Mințiți ca să fie manipulați

Mințiți ca să fie manipulați

Majorarea cu 40% a pensiilor și dublarea alocațiilor nu sunt realizabile decât cu prețul unui faliment național. Au explicat-o economiștii și finanțiștii cu mult mai bine decât aș putea să o fac eu vreodată.

Și asta în primul rând pentru că nu vorbim despre o cheltuială punctuală, ci despre o încărcare pe termen lung, lună de lună. Când o angajezi trebuie să fii sigur că este sustenabilă și luna asta, și peste un an.

Oamenii de afaceri români și străini avertizează: Economia nu poate susţine creşterea pensiilor cu 40%. Decizia Parlamentului reprezintă un risc major

Majorarea pensiilor nu va putea fi onorată fără a provoca o prăbuşire economică fără precedent, avertizează CONAF

ADVERTISING

Și pe toate datele de acum această garanție nu există. Eu cred că nu există guvern care să nu își dorească să poată oferi o asemenea măsură cu impact electoral uriaș. Dar pur și simplu nu e sustenabilă.

Sigur că în România se sifonează sume uriașe pe toate prostiile, pe tunuri, pe hoții. Și actualul guvern nu face excepție, dacă ne uităm măcar la Unifarm. Dar acestea sunt cheltuieli punctuale, iar o asemenea majorare este pe termen lung.

Și cea mai bună dovadă că nu e fezabilă este că însuși ministrul PSD al Finanțelor, Teodorovici, a informat-o pe Viorica Dăncilă încă de a începutul anului trecut că nu se poate. Și nici măcar nu era încă vorba despre pandemie.

Pe de altă parte, sigur că nici guvernul liberal nu e de plâns pentru că i s-a întors, cu asupra de măsură, propria tactică. Când a propus și obținut, mizând tot pe populism, dublarea alocațiilor a făcut, pe o sumă mult mai mică, e drept, cam același lucru.

Dar cea mai mare păcăleală pentru beneficiarii măsurii votată acum de majoritatea din jurul PSD, în primul rând pentru pensionari, nu este că ea nu va fi aplicată, ci faptul că nici măcar nu a fost votată pentru a fi pusă în aplicare, nici în 2019, în cadrul Legii pensiilor, și nici cu ocazia rectificării bugetare. Ci pentru a se constitui în muniție electorală a unui partid care prea multe nu are de oferit.

Un prim efect este la alegerile locale, unde electoratul PSD este chemat la vot pentru a apăra aceste majorări. Să nu uităm că în orașele mai mici și, nu mă îndoiesc că și în mediul rural, pesedistii sperie oamenii că primarii Opoziției vor tăia pensiile, după cum povestea Elena Lasconi, candidată la Primăria Câmpulung.

Elena Lasconi: Acum e momentul să ne putem ridica. Mă simt ca în decembrie ’89. Mă voi simți vinovată că o să dorm - Interviu video

Dacă alegerile parlamentare se vor ține la termenul fixat, până la ele au rămas puțin mai mult de două luni. Timpul acesta va fi folosit de PNL pentru a tergiversa intrarea în vigoare, astfel ca o viitoare majoritate să o îngroape de tot.

Un prim pas este la CCR, cu șanse destul de mici, pentru că legea pensiilor din 2019 este una organică, care nu poate fi modificată prin OUG de rectificare bugetară. Deci este foarte posibil ca CCR să respingă sesizarea liberalilor fără ca măcar să mai ajungă pe fondul problemei.

Când legea ajunge la promulgare, președintele o poate trimite, după 20 de zile, pentru reexaminare în Parlament, care Parlament va fi în campanie, deci va fi greu de făcut cvorum pentru un vot.

Iohannis spune că vom pierde 3 miliarde din fonduri UE și se va ajunge la creșteri de taxe dacă intră în vigoare majorarea pensiilor: Este un scenariu de groază

Una peste alta este foarte puțin probabil ca până la alegeri, dacă vor fi pe 6 decembrie, epopeea majorării să se încheie, dacă nu o va încheia CCR, ceea ce spuneam că mă îndoiesc să se întâmple.

Dar eu cred că PSD nici nu dorește majorarea în sine. Știu și ei că ar deconta efectul economic ulterior. Ce doresc este să tragă de temă până la alegeri și să facă din ea tema electorală principală: “Votați-ne ca să majorăm pensiile și să dublăm alocațiile! PNL nu vrea să majoreze pensiile și alocațiile”.

Pentru ca după alegeri majorarea să se topească, la fel ca mai toate promisiunile și temele electorale.

Cel mai trist este că beneficiarii acestei măriri - cei mai mulți dintre ei oameni necăjiți, care ar avea nevoie de acești bani și cărora le e greu să creadă că daca i-ar primi ar fi rapid mâncați de inflație - sunt de două ori păcăliți de PSD. Nu numai că nu vor primi majorările, dar nici măcar nu crede nimeni că ele vor exista. Sunt mințiți ca să fie manipulați.

Citește și alte articole scrise de Ioana Ene Dogioiu

Iată cele mai tari exclusivități SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇