofobe referitoare la migraţie.

Discursul lui Viktor Orban la Tuşnad a fost însă, ca şi în alţi ani, cu puternice accente anti-UE şi ultraconservatoare, fiind condamnat de clasa politică românească.

După ce a plecat de la Tuşnad, premierul maghiar i-a trimis o scrisoare de mulţumire omologului său român, Marcel Ciolacu, care îl primise pe Viktor Orban, miercuri, la Bucureşti, la o întâlnire informală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇