Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă, întrebat dacă în perioada următoare există riscul ca sistemul de pensii să fie unul nesustenabil, odată cu ieşirea la pensie a aşa-numitelor generaţii de „decreţei”, că în orizontul anului 2030 nu vor fi probleme legate de plata pensiilor, amintind că în România au mai existat perioade în care numărul salariaţilor a fost mai mic decât cel al pensionarilor.
„A mai fost în România când numărul de salariaţi a fost mai mic decât numărul de persoane aflate în pensie şi nu au fost probleme, s-au plătit pensiile. Însă nu e asta o explicaţie, noi trebuie să luăm măsuri, trebuie să fim pro-activi, cum am fost pe perioada anului 2022”, a afirmat Marius Budăi, luni seară, la Antena 3.
El a subliniat că se fac simulări la nivelul Guvernului privind situaţia demografică, de aceea există, la nivelul Ministerul Ministerului Familiei, condus de Gabriela Firea, măsuri privind creşterea natalităţii, dar şi alte tipuri de măsuri privind ocuparea forţei de muncă.
„În 2030 nu vor fi probleme. Eu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să mergem din aproape în aproape. În dinamica economică şi socială de acum, să te pronunţi pentru 2050, eu cred că este cam mult”, a adăugat ministrul.
În plus, întrebat care ar fi cuantumul minim al pensiei în România în aşa fel încât vârstnicii să aibă un trai decent, el a oferit ca răspuns suma de 3.000 de lei.
„Este o întrebare foarte grea şi am făcut greşeala o dată să răspund cu o cifră exactă. Niciodată nu am evitat o întrebare, însă nu am să vă răspund cu o cifră, pentru că orice cifră voi spune eu acum, cineva o să vină şi o să spună că este prea mică sau este prea mare. În concepţia mea, dacă România şi-ar permite astăzi, eu cred că pensia minimă în România ar trebui să fie aici, unde noi ne adresăm cu măsurile (plafonul de 3000 de lei, până la care pensionarii primesc, în funcţie de pensie, ajutoare din partea Guvernului - n.red.)”, a spus Budăi.
Întrebat dacă România îşi permite să acorde o pensie la un astfel de nivel minim, ministrul a răspuns: „În acest moment nu”.