Supărare, supărare

Supărare, supărare

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali, spune că prioritatea PNL este să formeze un guvern cu PMP și UDMR, formațiunile ,,surori” din PPE. Abia apoi, dacă nu va obține majoritatea, vor apela la USR PLUS.

Daniel Fenechiu, acest Ludovic Orban mai bolovănos la vorbă, este și el adeptul viitoarei ,,independențe” a PNL în Parlament.

Interesant este faptul că declarația aghiotantului lui Orban a venit la nici două zile după ce președintele Iohannis a spus într-o conferință de presă că PNL va face o alianță pentru a-și asigura majoritatea.

Liderul senatorilor PNL: Prioritatea este să facem un guvern împreună cu PMP şi UDMR. Ghinea (USR) spune că și-au luat „Țeapă”

Spusa lui Fenechiu e ca și cum Ludovic Orban ar fi mormăit în mască faptul că e de acord cu propoziția președintelui, dar în termenii lui, nu ai acestuia. Pentru că el însuși, Ludovic Orban, la o zi după intervenția președintelui a vorbit despre facerea Guvernului și nu a mai strigat vânjos doar către PMP și UDMR, cum obișnuise anterior.

ADVERTISING

Poate că muzicuța senatorială pe această temă are printre altele rostul de a situa viitoarea negociere cu USR pe poziții bune pentru PNL. Nu văd cum va fi altfel, atâta vreme cât sondajele arată că PMP și UDMR adună la un loc abia jumătate din zestrea USR. Iar PNL, cu procentul său de 33%, va mai scădea puțin în sondaje.

USR PLUS crește și se apropie de PSD în sondaje. PNL scade. Cine nu ar trece pragul la parlamentare (Barometru Europa FM)

Așa cum stau lucrurile acum, USR este în avantaj, pentru că PNL este cel ce va cere. Sau poate e doar obișnuita luptă pentru votanți între partide care au electorat comun.

Supărarea lui Fenechiu nu este cauzată de aceste calcule, în care variabila se situează sub câteva procente. Ea este cauzată de atitudinea USR la votarea șefiei lui Iordache, când grupul de strânsură traseistă al PNL a capotat, iar el a rămas încadrat la capitolul blat cu PSD.

PNL și USR, condamnate să guverneze împreună. Înțelepciunea liderilor poate duce la o lungă stabilitate, dar înțelepciunea lipsește

Supărarea mai este cauzată de nelipsitul cor al inițiativei useriste ,,fără penali în funcții publice”. Inițiativa aceasta este de neevitat, ori o votezi și gata, nu obții tu PNL niciun pic de glorie că proiectul este al altcuiva, nu al tău, ori fugi de votul ei, cum a făcut PSD și te faci de cacao.

Mai ales că ambele partide au pe listele lor electorale niște probleme cu unii dintre cei ce vor să se aleagă: incompatibilități, procese în desfășurare, condamnări cu suspendare.

Barna acuză PSD, PNL şi UDMR că au mințit și au boicotat referendumul "Fără Penali". Parlamentarii erau ocupaţi la un eveniment cu... lalele olandeze

Inițiativa ”Fără penali” rămâne blocată în Senat: Iar a fost boicotată ședința, așa că nu se mai ajunge la vot. Explicaţia PNL

Poate că Daniel Fenechiu, adept și dumnealui al traseismului ce l-a întărit pe Orban la locale și prin Parlament, este iritat pentru că n-ar ști cum să răspundă la întrebări legate de prezența pe liste a unor indivizi cu probleme juridice.

Că USR este o carne greu de mestecat o dovedește PSD de Dâmbovița, care chiar s-a plâns la Biroul Electoral Județean pentru că sloganul USR PLUS derivat din inițiativa fără penali este ,,O Românie fără hoție!”.

Alianţa USR-PLUS: După interzicerea sloganului, BEC Dâmboviţa ne-a interzis şi prezentarea programului de guvernare

Și chestia asta te lasă fără replica, ce dracu' să răspunzi la o asemenea strigare, are dreptate PSD, ăștia trebuiau să iasă cu alt slogan, mai omenesc, mai atacabil.

De exemplu ,,USR va construi plusul României viitoare!”, să mori de râs nu alta, cum ar mai fi luat ei în răspăr, pesedeii de Dâmbovița, chestia asta. Iar Daniel Fenechiu și-ar fi râs în barbă și s-ar fi simțit răzbunat pentru scatoalca încasată în Parlament din cauza USR, nu din cauza lui Iordache altă-ntrebare. Că plângerea PSD a avut căștig de cauză e tot o dovadă a disperării social democrate.

Așa că liderul senatorilor PNL amenință cu neprimirea USR la guvernare, asemenea altor membri liberali care sunt și ei deranjați de faptul că o eventuală alianță cu aceștia s-ar lovi de niște principii intransigente care nu le-ar da loc de plimbat prin Parlament după trebile proprii. Sau de întors proiectele ca la Ploiești, după cum le-ar pica ele mai ușor sau mai greu la stomac.

Sau poate că unora, mai de dreapta decât este acum PNL, li se pare prea progresist posibilul aliat la guvernare și mârâie individual pe tema neo-marxismului, ca Sighiartău.

Dar principala problemă a PNL este alta, aceea că Iohannis vrea să-l strunească mai vârtos pe Ludovic Orban după alegeri, iar asta va să însemne că șeful statului să negocieze cu USR ce și cum iar ei, urmașii uselișți adunați în jurul lui Ludovic, să fie condamnați să tacă și să înghită condițiile năbădăioșilor lui Barna.

Cred că viitorul poate suna bine

Iar apoi gașca lui Ludovic va trebui să scoată castane din focul politic în folosul președintelui sau al partenerilor de guvernare. Neplăcută perspectivă.

Chestiunea asta e simțită ca un pericol și de PMP, de-aia Robert Turcescu reia în declarații aceleași idei produse de Orban și mestecate de Fenechiu. Mai ales că pentru PMP există riscul de a nu ajunge la guvernare, chiar de s-au cumințit acum și așteaptă cu jind masa cu bucate.

Deocamdată suntem în situația în care niște câini de sanie latră unii la alții. Rămâne de văzut dacă Iohannis îi va înhăma și-i va pune să tragă sania pe toți sau lupul alfa Ludovic își va asmuți haita asupra celorlalți, iar USR va ajunge în situația de a sta în opoziție așteptând 2024.

N-ar fi exclus ca useriștii să nu se înțeleagă cu Ludovic și să facă pasul înapoi, pentru că de două ori i-am văzut pe oștenii lui Barna părăsind câmpul de luptă politic și ascunzându-se după principii întoarse pe dos.

Dar eu cred că după ciondăneala asta se vor liniști, să ne amintim că Cioloș a executat când a fost nevoie ordinul președintelui și, dacă a știut să se împace cu Dragnea din spatele lui Dâncu, îi va învăța pe useriști să nu pluseze în relația cu Daniel Fenechiu.

Citeşte şi alte texte scrise de Mihai Oprişor, cititor Spot


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇