USR nu e o lebădă. Partea lor de vină

Ca să păstrez terminologia maritală intens folosită în această criză politică (și poate că exact excesul de sentimente și prea puțina rațiune au fost principalele ei cauze), nu prea există despărțire pentru care vina să fie exclusiv a uneia dintre părți.
USR nu e o lebădă. Partea lor de vină

Cam așa și cu cauzele care au dus la revenirea PSD la putere.

Cu siguranță, Klaus Iohannis și PNL poartă principala responsabilitate (despre care am tot scris și vorbit), dar nici USR nu este lebădă. Și nici nu îi face bine politic să se creadă lebădă.

USR are în urmă o lungă listă de erori, unele din imaturitate, altele din nepricepere, altele din excesive umori, care au contribuit la situația în care am ajuns.

Fără a avea pretenția unei enumerări exhaustive, iată care ar fi top 10 erori ale USR:

1.A votat guvernul minoritar Orban în 2019, deși începuse bine pe linia anticipatelor. Dacă acestea ar fi fost în martie 2020, situația ar fi fost cu totul alta.

ADVERTISING

S-au speriat atunci de criticile celor care credeau că încă niște luni cu Viorica Dăncilă interimară ar fi reprezentat tot ce poate fi mai rău.

2.A acceptat ca Nicușor Dan să fie candidatul pentru Primăria Capitalei, deși știa că omul nu e capabil să fie manager de sistem mare. În privat o spuneau toți, dar le-a fost teama să spună și public. I-au făcut astfel jocul lui Ludovic Orban și au sacrificat Capitala.

3.I-au pus lui Florin Cîțu guvernul în mână. Refuzul USR de a-l accepta premier pe președintele PNL Ludovic Orban a dus la soluția Cîțu ,care li s-a părut useriștilor, la o evaluare periculos de superficială, că e mai de-al lor.

4.A acceptat un program de guvernare fără termene și fără soluții concrete. “Primari în două tururi” lipsea cu desăvârșire, iar desființarea SIIJ era doar menționată, fără soluția concretă.

5.A luat la împărțeala ministerelor mai mult decât putea mesteca. Ministere grele, de la care se așteptau rezultate rapide. Doar Cătălin Drulă și Cristian Ghinea s-au ridicat la înălțimea așteptărilor.

Sănătatea a fost o catastrofă de la un cap la altul, iar argumentul că nu a fost finanțată nu e valabil, dacă nu a fost invocat în timp real. Nu stai fără bani pentru pregătirea valului 4 de teamă că, dacă vorbești, îți pierzi funcția. Ce motiv mai serios de a vorbi decât acesta putea avea un ministru al Sănătății?

6.Convingerea stranie că ei au voie să facă lucruri pe care le reproșau altora, pe motiv că ei vor să facă bine. Iar dacă vrei să faci bine poți să îl faci cu metode pe care le-ai declarat inacceptabile la alții.

De exemplu, felul în care Vlad Voiculescu a vrut să-și pună fără concurs consilierul șef la INSP. Sau faptul că, după ce au respins vehement PNDL 3, toți primarii USR au depus proiecte pentru PNDL 3.

7.Au numit ministru al Justiției un amator politic pe care l-a interesat doar propria imagine în numele căreia a sacrificat, de fapt, orice șansă de a atinge vreun obiectiv.

De exemplu, a ratat desființarea SIIJ pentru că a mers pe soluția maximală imposibilă cu această CCR. Legea în versiunea Stelian Ion ar fi fost adoptată spre gloria ministrului, pentru a fi respinsă de CCR, adică rezultat nul.

8.S-au jucat cu vorbele în criza Voiculescu. Dacă spui fără Cîțu și apoi accepți din nou cu Cîțu ai o vină din faptul că nu ești luat în serios mai târziu și devii cumva obligat la radicalizare. Când emiți un ultimatum, trebuie să fii sigur că te vei ține de el.

9.Moțiunea împreună cu AUR împotrivă guvernului din care au făcut parte. O mare prostie care a reușit doar să-i mânjească.

10.Nu au reușit să aibă o linie tactică logică. Ori s-au arătat gata să accepte orice pentru refacerea coaliției, cu aerul că zgârie la ușă. Ori au dat ca surdul în clopot în liberali și președintele Iohannis.

Sau, întâi au mers cu guvern minoritar la vot, apoi au spus că guvernul minoritar este o soluție proastă pentru țară.

Pentru USR urmează o perioadă importantă. Pe de-o parte, trebuia să se resemneze cu desprinderea de putere, ceea ce nu e ușor nici dacă ți-au plăcut privilegiile ei, nici dacă ai avut cu adevărat proiecte.

Pe de alta parte, PNL și PSD se vor strădui să-i izoleze în Opoziție, unde nu vor putea construi nimic alături de AUR. Singura lor șansă ar fi o guvernare foarte proastă care să stimuleze prezența la vot si votul negativ.

Dar să păstreze mereu în minte că, până la o guvernare pe cont propriu la peste 50%, vor avea nevoie de aliați pentru care să lase ușa deschisă, pentru a nu fi obligați să lingă unde au scuipat, precum PNL acum.
Ca să revenim la metafora maritală, după un divorț își refac fericit viața doar cei care își conștientizează și asumă propria parte de vină pentru eșec.

Maturitate din partea USR ar fi, cum zicea și Valeriu Nicolae la Europa FM, să asume propria responsabilitate și să astupe propriile breșe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇