De ce devine Viktor Orban tot mai radical și Netanyahu îi calcă pe urme

De ce devine Viktor Orban tot mai radical și Netanyahu îi calcă pe urme

Cu toate că a câștigat confortabil alegerile și și-a construit sistemul politic după asemănarea și voia sa, liderul de la Budapesta își radicalizează tot mai mult discursul cu tente de revizionism și de compromitere atât a unității în UE, cât și a legitimității Ucrainei de a fi sprijinită de Occident, pentru a-și putea recupera pe deplin integritatea teritorială.

În volumul Epoca liderului cu mâna de fier. Cultul conducătorului și amenințarea la adresa democrației (în limba română, la Editura Polirom), Gideon Rachman vorbește despre tehnicile care îi aduc împreună pe liderii autocrați de tipul lui Vladimir Putin și al președintelui turc Erdogan, cu liderii populiști care obțin puterea în democrații.

Așa cum este Viktor Orban, așa cum este Benjamin Netanyahu, doi lideri politici pe care îi vedem zilele acestea punând în scenă strategia dușmanului din afară, a amenințării statului și a radicalizării, pentru a putea contrabalansa astfel problemele de gestionare reală a statului, în interior și incapacitatea de a oferi soluții la problemele pe care societatea le așază pe masă.

ADVERTISING

"Încălcarea regulilor statului de drept de către guvernul de la Budapesta a determinat Uniunea Europeană să sisteze banii europeni. În Ungaria nu a intrat niciun ban din PNRR, cu toate că țara a fost afectată de crizele succesive cauzate de pandemie și apoi război.

Ungaria nu respectă aceste reguli europene și are blocate în momentul de față două treimi dintre fondurile europene care i se cuvin din bugetul tradițional al Uniunii Europene și blocat tot PNRR-ul. Noi am primit deja șapte miliarde de euro din PNRR și primim încă trei.

Ungaria a ratat finanțarea, nu a primit nicio tranșă din PNRR, ca atare, toți investitorii din Ungaria sunt îngrijorați, fiindcă în Ungaria nu mai intră fonduri europene în momentul de față și investitorii au îngrijorări cu privire la capacitatea Ungariei de a se finanța.

De aceea, vedem că Ungaria se poate împrumuta doar la rate ridicate de dobândă pe piețele internaționale. Adică costul banilor pentru Ungaria este tot mai mare, suferă, din păcate, oamenii de rând, poporul maghiar.

În plus, vedem că toate acele măsuri populiste din punct de vedere economic, adică consumați doar produse ungurești, au redus accesul oamenilor din Ungaria la produse de pe alte piețe și vedem că produsele pe raft în Ungaria s-au scumpit.

În Ungaria inflația la produsele alimentare este de 40% . Deci măsurile acestea izolaționiste luate de Guvernul Ungariei sunt, din păcate, rele pentru oamenii din Ungaria. Adevărul este că într-o lume globalizată, într-o Europă unită, izolarea aduce la sărăcie, iar Ungaria este una dintre economiile Uniunii Europene cel mai puternic integrată în Uniunea Europeană.

Pentru Viktor Orban, tentativa de izolare a Ungariei în cadrul UE va duce la sărăcie", a explicat negociatorul Parlamentului European pentru bugetul UE, în interviul pentru Spotmedia.

Cu o inflație imensă, așadar, în pofida unor politici naționaliste care îi îndeamnă pe unguri să aleagă produse naționale, și cu un exod al tinerilor peste granițe, Viktor Orban refuză să pronunțe cuvinte ca recesiune sau criză economică.

Le înlocuiește cu cuvinte încărcate simbolic, care fac apel la imaginarul colectiv, de felul națiune puternică. Ultima declarație a lui Orban (că e vremea în care națiunile puternice vor rezista, iar cele slabe, nu) a făcut turul presei internaționale și le-a arătat maghiarilor, în țară, că Ungaria e capabilă să facă agenda, să creeze dezbatere, în pofida, insinuează mai mereu liderul maghiar, nedreptății comise la Trianon.

Pe același model, contestat de societatea civilă pentru aducerea radicalilor la guvernate și astfel, pentru un asalt puternic asupra justiției, Benjamin Netanyahu ține titlurile din presă prin acțiunile de o forță destul de fără precedent contra mișcărilor teroriste din Cisiordania, acțiuni în care și civilii sunt prinși, ca de obicei, la mijloc, masă de manevră între Israel și organizațiile teroriste de tip Hamas.

Analiștii israelieni arată însă că nici în materie de siguranță și politică internă longevivul prim-ministru nu s-a descurcat atât de bine, de vreme ce nu a reușit să țină Arabia Saudită departe de Iran, dușmanul major al Israelului.

La fel ca Viktor Orban, cu care, de altfel, are o relație bună cei doi fiind și liderii invitați de un alt populist, Jair Bolsonaro, cel care a reușit să întoarcă din drum democrația Braziliei (a pierdut totuși al doilea mandat), la ceremonia de învestitură a acestuia, Benjamin Netanyahu pune în scenă discursul de apărare și de națiune puternică, pentru a contrabalansa lipsa de soluții pentru criza reală a țării: amenințarea pe care noul guvern o aduce independenței Justiției.

De altfel, una dintre concluziile lui Gideon Rachman este înfrățirea și buna-înțelegere dintre autocrați și populiști, indiferent dacă ei provin din dreapta radicală sau din stânga radicală.

Până și liderul populist al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO), a găsit mai degrabă similarități cu Donald Trump, în pofida diferențelor ideologice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇