Viktor Orban, la Tușnad: Ironii la adresa premierului român. Despre ce i-ar fi recomandat MAE să nu vorbească (Video&Foto)

Viktor Orban, la Tușnad: Ironii la adresa premierului român. Despre ce i-ar fi recomandat MAE să nu vorbească (Video&Foto)

Premierul ungar Viktor Orban și-a început în jurul orei 11:00 discursul la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, un discurs devenit deja tradițional.

A început enumerând ironic restricțiile impuse de partea română prin Ministerul de Externe în a discuta anumite subiecte și a zis că dacă președintele României se va duce în Ungaria va fi lăsat să spună liber tot ce vrea.

Tusványos 2023

Tusványos 2023

Publicată de Orbán Viktor pe Vineri, 21 iulie 2023

Potrivit unei traduceri neoficiale difuzată de Antena 3, citat[ de news.ro, Viktor Orban a început prin a spune că în lupta pentru creştinismul în Europa, va fi nevoie de ortodoxia română şi a urat bun venit publicului român prezent la adunare.

ADVERTISING

El a susţinut că a primit un  document de la MAE român în care i se spune ce subiecte poate aborda şi despre ce subiecte să nu vorbească. Orban a afirmat că printre recomandări se află lucruri care pot aduce atingere sensibilităţilor romaneşti, cum ar fi simbolurile naţionale, drepturile colective ale minorităţilor, dar și ”unităţi teritorial-administrative inexistente în România”, interpretând că recomendarea se referă la Ardeal şi la Ţinutul Secuiesc.

Viktor-Orban-Tusnad-2023-masa

O altă temă sensibilă este cea a valorilor occidentale, legat de care Viktor Orban susţine că i s-ar fi spus să nu le pună într-o lumină proastă. Totodată, o altă solicitare a fost evitarea discursurilor xenofobe referitoare la migraţie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a amintit că ambiţia naţională cea mai mare a României este aderarea la Schengen şi că aceasta este susţinută de Ungaria, care ar urma să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a lui 2024

A remarcat și faptul că România are un premier nou, al 20-lea de când el este prim ministru și a urat succes României, care are astfel o nouă șansă.

”România are un premier nou, să trăiască, la multi ani! Un premier, o nouă şansă. De când sunt prim-ministru, este al 20-lea premier român”, a declarat Orban.

Viktor-Orban-Tusnad-public-discurs

Anul acesta, participarea lui Viktor Orban la Școala de Vară a marcat și o premieră, o vizită mai întâi la București, unde a luat un prânz privat cu premierul Marcel Ciolacu. Ulterior, Orban a scris pe pagina sa de Facebook că este începutul unei frumoase prietenii.

ADVERTISING

La evenimentul de astăzi, au fost luate măsuri excepționale de siguranță. Accesul Asociației Frăția Ortodoxă a fost interzis, s-a stabilit intrare separată pentru cei din țară și pentru cei veniți din afară, sunt numeroase forțe de ordine care au ridicat garduri de protecție și intervin acolo unde se forțează intrarea. Zona unde este amplasată scena este îngrădită, la fel ca şi spaţiul în care se află scaunele, amenajat pentru oficialităţile din România şi Ungaria.

Aproximativ o sută de membri şi simpatizanţi ai organizaţiilor "Calea Neamului" şi "Frăţia Ortodoxă" au ajuns la Băile Tuşnad, dar nu li s-a permis accesul în zona unde Orban îşi ţine discursul. Aceştia nu au primit brăţările de acces, deşi susţin că s-au înregistrat pe site-ul evenimentului, aşa cum au cerut organizatorii, şi sunt izolaţi de jandarmi, în apropierea intrării principale în tabără.

Peste 5.000 de persoane s-au înregistrat pentru a asista la discursul premierului ungar, au precizat organizatorii pentru Agerpres.

În prima zi a evenimentului, Viktor Orban a discutat cu liderii maghiari din toată lumea și a fost la un meci.

Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇