Ambasadorul Israelului s-a întâlnit cu George Simion și e încântat de poziția „fără precedent” a AUR. Reacție critică din PNL și răspunsul lui Azar

Ambasadorul Israelului s-a întâlnit cu George Simion și e încântat de poziția „fără precedent” a AUR. Reacție critică din PNL și răspunsul lui Azar

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a avut luni o întâlnire cu liderul AUR, George Simion, și a anunțat apoi că a primit un mesaj „fără precedent” de la partidul acestuia.

Azar a spus că a decis să se întâlnească cu liderul AUR deoarece membrii partidului „au fost de acord să transmită o declaraţie publică, declaraţie care să includă patru elemente la care partea israeliană a ţinut foarte mult”.

Diplomatul a explicat că aceste patru elemente sunt: „1. asumarea Holocaustului asupra evreilor români de pe teritoriul României din cel de-Al Doilea Război Mondial; 2. condamnarea antisemitismului şi adoptarea definiţiei IHRA a antisemitismului; 3. interzicerea folosirii (imaginii - n.red.) criminalilor de război, în special a lui Ion Antonescu - au menţionat că există o lege în acest sens şi 4. susţinerea educaţiei despre Holocaust".

ADVERTISING

„Acestea sunt cele patru elemente care au fost condiţii pentru întâlnirea noastră şi asta ne permite să deschidem un dialog. Desigur, când cineva îţi întinde o mână şi este pregătit să spună ceea ce trebuie, trebuie să îi dăm o şansă. Cred că am văzut asta la întâlnirea respectivă, am vorbit cu liderul AUR despre aceste chestiuni.

Şi-a exprimat opoziţia fermă la antisemitism, a condamnat cu fermitate antisemitismul, în cadrul întâlnirii, importanţa memoriei Holocaustului, faptul că oameni exterminaţi, ucişi în diverse moduri, au fost români şi că susţine legăturile cu Statul Israel. Am vorbit de relaţia bilaterală, de probleme regionale şi vom urmări dacă această declaraţie este respectată. (...) Niciodată nu a existat un partid naţionalist, de extremă dreaptă, care să adopte o asemenea declaraţie", a punctat ambasadorul.

ADVERTISING

Mai mult, el a adăugat că mai multe persoane vor fi „atente" dacă declaraţia va deveni realitate.

„Trăim într-o lume deschisă, toată lumea poate vedea tot şi nu doar noi vom fi atenţi la aceste aspecte, toată lumea va fi atentă la aceste aspecte, inclusiv organizaţii evreieşti, oamenii din Israel, din România, în SUA şi în alte locuri. Acesta este motivul pentru care este important că această declaraţie a fost făcută public", a arătat ambasadorul.

PNL acuză prejudiciu adus democrației, Azar răspunde

O reacție rapidă a venit de la deputatul PNL Alexandru Muraru, care l-a criticat pe Reuven Azar., considerând că astfel „creează un prejudiciu imens democraţiei şi vieţii publice româneşti pentru că legitimează o formaţiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă".

ADVERTISING

„Am aflat cu indignare şi revoltă despre întâlnirea dintre liderul partidului extremist AUR, George Simion, şi ambasadorul Israelului, Reuven Azar, precum şi cu Yossi Dagan, membru al partidului de guvernământ Likud. Este de neînţeles cum poate ambasadorul Israelului să se întâlnească oficial şi să dea mâna cu un politician care este exponentul violenţei în politica românească.

Gestul ambasadorului Azar creează un prejudiciu imens democraţiei şi vieţii publice româneşti pentru că legitimează o formaţiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă. Este fără precedent în politica diplomatică a Statului Israel la Bucureşti din 1990 până astăzi", a scris Muraru, luni, pe Facebook.

El face apel la Ambasada Israelului şi la ambasadorul Reuven Azar, în calitate membru al Parlamentului, de vicepreşedinte PNL şi de fost reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, să se „disocieze de orice alăturare de partidul extremist, de sorginte fascistă şi neo legionară, care a batjocorit ani de zile încontinuu memoria victimelor Holocaustului, valorile toleranţei şi a demonstrat prin tot ce a făcut că este o formaţiune care se hrăneşte cu ură şi violenţă".

„Este vital să ne asigurăm că nu se face nicio concesie în faţa ideologiilor care neglijează sau distorsionează tragediile istorice", a scris Muraru.

În replică, ambasadorul Israelului în România a transmis că înţelege scepticismul deputatului Muraru, dar își menține poziția.

„Înţelegem scepticismul, legat de ce s-a întâmplat în trecut, dar cred că aici avem o şansă importantă de a schimba cursul şi de a crea o situaţie în care toate partidele principale din România să fie de acord cu aceste principii. Aşadar cred că atunci când avem o asemenea ocazie, indiferent de implicaţiile politice la nivel local - nu ne amestecăm în ceea ce priveşte partea locală - credem că atunci când cineva este dispus să declare aceste lucruri trebuie să i se dea o şansă. Vom vedea în viitor. Cred că domnul Muraru este sceptic, sunt mai mulţi oameni sceptici, dar trebuie să lăsăm viitorul să ne arate dacă a fost sau nu decizia cea bună", a afirmat Azar, pentru Agerpres.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇