Erdogan a fost reînvestit cu 101 salve de tun. Zeci de lideri s-au dus să-și arate susținerea, de la NATO, la Rusia sau China. Pe cine a trimis România (Foto & Video)

Erdogan a fost reînvestit cu 101 salve de tun. Zeci de lideri s-au dus să-și arate susținerea, de la NATO, la Rusia sau China. Pe cine a trimis România (Foto & Video)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus sâmbătă jurământul pentru al treilea mandat prezidenţial cu o durată de cinci ani, într-o ceremonie desfăşurată la parlamentul din Ankara.

„În calitate de preşedinte, jur să apăr existenţa şi independenţa statului, integritatea patriei, suveranitatea necondiţionată a naţiunii, statul de drept şi principiul unei republici laice”, aşa cum a fost ea concepută de Ataturk, „părintele turcilor”, a citit Erdogan din jurământ.

Delegaţii din 70 de ţări, dintre care peste 30 sunt conduse de şefi de stat sau de guvern, se află la Ankara pentru reînvestirea preşedintelui Erdogan.

ADVERTISING

După încheierea ceremoniei de la Parlament, şeful statului turc s-a recules la mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, iar apoi a avut loc o a doua ceremonie, cea de învestire, la palatul prezidenţial, unde a avut loc şi o defilare a cavaleriei şi au fost trase 101 salve de tun.

Un număr de 21 de şefi de stat au venit la Ankara pentru a asista la acest eveniment, printre care se numără preşedintele bulgar Rumen Radev, preşedintele azer Ilham Aliev, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

ADVERTISING

Dintre şefi de guvern se remarcă prezenţa premierului ungar Viktor Orban, a celui armean Nikol Paşinian, precum şi a premierilor libian, Abdulhamid Dbeiba, şi a celui pakistanez Shehbaz Sharif.

Sunt de asemenea prezenţi şefi de stat din Balcani, respectiv din Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo, din ţările central-asiatice, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan şi Turkmenistan, şi din mai multe state africane.

Rusia este reprezentată de preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, Viaceslav Volodin, şi China de vicepreşedintele comitetului permanent al Adunării Populare Naţionale, organul legislativ chinez, Ding Zhongli.

ADVERTISING

Este de asemenea prezent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va profita de ocazie pentru a avea o întrevedere cu Erdogan, pe care încearcă să-l convingă să ridice veto-ul faţă de aderarea Suediei la Alianţă.

România a fost reprezentată la nivel de ministru de Externe, la Ankara mergând Bogdan Aurescu.

După învestire, Erdogan, în prerogativele căruia intră şi conducerea guvernului, va prezenta în cursul serii componenţa noului executiv.

Deşi confruntat cu un context nefavorabil dat de inflaţia galopantă, cutremurul din februarie soldat cu peste 50.000 de morţi, erodarea la putere şi relaţiile tensionate cu Occidentul, care dorea o victorie a candidatului opoziţiei, Erdogan, politician islamist-conservator, a câştigat duminica trecută turul doi al alegerilor prezidenţiale, învingându-l pe social-democratul pro-occidental Kemal Kilicdaroglu.

La alegerile legislative desfăşurate pe 14 mai odată cu primul tur al prezidenţialelor, partidul său Justiţie şi Dezvoltare (AKP) şi-a păstrat majoritatea, deşi a pierdut mandate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇