După ce a condus detașat, la începutul numărătorii voturilor, Recep Tayyip Erdogan a coborât sub 50% (49,51%), în timp ce contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, are cu peste 4 puncte procentuale mai puțin (44,88%).
Ambii candidați au acceptat că nimeni nu a obținut peste 50% din voturi și un al doilea tur de scrutin va avea loc peste două săptămâni, pe 28 mai. Luni după-amiază, cel de-al doilea tur a fost confirmat și de Consiliului Electoral Suprem, ceea ce este o premieră în istoria modernă a Turciei. După anunţarea rezultatelor finale, votul în străinătate va începe la 20 mai.
Situat pe locul al treilea, cu peste 5% din voturi, ultranaționalistul Sinan Ogan ar putea avea un cuvânt serios de spus în turul al doilea. Cel mai probabil, alegătorii acestuia își vor îndrepta votul către Recep Tayyip Erdogan.
A fost un scrutin cu prezență mare la vot (88,92% în țară) și fără incidente, în care s-au înfruntat Recep Tayyip Erdogan (69 ani), susținut de Alianța Populară și principalul contracandidat, Kemal Kilicdaroglu (74 ani), susținut de Alianţa Naţiunii, formată din 6 partide de opoziţie.
Deși ultimele sondaje îi dădeau un avans lui Kemal Kilicdaroglu în fața lui Erdogan, votul de duminică nu a confirmat rezultatele sondajelor.
spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din ziua alegerilor prezidențiale și parlamentare din Turcia:
17:02 - Ahmet Yener, preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK) din Turcia, a confirmat oficial luni că niciun candidat nu a obţinut o majoritate de peste 50% din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, astfel că un al doilea tur de scrutin va fi organizat la 28 mai 2023 între primii doi clasaţi, adică preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan şi liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, ceea ce este o premieră în istoria modernă a Turciei, informează agenţia Anadolu.
Conform rezultatelor provizorii, Erdoğan a obţinut 49,51% din voturi, Kemal Kılıçdaroğlu 44,88%, Sinan Oğan 5,17% şi Muharrem İnce 0,44%. Ince, s-a retras din cursa prezidenţială cu trei zile înainte de alegeri, dar buletinele fuseseră deja tipărite. Rata de participare internă a fost de 88,92 la sută.
07:10 - Kemal Kilicdaroglu, candidatul Opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, a promis, într-un discurs, că va obţine victoria în turul doi. "În ciuda tuturor calomniilor şi insultelor sale, Erdogan nu a obţinut rezultatul aşteptat. Nimeni nu ar trebui să se entuziasmeze că s-a terminat totul. Alegerile nu se câştigă de la balcon.
Dacă naţiunea noastră spune să fie turul al doilea, aşa să fie. Vom câştiga cu siguranţă aceste alegeri în turul doi. Toată lumea va vedea asta. Erdogan nu a reuşit să obţină votul de încredere aşteptat din partea poporului. Peste 50% vor schimbarea”, a spus Kilicdaroglu.
06:00 - Recep Tayyip Erdogan este pe primul loc în scrutinul prezidenţial care, cel mai probabil, va fi urmat de turul al doilea, iar Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al liderului de la Ankara, a câştigat alegerile parlamentare. Potrivit rezultatelor oficiale raportate după numărarea a peste 95% din buletinele de vot, Recep Erdogan a obţinut 49,5% din voturi, iar candidatul alianţei opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, are scorul de 44,79%.
23:53 - Va mai dura până vor fi anunțate rezultatele oficiale. Ahmet Yener, șeful Consiliului electoral al Turciei, instituția care va anunța cifrele finale ale alegerilor, a declarat că au fost introduse în sistem doar 47% din voturile interne și 12,6% din voturile exprimate în străinătate. Potrivit The Guardian, declarația a fost făcută duminică seara, în fața sediului Consiliului, ocazie cu care Yener a respins și acuzațiile Opoziției.
23:48 - Diferențele înregistrate în numărătorile paralele:
23:45 - Potrivit televiziunilor de știri, Recep Tayyip Erdogan s-a întors în Istanbul, el fiind filmat în mijlocul susținătorilor săi.
Oamenii au ieșit pe străzi în Istanbul:
23:22 - 89,2% voturi numărate: Erdogan are 49,94% din voturi, Kilicdaroglu - 44,30%, Sinan Ogan - 5,3%
23:21 - Sinan Ogan, cel de-al treilea candidat, a transmis următorul mesaj: „Vedem o mare probabilitate ca alegerile să meargă în turul al doilea", „naţionaliştii turci şi kemaliştii sunt cheia acestor alegeri".
23:19 - Și Erdogan a scris pe Twitter: "În timp ce alegerile s-au desfăşurat într-o atmosferă atât de pozitivă şi democratică, iar numărarea voturilor continuă, încercarea de a anunţa rezultatele în grabă echivalează cu o uzurpare a voinţei naţionale. (...) Cer tuturor oficialilor şi colegilor mei să rămână lângă urnele de vot, indiferent de situaţie, până când rezultatele vor fi finalizate oficial. Îi felicit pe toţi cetăţenii care au votat în numele democraţiei şi care participă la acţiunile electorale".
23:08 - La 80,48% din voturi numărate, Erdogan a scăzut ușor la 50,43%, iar Kilicdaroglu are 43,77%, potrivit agenției de presă de stat Anadolu.
23:04 - Kemal Kilicdaroglu a postat un alt tweet care atrage atenția că procentele lui Erdogan au pornit de la 60% și au scăzut acum sub 50%. El îi îndeamnă pe observatorii electorali să rămână atenți: „Ficţiunea, care a început cu 60%, a scăzut acum sub 50%. (...) Observatorii votului şi oficialii birourilor electorale nu ar trebui să-şi părăsească posturile nicio clipă. Nu vom dormi în această noapte, poporul meu. Îi avertizez pe cei de la YSK (comisia electorală): trebuie să furnizaţi date din provincii".
22:43 - Primarul din Ankara, Mansur Yavas, membru al Opoziţiei, a declarat că o numărătoare efectuată de partidul său sugerează că Kilicdaroglu este în frunte cu 47,42%, în timp ce Erdogan are 46,48%.
22:02 - Potrivit The Guardian, care citează Reuters, la 75% din voturi numărate, agenția Anadolu indică Erdogan - 50,76% și Kilicdaroglu - 43,43%. Având în vedere că pe măsură ce se numără mai multe voturi, procentul lui Erdogan scade, analiștii cred că e posibil ca voturile obținute de acesta să fie sub 50% din total și ne îndreptăm tot mai mult spre un al doilea tur de scrutin, pe 28 mai.
21:18 - Omer Celik, purtător de cuvânt al partidului de guvernământ AKP al lui Erdogan, i-a acuzat pe liderii Opoziţiei de "încercare de a asasina voinţa naţională", pentru că au acuzat agenţia de ştiri de stat Anadolu de denaturarea rezultatelor alegerilor. "Înainte ca rezultatele să fie finalizate, dintr-o dată, purtătorul de cuvânt al alianţei de opoziţie şi primarii apar la televizor. Ca de obicei, au început să spună că agenţia Anadolu manipulează datele", a declarat Celik.
21:10 - Cel mai mare partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), desfăşoară o numărătoare paralelă prin plasarea propriilor observatori la fiecare urnă de vot şi prin fotografierea fiecărui buletin de vot pe măsură ce este numărat. "Conform rezultatelor noastre, cu 23,87% din voturi numărate, Kemal Kılıçdaroğlu este în frunte", a declarat Yavaş, care este şi primarul Ankarei, adăugând: "Aceste date provin din toată Turcia şi pot spune că suntem în faţă în Istanbul şi Ankara".
21:08 - Liderii Opoziției, Mansur Yavas şi Ekrem Imamoglu, au ţinut o conferinţă de presă la Ankara, în care au atacat agenţia de ştiri de stat Anadolu pentru că, potrivit lor, a difuzat rezultate distorsionate. Opoziţia acuză Anadolu că a difuzat mai întâi voturile numărate ale AKP, prezentând o imagine deformată a rezultatului general, şi susţin că alianţa lor este în frunte.
21:06 - 63,04% voturi numărate: Erdogan - 51,04%, Kilicdaroglu - 42,7%, Ogan - 5,32%.
21:02 - Potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu, pe care Opoziţia o acuză că a publicat deliberat rezultatele pentru a-l arăta pe preşedintele în exerciţiu în frunte, situaţia la numărarea a aproape 53% din voturi este: Erdogan - 51,8%, Kilicdaroglu - 42,3%, Ogan - 5,3%.
Cu toate acestea, agenţia privată de ştiri Anka îl are deja pe Kilicdaroglu în frunte, pe un număr puțin mai mic de voturi numărate. Analiştii au declarat că diferenţa dintre Erdogan şi rivalul său ar trebui să continue să se reducă pe măsură ce se numără voturile.
20:40 - 51% voturi numărate - Erdogan - 52%, Kilicdaroglu - 42,1%.
20:38 - În faţa sediului din Istanbul al partidului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan s-au adunat susținători care se bucură, pe măsură ce au început să apară rezultatele preliminare.
20:37 - Kemal Kilicdaroglu spune că el conduce, de fapt, în ciuda faptului că media de stat l-a plasat pe Erdogan în frunte, la numărătoarea de până acum, informează Reuters. Partidul lui Kilicdaroglu spune că rezultatele sunt pozitive la propria numărătoare și că va începe să anunțe propriile cifre pe măsură ce va număra mai multe voturi. Ba chiar că, potrivit datelor sale, Kilicdaroglu este în frunte şi este pe cale să depăşească pragul de 50%, evitând un al doilea tur de scrutin, relatează The Guardian.
20:10 - "Suntem în faţă", a declarat Kilicdaroglu într-o postare pe Twitter, primul său comentariu de la publicarea rezultatelor preliminare.
20:08 - 38,3% voturi numărate - Erdogan - 52,7%, Kilicdaroglu - 41,4%, Sinan Ogan - 5,4%.
19:40 - peste 30% din voturi: Erdogan - 53,6%, Kilicdaroglu - 40,4%, Sinan Ogan - 5,4%
19:12 - după numărarea a 17% din voturi: Erdogan - 56,67% din voturi, Kilicdaroglu - 37,41%. (Agenția Anadolu)
19:03 - După numărarea a 10,8% din voturi, Erdogan conduce cu 58,4%, în timp ce Kemal Kilicdaroglu are 35,8%, iar al treilea candidat, Ogan, are 5,2%.
18:17 - Votul a fost monitorizat de o misiune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care a declarat că va prezenta luni o declaraţie preliminară cu privire la concluziile sale.
17:30 - Preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a transmis un mesaj pe Twitter susţinătorilor săi după închiderea secţiilor de vot, spunându-le că este timpul să protejeze cu fermitate urnele de vot.
„Votul s-a desfăşurat în toată ţara noastră într-un mod democratic. Acum, ca întotdeauna, este timpul să protejăm cu fermitate urnele de vot. Continuaţi să protejaţi voinţa naţiunii noastre până când rezultatele vor fi finalizate!” - a îndemnat preşedintele, fără a fi clar la ce se referă, în condiţiile în care, potrivit previziunilor, votul este foarte strâns şi există chiar posibilitatea ca liderul de la Ankara, aflat la putere de 20 de ani, să piardă alegerile prezidenţiale încă din primul tur în faţa candidatului de opoziţie Kemal Kilicdaroglu.
17:24 - Erdogan, care a votat la Istanbul, s-a întors duminică la Ankara, deşi declarase că va urmări rezultatul de la Istanbul, potrivit Reuters.
17:00 - Secţiile de vot s-au închis la ora locală (şi a României) 17:00, iar primele prefigurări ale rezultatelor sunt aşteptate la ora 21:00. Cei care se aflau la coadă la ora 17:00 vor fi acceptați să voteze, nu și cei care au venit după ora 17:00.
15:31 - Al Jazeera transmite că la vot au fost ajutați să ajungă și vârstnici. Una dintre cele mai vârstnice votante are 95 de ani.
De asemenea, au fost ajutați să voteze, în secțiile amenajate, cetățeni orbi, dar și persoane cu dizabilități fizice grave, mai transmit jurnaliștii Al Jazeera.
14:14 - Sunt turci care spun de ce au votat cu Erdogan.
Spre exemplu, cuplul Volkan (38 de ani) și Aysen Bora (33 de ani) a povestit pentru corespondentul Al Jazeera că îl susțin pe președintele în funcție.
„Totul e calm. Erdogan va câștiga primul tur. Îl susținem pentru că nu se teme să înfrunte provocările. Chiar și pe Putin”, crede Volkan.
Soția lui, Aysen Bora, spune că, de fapt, nici n-a avut vreo alegere de făcut. „Nu există nicio altă opțiune în afară de Erdogan. Niciun alt candidat nu e bun”, a declarat aceasta.
În zonele grav afectate de cutremurul de acum 3 luni, oamenii au altă părere. Votează în secții improvizate, din cauză că multe dintre clădirile în care s-ar fi putut amplasa urne s-au prăbușit.
Mulți sunt furioși pe regimul lui Erdogan din cauză că reconstrucția n-a început încă, în această parte a Turciei, a transmis jurnalista libaneză Zeina Khodr pentru Al Jazeera.
13:30 - Presa din Turcia relatează că există și votanți care au ales să se prezinte în ținute inedite la vot.
Spre exemplu, un antrenor de echitație din Izmir (din vestul Turciei) a venit la vot călare, costumat în cowboy.
13:10 - Mai multe persoane s-au luat la bătaie, într-o secție de votare din cartierul Bahçelievler, din partea europeană a Istanbulului, transmite Nexta. În imaginile prezentate de agenție pe Twitter se vede un bărbat cu sânge pe față și oameni care se agită și încearcă să aplaneze un conflict.
Motivele incidentului n-au fost încă date publicității.
12:08 - Potrivit Digi24 - care are corespondent în Turcia - atmosfera la urne este calmă. Dar măsurile de securitate sunt stricte în unitățile de învățământ în care s-au amenajat secțiile de votare.
12:03 - Atât Recep Taypp Erdogan, cât și principalul său contracandidat, Kemal Kilicdaroglu, au votat, în uralele susținătorilor.
Erdogan a fost întâmpinat la secția de votare de o mulțime de susținători care au scandat mesaje de susținere.
Actualul președinte al Turciei a votat într-o secție in Uskudar, cartier din partea asiatică a Istanbulului, potrivit Al Jazeera.
După vot, a declarat că va urmări evoluțiile zilei și rezultatele scrutinului de la Istanbul.
Și Kemal Kilicdaroglu a fost întâmpinat de o mulțime de susținători, când a venit la vot.
Kemal Kilicdaroglu a votat la Ankara.
Contracandidatul lui Erdogan s-a arătat optimist cu privire la viitor.
"Democraţia ne duce dorul. Veţi vedea, primăvara se va întoarce în această ţară, cu voia lui Dumnezeu, şi va dura pentru totdeauna", a declarat Kemal Kilicdaroglu, potrivit News.ro.
11:26 - Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu - un cunoscut opozant al lui Erdogan - a declarat că are încredere că votul de astăzi va aduce schimbarea, în Turcia.
„Scopul acestui vot nu este să trimitem pe cineva acasă. Scopul este să creăm un alt sistem, în locul celui izvorât din mintea unei singure persoane”, a declarat İmamoğlu, citat de publicația turcă Huberturk.
Ekrem İmamoğlu era un potențial candidat la președinția Turciei. Este cel care, în 2019, a câștigat alegerile pentru primăria Istanbulului care au fost, ulterior, anulate de regimul lui Erdogan.
Scrutinul s-a reluat și İmamoğlu a câștigat din nou, așa că a devenit primar în cel mai cunoscut oraș al Turciei.
La acel moment, primarul Istanbulului a spus că acei funcționari care au anulat alegerile sunt „proști”.
A fost acționat în instanță și condamnat, în primă instanță, la 2 ani de închisoare pentru insultarea unor funcționari publici. Totodată, sentința i-a limitat niște drepturi civile, așa că İmamoğlu n-a putut candida împotriva lui Erdogan, la alegerile prezidențiale care au loc astăzi.
Primarul Istanbulului a atacat, între timp, acea decizie a instanței.
10:32 - Paul Kirby - reporterul BBC la Ankara - transmite că mai ales turcii tineri speră că votul pe care îl dau astăzi va schimba ceva în bine.
Viața în Turcia a fost grea, în ultimii ani. Inflația a crescut galopant. Oficial, creșterea a fost de 44%, transmite BBC. Dar mulți turci cred că, de fapt, prețurile au crescut cu mult mai mult de atât.
Spre exemplu, Burak Onder - care are o optică medicală la Ankara - i s-a plâns reporterului că nimeni nu mai cumpără ochelari. Oamenii nici măcar nu mai întreabă dacă magazinul le-ar putea oferi sau nu reduceri. Motivul: știu că nu-și permit să dea bani pe ochelari, indiferent cât de consistente ar fi reducerile, a declarat Burak Onder pentru BBC.
Inflația a explodat, în Turcia, și din cauză că - în loc să crească ratele de dobândă monetară pentru a frâna consumul - Erdogan a decis să le scadă. Intenția a fost ca turcii să își permită să cheltuiască mai mult. Doar că, prin scăderea ratelor de dobândă monetară și menținerea consumului la rate ridicate pentru scurt timp, Ankara a încurajat, de fapt, creșterea inflației. Așa că acum turcii își permit mai puține decât în anii trecuți.
Într-o situație dificilă este și Rahime, o proprietară de magazin mic din Ankara. Aceasta i-a declarat reporterului BBC că oamenii intră în magazin, întreabă indignați de ce prețurile sunt atât de mari și apoi pleacă, fără să cumpere nimic.
Sudenur - fiica lui Rahime - votează astăzi pentru prima oară, la fel ca alte 5 milioane de turci tineri. Și se așteaptă ca votul pe care-l va da să schimbe lucrurile în bine.
09:48 - Până la această oră, marile publicații din Turcia, cum ar fi Sabah, Sözcü și Hurriyet - care nu pot publica exit-poll-uri mai devreme de ora 21:00 - deschid cu texte care conțin recomandări pentru ziua votului (ce acte sunt necesare, ce spune legislația turcă despre votare etc).
Cotidianul Posta are deja graficele și harta pentru exit-poll-uri pe site. Le va alimenta la ora 21:00, atunci când legea turcă permite publicarea primelor rezultate.
08:00 - Urnele s-au deschis și a început procesul de vot.
07:59 - Sözcü - unul dintre cele mai mari cotidiane din Turcia - transmite că funcționarii publici care vor asigura desfășurarea alegerilor au depus un jurământ, înainte de începerea votului.
Această depunere a jurământului a fost o scurtă procedură condusă de șefii secțiilor de votare.
„Jur pe onoarea mea, pe conștiință și pe toată sacralitatea mea că îmi voi face datoria în conformitate cu legea, pentru a determina rezultatele alegerilor complet și corect, fără a fi sub nicio influență, fără să mă tem de nimeni”, au spus funcționarii, înainte să înceapă votul, potrivit cotidianului Sözcü.