Măsuri excepționale de siguranță la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad: Accesul Frăției Ortodoxe, interzis. Intrare separată pentru cei veniți din străinătate (Video)

Măsuri excepționale de siguranță la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad: Accesul Frăției Ortodoxe, interzis. Intrare separată pentru cei veniți din străinătate (Video)

Măsuri excepționale de siguranță au fost luate, sâmbătă, la Școala de Vară de la Băile Tușnad, unde urmează ca premierul Viktor Orban să își țină discursul devenit deja tradițional. Accesul Asociației Frăția Ortodoxă a fost interzis, s-a stabilit intrare separată pentru cei din țară și pentru cei veniți din afară, sunt numeroase forțe de ordine care au ridicat garduri de protecție și intervin acolo unde se forțează intrarea.

A început discursul lui Viktor Orban.

Tusványos 2023

Tusványos 2023

Publicată de Orbán Viktor pe Vineri, 21 iulie 2023

Interzis pentru Frăția Ortodoxă

Organizatorii Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad au anunţat, vineri seara, că la discursul pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, îl va susţine sâmbătă, nu vor permite accesul membrilor Asociaţiei ”Frăţia Ortodoxă” sau al altor persoane despre care există suspiciunea că vor încălca legea sau vor pune în pericol participanţii.

ADVERTISING

"Având în vedere apelul public postat de Asociaţia 'Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă' vă comunicăm următoarele: refuzăm intrarea persoanelor din cadrul acestei organizaţii, precum şi a tuturor persoanelor în cazul cărora există suspiciunea că vor încălca legea sau care reprezintă pericol asupra participanţilor", se arată în comunicatul transmis de organizatorii Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Reprezentanţii mai multor organizaţii româneşti au anunţat că intenţionează să asiste, sâmbătă, la tradiţionalul discurs pe care premierul Ungariei îl ţine la Băile Tuşnad, dând asigurări că prezenţa lor va fi una paşnică, relatează Agerpres.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acest context, în premieră, organizatorii Universităţii "Tusvanyos" au anunţat că la discursul lui Orban pot asista doar cei care se înregistrează pe site-ul evenimentului, la ediţiile precedente participarea fiind liberă. Organizatorii au solicitat înregistrarea inclusiv a jurnaliştilor deja acreditaţi la eveniment.

Alte măsuri de siguranță

Un alt anunţ făcut sâmbătă consemnează că înregistrarea participanţilor cetăţeni români se face la punctele de control 1 şi 3, iar pentru cei din străinătate sunt disponibile punctele de control 4 şi 6.

De asemenea, pentru ziua de sâmbătă au fost mobilizate forțe de securitate suplimentare. Chiar șeful CJ Harghita a cerut intervenţia Jandarmeriei pe perioada discursului pe care îl va ține Viktor Orban. Şi primarul din Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, le-a cerut participanţilor să fie toleranţi.

ADVERTISING

Jandarmii și polițiștii au ridicat deja garduri și îi țin la distanță pe cei care nu au accesul permis. Câteva zeci de persoane cu drapele tricolore, unele în costum naţional, se află la Tuşnad şi încearcă să intre în perimetrul în care are loc adunarea la care este aşteptat discursul lui Orban.

Sâmbătă dimineața, de la 10:30, este așteptat discursul tradițional pe care Viktor Orban îl ține la Școala de Vară de la Băile Tușnad. Este de obicei un discurs care generează controverse, având tente naționaliste, anti-occidentale și uneori chiar rasiste.

Anul acesta, tema Școlii fiind ”Vremea păcii”, este de așteptat ca discursul liderului maghiar să aibă legătură cu războiul din Ucraina, poziția Ungariei în cadrul UE și NATO fiind bineștiută. Orban s-a pronunțat pentru ca UE și țările NATO să nu mai trimită arme Ucrainei, pentru a o forța să înceapă negocieri de pace cu Rusia, dar și contra acordării de ajutor financiar suplimentar de către UE.

În timpul discursului, Orban îi va avea alături pe preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, şi pe Tokes László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇