Ioana Mihăilă spune că INSP a subestimat grav valul 4 și Cîțu n-a dat bani de medicamente: Eu niciodată nu am spus că pandemia a fost învinsă

Ioana Mihăilă spune că INSP a subestimat grav valul 4 și Cîțu n-a dat bani de medicamente: Eu niciodată nu am spus că pandemia a fost învinsă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Propusă să revină la Ministerul Sănătății, Ioana Mihăilă le-a spus parlamentarilor că nu ea e cea care a declarat public că pandemia a fost învinsă, ci Klaus Iohannis și Florin Cîțu. Fostul ministru spune că la începutul lunii septembrie, chiar înainte ca ea să plece din Guvern cu colegii din USR, Institutul de Sănătate Publică susținea că în valul 4 e nevoie de doar 450 de paturi la Terapie Intensivă. Astăzi, la ATI avem record de 1.805 pacienți.

”Când eu am plecat de la Ministerul Sănătății, incidența era de aprox 1 la mie la nivel național și doar 30% din capacitatea maximă a paturilor ATI era ocupată. Eu am spus constant că valul 4 va veni, dar că intensitatea va depinde de rata de vaccinare și de rata de transmitere destul de mare pe care o are această tulpină Delta. Niciodată nu am spus că pandemia a fost învinsă. Eu sunt responsabilă de acțiunile și afirmațiile mele”, le-a spus Mihăilă jurnaliștilor, la ieșirea de la audieri.

ADVERTISING

În fața parlamentarilor, fostul ministru a spus că pe parcursul verii a primit patru avertizări din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică privind valul patru al pandemiei de COVID-19, precizând că ultima dintre acestea indica un necesar de aproximativ 450 de paturi de terapie intensivă.

"Pe parcursul verii am primit patru avertizări din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, dar la ultimele am trimis o adresă tocmai solicitându-le să recalculeze riscurile deoarece ei estimau, după ce au recalculat riscurile, că România ar avea nevoie de aproximativ 450 de paturi de terapie intensivă atunci când se atinge numărul maxim de cazuri. Aceasta a fost ultima evaluare a INSP care mi-a fost transmisă mie în data de 2 septembrie 2021", a spus Mihăilă.

ADVERTISING

Totuși, Digi24 precizează că estimarea de 450 de paturi era în raportul INSP din iulie, nu din septembrie, cum a spus Mihăilă.

Fostul ministru a adăugat că existau acorduri-cadru pentru achiziţia de medicamente pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, însă este nevoie de buget.

"Medicamentele care se utilizează în tratamentul COVID-19 erau trecute şi în protocolul anterior de tratament, ba mai mult, în timpul verii, am trimis solicitări comisiilor de specialitate, atât Comisiei de boli infecţioase, cât şi Comisiei de pediatrie de a vedea şi de a revizui protocoalele de tratament şi monotorizare a pacienţilor COVID-19, solicitări la care comisiile au răspuns parţial. Vă pot pune la dispoziţie după această şedinţă solicitările aşa cum vă pot pune la dispoziţie toate avertizările transmise de către INSP. M

ADVERTISING

edicamentele erau prevăzute în protocol - spitalele puteau achiziţiona inclusiv acest medicament Favipiravir. El se afla în stoc la distribuitor. (...) Pentru medicamentul Remdesivir exista acord-cadru cu Comisia Europeană. Trebuiau făcute doar comenzi, dar comenzile se fac atunci când există buget. Rectificarea bugetară a fost votată în 8 septembrie, ziua în care eu mi-am dat demisia. Pentru medicamentul Tocilizumab, raportul de achiziţie a fost semnat în data de 1 septembrie. Achiziţiile după ce acordul-cadru a fost semnat în 20 septembrie putea fi realizate, dar trebuia să existe buget", a explicat Ioana Mihăilă.

Potrivit acesteia, pentru anticorpii monoclonali există acorduri-cadru cu Comisia Europeană și ”Ministerul Sănătăţii şi-a manifestat intenţia de a participa la aceste acorduri-cadru în calitate de cumpărător, dar pentru a putea achiziţiona aceste medicamente este nevoie de buget".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇