Ciolacu, prânz privat cu Viktor Orban: "Acesta este începutul unei frumoase prietenii" UPDATE

Ciolacu, prânz privat cu Viktor Orban: "Acesta este începutul unei frumoase prietenii" <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Premierul Marcel Ciolacu l-a primit miercuri pe Viktor Orbán, la un prânz privat care a avut loc la Bucureşti, la care ar fi vorbit inclusiv despre un tren TGV Bucureşti-Budapesta.

Întâlnirea nu figura în programul oficial anunțat de Palatul Victoria, dar a fost transmisă de Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al prim-ministrului Ungariei, către agenţia de presă MTI.

Iar premierul maghiar a scris pe Facebook: "Acesta este începutul unei frumoase prietenii. 😎"

Találkozó Ion-Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel. This is the beginning of a beautiful friendship. 😎

Publicată de Orbán Viktor pe Miercuri, 19 iulie 2023

Cei doi şefi de guvern au purtat o conversaţie informală despre afaceri bilaterale şi europene, mai transmite Budapesta.

ADVERTISING

Confirmare de la Palatul Victoria

UPDATE După ce presa a aflat de prânzul neoficial, a transmis şi Guvernul României că Marcel Ciolacu a avut o întâlnire informală cu premierul Ungariei, în cadrul vizitei private pe care acesta o efectuează în România.

"Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că, în ansamblul relaţiilor româno-ungare, partea română îşi doreşte să menţină o abordare deschisă, pozitivă, constructivă şi concentrată pe proiecte concrete în beneficiul cetăţenilor din cele două state”, precizează comunicatul de la Guvern.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ciolacu ar mai fi "salutat susţinerea manifestată de guvernul ungar pentru eforturile României de aderare la Spaţiul Schengen şi a exprimat speranţa că Ungaria va continua să fie un aliat al ţării noastre în această privinţă”.

Cei doi premieri au discutat despre iniţierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele ţări. De asemenea, premierul român a subliniat necesitatea intensificării investiţiilor companiilor româneşti în Ungaria”, adaugă Guvernul de la Bucureşti.

ADVERTISING

Este vorba despre un tren de mare viteză - TGV - pe ruta București-Budapesta, spun surse citate de Digi24.

De asemenea, ”în perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către Ungaria în primul semestru al anului viitor, a avut loc şi un schimb de opinii pe tema priorităţilor la nivel european”.

”În cadrul întâlnirii, premierul Ciolacu a evidenţiat şi importanţa transmiterii de mesaje de susţinere a solidarităţii şi unităţii la nivelul Uniunii Europene, a sprijinului UE şi NATO pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei”, subliniază comunicatul.

Viktor Orbán se duce la Băile Tuşnad

De la Bucureşti, Viktor Orbán se va deplasa la Băile Tuşnad, la Universitatea de Vară de la Tuşnad (Tusványos), a relatat ofiţerul de presă de la Budapesta.

Aproximativ o mie de invitaţi vor participa la lucrările Universităţii de Vară „Tusvanyos”, iar premierul Ungariei va susţine obişnuitul său discurs abia în cursul zilei de sâmbătă. Până atunci, probabil va avea întâlniri cu liderii locali ai maghiarilor.

Anul trecut, Viktor Orban a provocat indignare cu o declarație rasistă la Băile Tușnad: Țările în care se amestecă rasele „nu mai sunt națiuni”.

Deschiderea oficială a lucrărilor Universităţii de Vară are loc miercuri, în prezenţa preşedintelui Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, şi a lui Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politica naţională de pe lângă Cancelaria premierului Ungariei.

Prima temă de dezbatere se intitulează „Ordine mondială şi securitate. Timpul pentru pace?„, la care vor participa Németh Zsolt, dar şi liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, sau fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇