De ce Viktor Orban își lansează mesajele radical anti-UE de la Tușnad și cum îi răspunde România. 1-0 pentru Orban și luarea peste picior a lui Ciolacu

De ce Viktor Orban își lansează mesajele radical anti-UE de la Tușnad și cum îi răspunde România. 1-0 pentru Orban și luarea peste picior a lui Ciolacu

Találkozó Ion-Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel. This is the beginning of a beautiful friendship. 😎 Acest emoticon șmecheresc este pus de Viktor Orban la finalul postării în care anunță, înainte de a urca pe scena de la Tușnad, ca-n fiecare an, că va începe prietenia cu Marcel Ciolacu (PSD).

Tușnad este locul tradițional de unde premierul maghiar Viktor Orban își lansează mesajele ideologice, an de an. Anul trecut, în România a marcat debutul unui discurs de radicalizare, devenit, din acel moment, constanța unei poziționări care merge de la euroscepticism până la promovarea tezelor putiniste.

Anul trecut, la doar câteva săptămâni după ce maghiarii l-au relegitimat cu o largă majoritate, aparent paradoxală, dacă ne uităm la măsurile anti-democratice pe care Orban le luase la Budapesta și care sunt motivul pentru care banii europeni sunt blocați pentru Ungaria, Viktor Orban a criticat, la Școala de vară de la Tușnad, strategia UE de a sprijini Ucraina: Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe negocieri pentru pace, nu pe câștigarea războiului de către Ucraina. De altfel, tema războiului din afară, numit de Viktor Orban un război între slavi, a fost cea pe care a speculat-o în campania care i-a adus al patrulea mandat: deși pe agenda lui Orban se afla tema homosexualității care pervertește copiii, strategii au virat brusc spre plata pe care maghiarii o fac din buzunarul lor, pentru ca Ucraina să reziste Rusiei.

ADVERTISING

De ce de la Tușnad, și nu de la Budapesta?

„Pentru că Viktor Orban nu ține discursuri la Budapesta. Orban a ținut primul său discurs politic în 1998, la Tușnad. Tabăra de vară de la Tușnad a fost înființată în 1990, are o tradiție foarte bogată, fără Orban în primii ani. Fidesz este printre organizatorii acestei tabere, care a fost un loc de întâlnire pentru intelectualii maghiari și români, din Transilvania și din Ungaria.

Din 2010, când a revenit la guvernare, Tușnad este pentru Viktor Orban locul mesajelor ideologice și aceste mesaje vin din Transilvania, dar nu sunt pentru Transilvania.

Maghiarii din Transilvania nu sunt destinatarii acestor mesaje. Destinatarii sunt alegătorii maghiari din Ungaria și din lume. Mesajul lui Orban este universal și nu e întâmplător că un discurs așa de dur, de violent a fost pronunțat la Tușnad”, explica anul trecut istoricul italian Stefano Bottoni, autorul uneia dintre cele mai avizate analize despre „despotul” Viktor Orban.

Ce spunea anul trecut Stefano Bottoni în interviul pentru Spotmedia.ro a fost confirmat de declarațiile tot mai radicale ale premierului maghiar, care a contracarat astfel, pe teren ideologic, criza socio-economică în care și-a băgat țara, oprind la granițe fondurile europene, pentru că nu și-a corectat comportamentul de aservire a regulilor statului de drept.

„Mesajul atât de violent, cu teze rasiale, indică faptul că Viktor Orban știe că foarte probabil de data asta nu va primi banii de la Uniunea Europeană, că acest conflict cu Bruxelles-ul nu se rezolvă cu un compromis de ultim moment, ca de obicei, ci este un conflict nerezolvabil. Dacă acest conflict se prelungește și Ungaria nu primește banii, ajungem în punctul care a fost explicit indicat de Viktor Orban: Ungaria plătește mai mult la bugetul UE decât primește”.

Ce face România? E în regulă ca politicienii de la putere să tacă, în condițiile în care acțiunile lor au pus și România în pericol eurosceptic?

Înainte de a veni în România, mai devreme și cu un desant la București, Viktor Orban și-a intensificat discursul eurocritic. E pus la colț de determinarea Uniunii Europene de a nu debloca banii pentru Ungaria, atâta vreme cât politicile guvernului rămân unele contrare domniei legii, ceea ce a dus la o criză economică severă: inflația e la cote record, prețurile devin prohibitive.

Dușmanul extern e singurul țap ispășitor pe care Viktor Orban îl are la îndemână.

Este o politică de austeritate și lui Viktor Orban nu îi place acest cuvânt, nu face parte din vocabularul său, dar a fost nevoit să o impună, din cauza lipsei de bani din buget, cauzată de promisiunile din campania electorală și de refuzul Bruxelles-ului de a finanța Ungaria din fondul de reconstrucție post-pandemică. (Stefano Bottoni)

E în regulă ca România să-i permită lui Viktor Orban această trambulină? Una e să nu intri pe un teren ostil, cu totul alta e să lași senzația că legitimezi comportamentul lui Viktor Orban, nesancționând tezele anti-europene ale acestuia. Mai grav însă, descinderea lui Viktor Orban a început la București, cu un prânz privat cu premierul Marcel Ciolacu, anunțat de partea română abia după ce informația a fost dată de agenția maghiară de știri. Asta înseamnă că Viktor Orban a vrut această fotografie oficială, ca notă de subsol a mesajelor eurosceptice pe care le lansează.

Pericolul e cu atât mai mare la București, cu cât chiar înalții oficiali au alimentat euroscepticismul, gestionând precar dosarul Schengen și mai ales gestionând mediocru și încercând să capitalizeze un partid naționalist, populist, vehiculând teze extremiste, cum este AUR.

Iar AUR a anunțat deja că va lansa mișcarea suveranistă a României tot sâmbătă, când promotorul suveranismului și a iliberalismului UE va urca pe scena de la Tușnad.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇