Alegeri în Turcia: Erdogan a câștigat un nou mandat de președinte - oficial. Kiliçdaroglu reclamă „cele mai incorecte” alegeri

Alegeri în Turcia: Erdogan a câștigat un nou mandat de președinte - oficial. Kiliçdaroglu reclamă „cele mai incorecte” alegeri

Recep Tayyip Erdogan a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Turcia, care a avut loc duminică, a anunțat preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK).

Potrivit președintelui YSK, Ahmet Yener, citat de CNN, Erdogan a fost reales cu 52,14% dintre voturile exprimate, respectiv 27.513.587 de voturi.

Participarea la vot a fost una consistentă: de 84,2%, însă cu circa patru puncte procentuale mai mică decât la turul întâi.

Turcii au avut de ales între Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, care s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin, cu 49,51% din voturi, și adversarul său, candidatul susţinut de şase partide de opoziţie, Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, care a obţinut 44,88% din voturi în primul tur.

"Ne vom respecta promisiunile făcute poporului", a spus Erdogan, în discursul în care și-a revendicat victoria, adăugând că "aceste alegeri au demonstrat că nimeni nu poate ataca realizările acestei ţări".

De cealaltă parte, Kiliçdaroglu a spus: „sunt extrem de trist în faţa dificultăţilor care aşteaptă ţara noastră", subliniind că acestea au fost "cele mai incorecte alegeri în mulţi ani".

Sunt alegeri în care turcii au decis nu doar cine va conduce Turcia, membră a NATO, ci şi direcţia politică şi economică a acestei puteri regionale de 85 de milioane de locuitori, în special în relaţiile sale cu Rusia, Orientul Mijlociu şi Occidentul.

spotmedia.ro a relatat în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale zilei alegerilor prezidențiale din Turcia:

23:24 - Turcii sărbătoresc victoria lui Erdogan

23:07 - Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan, în franceză şi în turcă, pentru realegerea sa la conducerea Turciei, relatează BBC News. Macron vorbește în mesajul său despre ”provocări uriaşe” cu care se confruntă Franţa şi Turcia ”împreună” - ”pacea în Europa, viitorul Alianţei noastre Nord-Atlantice, Marea Mediterană”.

22:56 - Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcţie, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, a anunțat preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK), Ahmet Yener, citat de CNN.

ADVERTISING

Erdoğan a fost reales cu 52,14% dintre voturile exprimate, obținând 27.513.587 din voturile exprimate. Contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, a obţinut 25.260.109 dintre voturile exprimate, respectiv 47,86% din total.

Președintele YSK a spus că în acest moment, chiar dacă nu au fost numărate toate voturile, rezultatul nu mai poate fi schimbat. ”Chiar dacă toate voturile care nu au fost introduse în sistem se duc la un singur candidat, rezultatul nu se va schimba”, a spus Ahmet Yener.

22:12 - Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa.

„Victoria în alegeri a fost rezultatul muncii dumneavoastră altruiste la conducerea Republicii turce, o dovadă evidentă a susţinerii poporului turc a eforturilor dumnevoastră de a consolida suveranitatea statului şi de a purta o politică externă independentă”, i-a transmis Putin lui Erdogan, potrivit news.ro.

21:42 - Face declarații Kemal Kiliçdaroglu.

"Sunt extrem de trist în faţa dificultăţilor care aşteaptă ţara noastră", a spus liderul principalului partid turc de Opoziţie, formaţiunea social-democrată CHP, vorbind la Ankara la sediul partidului.

Kiliçdaroglu a susţinut că acestea au fost "cele mai incorecte alegeri în mulţi ani", dar a apreciat totodată că rezultatul arată dorinţa poporului de schimbare a conducerii autoritare, întrucât Erdogan nu a mai câştigat acum competiţia la fel de uşor ca în cele două alegeri precedente.

Kemal Kılıçdaroğlu: Yürüyüşümüz sürüyor buradayız!

21:19 - Comisia Electorală din Turcia a anunțat până acum rezultatele la numărarea a 75% din voturi: Recep Erdogan - 53,4% şi Kemal Kiliçdaroglu - 46,5%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

21:03 - După numărarea a 99,00% din voturi, Erdogan are 52,00%, Kiliçdaroglu - 48,00%

21:02 - Sărbătoare pe străzi în Istanbul.

20:23 - Emirul Qatarului și premierul Ungariei, Viktor Orban, l-au felicitat deja pe Erdogan pentru victorie, potrivit The Guardian.

20:16 - Recep Tayyip Erdogan ține discursul învingătorului în fața susținătorilor lui.

Erdogan a cântat mulţimii înainte să i se adreseze. El s-a adresat susținătorilor din fața sediului AKP din Istanbul. Ulterior va pleca la palatul prezidenţial din Ankara, de unde va ține un alt discurs.

"Naţiunea noastră ne-a încredinţat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani", a spus Erdogan, vorbind în faţa simpatizanţilor săi pe plafonul unui autobuz. "Ne vom respecta promisiunile făcute poporului", a asigurat el, remarcând totodată că "aceste alegeri au demonstrat că nimeni nu poate ataca realizările acestei ţări".

20:12 - După numărarea a 98,22% din voturi, Erdogan are 52,12%, Kiliçdaroglu - 47,88%

19:59 - După numărarea a 97,73% din voturi, Erdogan are 52,15%, Kiliçdaroglu - 47,85%

19:43 - La reședința lui Erdogan din Istanbul s-au adunat susținătorii săi și îl așteaptă pe acesta să iasă și să țină un discurs.

19:42 - După numărarea a 95,24% din voturi, Erdogan are 52,34%, Kiliçdaroglu - 47,66%

19:19 - După numărarea a 91,5% din voturi, Erdogan are 52,6%, Kiliçdaroglu - 47,39%

ADVERTISING

19:15 - Și agenția Anka îl plasează pe Erdogan pe primul loc - după numărarea a 90,55% din buletinele de vot, Erdogan ar avea 50,77% din voturi şi Kiliçdaroglu 49,23%.

19:09 - După numărarea a 87,55% din voturi, Erdogan are 52,93%, Kiliçdaroglu - 47,07%

19:05 - Potrivit Comisiei electorale de la Ankara, după numărarea a 79% din voturi, Recep Tayyip Erdogan are 53,7% din voturi, în timp ce Kemal Kiliçdaroglu are 46,3%.

18:50 - Un post Tv apropiat opoziției, HalkTV, susține că Kiliçdaroglu ar conduce cu 51%.

18:44 - Anadolu indică la numărarea a 71% din voturi Erdogan - 54,3%, Kiliçdaroglu - 45,6%.

18:39 - Consiliul Electoral Suprem turc a ridicat interdicţia publicării rezultatelor turului doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia, potrivit BBC News. Astfel, două agenţii de presă - Anka şi Anadolu - publică primele rezultate, însă datele sunt foarte diferite.

Anka are după numărarea a 42% din voturi Kiliçdaroglu - 50,87% și Erdogan - 49,13%.

Anadolu indică după numărarea a 42% din voturi Erdogan - 57,09% și Kiliçdaroglu - 42.91% .

18:25 - Potrivit agenției Anadolu, prezenţa la urne a fost de 84-85%, cu patru puncte procentuale mai mică decât la turul întâi.

18:18 - Primele date, citate de CNN Turcia, arată că la 35% din voturi numărate, Recep Tayyip Erdogan a obținut 58% din voturi, în timp ce Kemal Kiliçdaroglu are 42%.

17:05 - A început numărătoarea voturilor. Peste 64,1 milioane de persoane au fost înregistrate la vot, iar peste 1,92 milioane de persoane au votat în străinătate. În total, 191.885 de urne au fost folosite în întreaga ţară. Primele rezultate sunt așteptate în următoarele ore. În Turcia nu se fac sondaje la ieșirea de la urne (exit-poll).

17:02 - "Acum este momentul să protejăm voinţa naţiuni noastre (…) până în ultimul moment", a scris pe Twitter Erdogan, imediat după închiderea urnelor.

"Îndemnăm pe toată lumea la calm înaintea numărării voturilor", a spus și un observator din tabăra lui Kiliçdaroglu.

17:00 - Votul s-a încheiat, așteptăm primele rezultate.

16:02 - Erdogan a distribuit bani și la ieșirea din școala în care a votat la Istanbul, așa cum făcut și în perioada de campanie electorală.

13:24 - Media turcă, dar și imaginile de la secțiile de votare arată o prezență bună a populației la vot.

12:10 - Și Kemal Kilicdaroglu a votat, la Ankara, alături de soția sa, după care a făcut scurte declarații.

"Pentru ca o veritabilă democraţie şi libertate să poată avea loc în această ţară, pentru a ne debarasa de un guvern autoritar, îi invit pe toţi cetăţenii să voteze", a spus Kilicdaroglu. El a adăugat că alegerile s-au desfășurat „în condiții foarte dificile”, dar că are încredere în bunul simț al cetățenilor. „Democraţia va veni în mod sigur în această ţară, libertatea va veni", a dat el asigurări în faţa susținătorilor.

12:07 - Erdogan a ajuns la secția de vot și a votat. El a votat la o secție din Istanbul.

"Nicio ţară din lume nu înregistrează rate de participare de 90%, Turcia aproape că le-a atins. Le cer concetăţenilor mei să vină să voteze neclintit", a declarat şeful statului turc. Potrivit lui, cu numai doi candidaţi în cursă, votul "va fi încheiat rapid".

10:45 - Pe străzi au apărut multe afișe cu candidatul opoziției Kemal Kilicdaroglu, care spune: „Sirienii se vor întoarce!”.

Circulă și liste cu acuzația că Erdogan a permis cetățenilor sirieni să voteze, pentru a-și atrage cât mai multe voturi.

10:30 - este semnalată prezența la vot în mare măsură a persoanelor în vârstă

8:00 - S-au deschis secţiile de votare, care se vor închide la ora 17:00.

Context

Erdogan și-a întărit avansul din primul tur

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a dat peste cap previziunile privind dispariţia sa politică în alegerile din Turcia şi şi-a mobilizat alegătorii printr-o combinaţie puternică de conservatorism religios şi naţionalism care pare să îi propulseze guvernarea în cel de-al treilea deceniu odată cu turul al doilea al prezidenţialelor, care are loc duminică.

Potrivit Reuters, deşi nu şi-a asigurat încă victoria - Erdogan trebuie să-l învingă mai întâi pe opozantul Kemal Kilicdaroglu în turul doi de duminică - avântul său electoral nu a făcut decât să crească după ce la primul tur de scrutin, din 14 mai, a răsturnat sondajele de opinie şi s-a clasat pe locul întâi cu un avans solid. Analiştii se aşteaptă acum pe deplin la succesul său.

Victoria ar consolida dominaţia unui lider care a transformat Turcia, remodelând statul laic fondat acum 100 de ani pentru a se potrivi cu viziunea sa pioasă, consolidând în acelaşi timp puterea în mâinile sale, în ceea ce criticii consideră a fi un marş spre autocraţie.

Pe scena globală, Erdogan a făcut ca Turcia, membră NATO, să se îndepărteze de aliaţii săi occidentali tradiţionali, a creat legături cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a transformat Turcia într-o putere regională asertivă.

Criticii spun că el a polarizat tot mai mult naţiunea în timpul guvernării sale de 20 de ani, inclusiv în această campanie electorală. Dar el a susţinut contrariul înaintea votului de duminică şi a declarat că oponenţii săi "otrăvesc discursul politic".

"Vom continua să ne consolidăm naţiunea, care este un mod de gândire ce provine din cultura noastră", a declarat el pentru CNN Turk într-un interviu acordat joi. "Dacă vom câştiga pe 28 mai, cu voia lui Dumnezeu, fiecare dintre cei 85 de milioane de oameni ai noştri va câştiga", a adăugat el.

Drumul spre victorie

Votul la aceste alegeri a fost perceput ca fiind unul dintre cele mai importante de la înfiinţarea statului turc modern în urmă cu 100 de ani, opoziţia simţind că are cea mai bună şansă de până acum de a-l detrona pe Erdogan şi de a inversa multe dintre schimbările de anvergură pe care acesta le-a făcut în Turcia în cele două decenii de când are puterea. În schimb, scrutinul a subliniat puterea de rezistenţă a lui Erdogan, punându-i în dificultate pe adversarii care se aşteptau ca acesta să sufere din cauza crizei costului vieţii şi a criticilor referitoare la răspunsul statului la cutremurele din februarie, în urma cărora au murit peste 50.000 de persoane.

Criticii şi supravieţuitorii cutremurului şi-au exprimat furia în legătură cu răspunsul iniţial lent al guvernului la cutremur şi cu aplicarea laxă a regulilor de construcţie - eşecuri care, potrivit acestora, au costat vieţi. Dar partidul lui Erdogan, AKP, cu rădăcini islamiste, a ieşit pe primul loc în 10 din cele 11 provincii afectate de cutremure, ceea ce l-a ajutat să obţină, împreună cu aliaţii săi, o majoritate parlamentară la votul din 14 mai.

Mănuşile s-au dat jos în campania electorală, Erdogan încercând să îşi mobilizeze baza conservatoare şi numindu-şi adversarii "pro-LGBT".

Încercând să profite de naţionalismul profund al Turciei, Erdogan a profitat, de asemenea, de sprijinul kurzilor pentru Kilicdaroglu pentru a-l acuza pe rivalul său de apartenenţă la terorism şi de legături cu militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) - o afirmaţie pe care Kilicdaroglu a calificat-o drept calomnioasă. Erdogan a atras în mod repetat atenţia asupra unui videoclip trucat pentru a-l acuza pe Kilicdaroglu de legături cu PKK, mişcarea ce a dus o insurgenţă în care au fost ucise peste 40.000 de persoane.

"Erdogan a făcut fuziunea între mândria religioasă şi cea naţională, oferind alegătorilor un anti-elitism agresiv care operează la nivel intern şi internaţional", spune Nicholas Danforth, istoric al Turciei şi membru nerezident al think tank-ului ELIAMEP. "Oamenii ştiu cine este el şi care este viziunea sa pentru ţară şi se pare că mulţi dintre ei îl aprobă", adaugă istoricul.

"Acestea fiind spuse, doar pentru că are vântul în pânze nu înseamnă că va fi o navigaţie uşoară. Economia va continua să se înrăutăţească, opoziţia nu va dispărea, iar o mulţime de lideri mondiali nu-l plac sau nu au încredere în el mai mult decât aveau ieri", atrage atenţia Nicholas Danforth.

Criticii spun că alţi cinci ani de guvernare riscă să aducă şi mai multe daune unei democraţii despre care spun că a fost subminată pe măsură ce a acumulat putere în jurul unei preşedinţii executive, a pus botniţă disidenţei, a întemniţat critici şi opozanţi şi a preluat controlul asupra presei, sistemului judiciar şi economiei.

Erdogan se prezintă ca un apărător al democraţiei care a ripostat împotriva interferenţei militare în politica turcă: el a supravieţuit unei tentative de lovitură de stat militară în 2016, când soldaţi rebeli au atacat parlamentul şi au ucis 250 de persoane.

Rețeta lui Erdogan

Ajutat de o presă turcă care îl sprijină în mare măsură, campania sa a încercat să concentreze atenţia asupra succeselor economice şi să se îndepărteze de criza costului vieţii.

Luna dinaintea votului a fost presărată cu sărbătoriri ale unor ctitorii industriale, inclusiv lansarea primei maşini electrice din Turcia şi inaugurarea primei sale nave de asalt amfibiu, construită la Istanbul pentru a transporta drone fabricate în Turcia.

De asemenea, Erdogan a apăsat pe comutatorul primei livrări de gaze naturale din Turcia dintr-o rezervă din Marea Neagră, promiţând aprovizionarea gratuită a gospodăriilor, şi a inaugurat prima centrală nucleară a ţării în cadrul unei ceremonii la care a participat prin videoconferinţă şi Putin.

Economia a fost unul dintre principalele puncte forte ale lui Erdogan în primul deceniu al guvernării sale, când Turcia s-a bucurat de un boom prelungit, cu drumuri, spitale şi şcoli noi şi creşterea nivelului de trai. Dar a devenit o problemă politică pe măsură ce guvernul s-a angajat într-o politică inoportună de reducere a ratelor dobânzilor în faţa inflaţiei în creştere. Menită să stimuleze creşterea, politica a prăbuşit moneda la sfârşitul anului 2021 şi a agravat inflaţia.

De la primar al Istanbulului la prim-ministru și președinte

Erdogan a crescut într-un cartier sărac din Istanbul şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale islamice, intrând în politică în calitate de lider al filialei de tineret a unui partid local şi devenind primar al Istanbulului în 1994.

A făcut închisoare în 1999 din cauza unui poem pe care l-a recitat în 1997, comparând moscheile cu cazarmele, minaretele cu baionetele şi credincioşii cu o armată.

După ce a urcat pe scena naţională ca şef al Partidului AK, a devenit prim-ministru în 2003.

Guvernul său a îmblânzit armata turcă, care răsturnase patru guverne din 1960 încoace, iar în 2005 a început discuţiile pentru a face realitate o ambiţie de zeci de ani a ţării de a adera la Uniunea Europeană - un proces care ulterior s-a oprit brusc.

Iniţial, aliaţii occidentali au văzut în Turcia lui Erdogan un amestec vibrant de islam şi democraţie care ar putea fi un model pentru statele din Orientul Mijlociu ce se luptă să se debaraseze de autocraţie şi stagnare.

Cale deschisă spre autocrație

Dar dorinţa sa de a obţine puteri mai mari i-a polarizat pe turci şi i-a alarmat pe partenerii internaţionali. Susţinătorii înfocaţi au considerat-o drept o recompensă justă pentru un lider care a pus învăţăturile islamice în centrul vieţii publice într-o ţară cu puternice tradiţii seculariste şi a susţinut clasele muncitoare credincioase.

Opozanţii au descris-o ca pe un salt spre autoritarism.

După tentativa de lovitură de stat din 2016, autorităţile au lansat o represiune masivă, întemniţând peste 77.000 de persoane în aşteptarea procesului. Grupurile de apărare a drepturilor spun că Turcia a devenit pentru o vreme cea mai mare temniţă pentru jurnalişti din lume.

Guvernul lui Erdogan a declarat că epurarea a fost justificată de ameninţările venite din partea susţinătorilor loviturii de stat, precum şi din partea Statului Islamic şi a PKK.

Acasă, un nou complex al palatului prezidenţial ce se întinde la marginea Ankarei a devenit un semn izbitor al noilor sale puteri, în timp ce, în străinătate, Turcia a devenit din ce în ce mai asertivă, intervenind în Siria, Irak şi Libia şi desfăşurând adesea drone militare de fabricaţie turcă cu o forţă decisivă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇