Zâna Măseluță de Voluntari. Fertilizarea electorală s-a blocat la ministerul dnei Firea

Zâna Măseluță de Voluntari. Fertilizarea electorală s-a blocat la ministerul dnei Firea

Talentul managerial al dnei Firea lovește din nou, de această dată la ministerul inventat pentru imaginea domniei sale, promovată pe bani publici. Pentru competența Ministerului Familiei ar fi suficientă, cum era și în vechile guvernări de altfel, o direcție din Ministerul Muncii.

Dna Firea a vrut să fie o mamă a națiunii care împarte cadouri. O Zână Măseluță de Voluntari, cum ar veni.

Așa a apărut și cel mai important proiect al ministerului domniei sale, “Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității”, un program FIV fără criterii, fără priorități și de mari proporții (12.500 de beneficiari, decontare de 15.000 lei/beneficiar, adică 187.500.000 lei în total).

ADVERTISING

Despre aberația conceptuală a acestui program am scris deja.

Pe scurt, este un program medical derulat exclusiv de două ministere sociale, care totuși nu impune nicio limită de venit pentru accesare. Deci nu vizează zona care nu își poate permite pe cont propriu o asemenea procedură.

Programul (electoral, aș zice) al dnei Firea este singurul, cel puțin din UE, care să finanțeze un număr nelimitat de încercări și singurul, cu excepția Cehiei, care acceptă ca femeia să aibă mai mult de 43 de ani. Cele mai multe țări impun evaluări medicale specifice.

Fără număr și condiții e doar de la Voluntari.

Sigur că un program de acest fel e util, există în multe țări și a mai existat în România ca program medical la CNAS. Doar că pentru a fi eficient și a nu arunca banii pe gard, ar trebui să aibă niște criterii clare care să îndrepte bani spre cazurile cu cea mai mare probabilitate de succes și care nu își pot permite să finanțeze singure procedura.

Dna Firea a aplicat însă principiul primul venit, primul servit, în baza unei scrisori medicale de recomandare care să conțină doar un diagnostic, fără niciun fel de analize suplimentare. Scrisoare de recomandare de la clinica unde ar urma să fie făcută procedura, deci direct interesată.

Derularea a început pe 5 decembrie și imediat programul s–a și blocat. Stocul de cereri nesoluționate e imens și numărul de vouchere eliberate e infim.

Ceea ce le-a creat o mare nervozitate clinicilor înscrise în program, care au făcut pregătiri suplimentare, investiții, angajări, pentru dezvoltarea acestor servicii, cu garanția finanțării.

Din informațiile mele, reprezentanții lor au organizat o reuniune informală pe această temă.

Având în vedere aceste informații, am cerut Ministerului Familiei, în baza Legii 544, o serie de precizări. Nu am primit deocamdată niciun răspuns, însă unele dintre informațiile solicitate se regăsesc într-o postare pe Facebook a dnei Firea.

Așadar, ce ne comunică dna Firea?

Până pe 24 februarie, ministerul primise 11.075 de mailuri cu solicitări. Din care au rezultat 6.660 de dosare, restul, spune dna Firea, fiind mailuri nevalide.

Din cele 6.660 de dosare au fost înregistrare doar 4.304, 2.360 fiind încă în așteptarea numărului de ordine pe copertă, înțelegem.

Din cele 4.304 cu număr de ordine doar, 2.502 dosare au fost analizate de comisia specială, creată prin ordin de ministru, și numai 1.765 de dosare au fost declarate eligibile.

Deci, de la începerea programului, în curând 3 luni, din 6.660 de dosare depuse avem 1.765 de cazuri eligibile.

Din 1.765 de dosare eligibile, Ministerul Familiei a emis 335 de vouchere. Din ce înțelegem, ele sunt doar sau majoritar pentru medicamentația anterioară procedurii, pentru că, precizează dna Firea în postare, foarte puține dintre ele au fost deja folosite în farmacii.

Dna Firea dă vina pe solicitanți. Că nu au trimis dosarele complete, că a fost nevoie de acte suplimentare, că nu au scris „conform cu originalul” pe copii care, ce să vezi?, nu mai pot fi solicitate de autorități.

Cheia pare a fi la întrebările la care dna Firea nu dorește să răspundă – competența comisiei pe care domnia sa a creat-o.

Ministerul Familiei nu e capabil să facă față unui program conceput pentru grădiniță, însă mănâncă tot mai mulți bani publici. A primit pentru anul acesta un buget de 7 ori mai mai mare decât în 2022. Niciun minister nu a avut parte de un asemenea salt.

La așa bănet public, nu e de mirare că dna Firea și-a permis să închirieze ca sediu pentru minister un  întreg etaj în clădirea World Trade Center București, pentru care plătește o chirie de peste jumătate de milion de euro pe an. Obrazul subțire cu cheltuială de la buget se ține.

De stat, ar sta totuși mai mult tot la Palatul Victoria, unde e borcanul cu miere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇