Elena Lasconi: Acum e momentul să ne putem ridica. Mă simt ca în decembrie ’89. Mă voi simți vinovată că o să dorm - Interviu video

Elena Lasconi: Acum e momentul să ne putem  ridica. Mă simt ca în decembrie ’89. Mă voi simți vinovată că o să dorm - Interviu video
Foto: Facebook Elena Lasconi

Acum e momentul să ne putem ridica să facem cu adevărat schimbarea. La Câmpulung s-a născut mișcarea de rezistență împotriva comunismului. Acum, din cauza faptului că politica locala e râncedă și sulfuroasă, oamenii au fost îngenuncheați, spune Elena Lasconi, candidat USR la Primăria din Câmpulung Muscel.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Elena Lasconi explică de ce a ales să părăsească televiziunea pentru o candidatură temerară într-un oraș roșu și ce vrea să facă pentru el.

Elena Lasconi a dezvăluit de ce au refuzat liberalii să o susțină și cum au încercat să o racoleze: ”mi s-a propus să-mi dau demisia din USR și să mă înscriu în PNL și sigur voi fi susținută. La toate întâlnirile am fost cu martori”.

”Daca aș fi un om politic, aș folosi minciunile lor. Dar eu sunt un om cu suflet care vrea să facă lucruri la Primărie. Nu mint că nu mă ajută cu nimic. Vreau să mă pot uita în ochii oamenilor și după alegeri”.

Elena Lasconi: Acum e momentul să ne putem ridica. Mă simt ca în decembrie ’89.

Încercați să deveniți primarul unui oraș roșu, Câmpulung Muscel, într-un județ roșu, Argeș. Ce șanse reale vă dați să câștigați alegerile?

Din toate discuțiile pe care le-am avut pe toate cele 225 de străzi, șansele sunt foarte mari și, de fapt, asta e șansa reală de schimbare în Câmpulung.

Până acum a fost și un absenteism extraordinar la vot, tocmai pentru că oamenii s-au scârbit de felul în care s-a făcut politică și administrație în oraș.

Sunt înregistrați 31 de mii de câmpulungeni cu drept de vot. 11 mii dintre ei au votat în 2016 la locale, iar primarul PSD în funcție reprezintă 17% din populația cu drept de vot din Câmpulung.

ADVERTISING

Cei 20 de mii care nu au votat mai sunt efectiv în Câmpulung?

Probabil că 10 mii sunt plecați la muncă în străinătate sau în țară. Iar 10 mii sunt scârbiți, sătui, convinși că oricum nimeni nu va face nimic pentru că mafia e mare, a pus stăpânire pe toate instituțiile de stat și lucrează în interesul lor și al unor firme de casă, abonate la banul public.

Dar aici s-a născut mișcarea de rezistență împotriva comunismului. Acum, din cauza faptului că politica locală e râncedă și sulfuroasă, oamenii au fost îngenuncheați.

Acum e momentul să ne putem ridica, ca să facem cu adevărat schimbarea.

Nu sunteți câmpulungeancă, sunteți din Hațeg.

Este unul dintre marile mele avantaje. Când mă voi duce în Primărie, voi face curățenie și la propriu, și la figurat. Și avantajul meu e că pe mine n-o să mă traga nimeni de mânecă: vezi că am fost colegă cu taică-tu la uzină.

Eu voi lucra doar cu oameni competenți, care nu-și bat joc de Câmpulung. Acum în Primărie trebuie să intri cu capul plecat, funcționarii se comportă foarte urât cu cei care vin să-și plătească taxele și impozitele. Am simțit asta și pe pielea mea.

De 15 ani locuiesc pe o stradă, Valea Bărbușii, unde nu există apă, o chestiune elementară. Am fost în audiențe la primar, împreună cu alți vecini de pe stradă, și am văzut cum vorbeau cu oamenii.

Până la urmă, primarul în funcție a băgat apă pe stradă după ce a citit anul trecut în Libertatea că mă bate gândul să candidez.

Cum v-a venit ideea să candidați, renunțând la 25 de ani de carieră în TV?

N-a fost ușor. Am fost la toate protestele posibile, inclusiv "OUG 13" și "10 August", am fost implicată în ”Fără penali”, mi-a murit o colegă la Colectiv și am lucrat cu un coleg desfigurat acolo.

ADVERTISING

Am fost nemulțumită de faptul că niste șmecheri își bat joc de țară. Suntem pe hartă pentru că niște români curajoși au murit pentru asta.

Totul a culminat cu bătaia de joc pe care am simțit-o din partea lui Liviu Dragnea. Și în timp ce mă uitam la TV cum Liviu Dragnea îi cheamă pe jurnaliști la baie cu el, am zis: dacă oamenii de bună credință nu se implică, n-o să se schimbe nimic. Vom vedea aceiași aroganți și hoți.

De ce tocmai la Câmpulung?

Pentru că locul asta are o vibrație, o energie specială. Mi-am petrecut toate vacanțele și toate weekend-urile aici, îmi plac oamenii, și pe stradă suntem ca o familie. Nu știu în câte locuri mai întâlnești o frăție ca aici.

Ăsta e locul în care vreau să trăiesc, asta știu demult, și pentru asta vreau să mă implic să vedem dacă putem schimba lucrurile.

Și ce vreți să faceți concret pentru Câmpulung?

Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu de toate. Liniile principale le-am stabilit după ce am discutat cu câmpulungenii și ele sunt în programul de pe site-ul elenalasconiprimar.ro.

Principalele linii sunt reconstrucția Câmpulungului, în special din fonduri europene, atragere de investitori pentru a crea noi locuri de muncă și dezvoltarea turismului.

Visul meu este să ajungem cu Câmpulung la statutul de stațiune turistică de interes național, ceea ce ar aduce alocare bugetară și acces la alte tipuri de granturi din fonduri europene.

Dar asta durează, pentru că trebuie să avem infrastructură, locuri de cazare suficiente, restaurante, evenimente. Plus forță de muncă calificată, deci trebuie să dezvoltăm învățământul vocațional dual, vechile școli profesionale.

ADVERTISING

Nu se poate întâmpla într-un an, poate nici în 4, pentru că e mult de lucru la infrastructură. Vrem să facem o echipă care să scrie proiecte pentru fonduri europene pentru a racorda toate gospodăriile la canalizare, apă, gaz și asfalt. Pare mult, dar se pot face, dacă fiecare pe felia lui își face treaba.

Eu cred că cel mai repede o să se vadă la străzile care acum nu au nimic, e doar pământ acolo.

În cât timp sperați să oferiți ceva concret?

În primul an deja o să fac curățenie în Primărie, străzile o să fie curate. Dar pentru proiectele mari, până te vezi cu banii în cont, durează 2-3 ani. Există și tipuri de fonduri europene pentru care timpul de așteptare este în jur de 6 luni.

Eu zic că în fiecare lună se va vedea câte ceva. La cât e de lucru în Câmpulung, mă voi simți vinovată că o să dorm.

Centrul orașului e locul unde se adună comunitatea care acum este dezbinată tocmai din cauza felului în care s-a făcut politică. Dorința mea e să unim comunitatea, inclusiv prin a face acest centru să arate frumos ca în Franța, în Germania. Hai să țintim mai sus! De ce alții pot și noi nu putem?

V-ați propus să curățați Primăria și la figurat. Aveți oameni competenți cu care să o reumpleți?

Va fi concurs pe bune, vă spun de acum. Nu ca acum, pe pliculeț sau moștenire de familie. Și pentru concurs voi intra în toate campusurile universitare, în toate multinaționalele.

Știți câți de mulți câmpulungeni lucrează în firme mari? Mulți m-au contactat și vor să se întoarcă acasă.

Eu nu voi veni cu oameni precum politicienii din vechea clasă politică. Vom lucra cu oameni competenți, indiferent de formațiunea politică din care sunt.

Ați făcut un apel emoțional la dl Barna și dl Orban să aveți un candidat unic. Din moment ce candidați și dvs, și reprezentantul PNL înseamnă că a rămas fară răspuns.

Orgoliile sunt foarte mari și eu cred că vor plăti pentru asta. Era în avantajul nostru, al dreptei, să scăpam de PSD.

De ce v-au refuzat liberalii?

Un fals motiv. Au aflat că am vorbit la București pentru susținere cu lideri importanți, inclusiv dl Orban știa de mine. Eu am întrebat: ”aveți candidat la Primăria Câmpulung? Daca e unul OK, nu cel din 2016, eu pot să-l sprijin ca societate civilă”.

Și mi s-a comunicat că nu au candidat. Pe urmă, după ce intrasem în USR, unde mă integrez cel mai bine și am libertatea să fac ce doresc, am avut mai multe discuții. Mi s-a propus să-mi dau demisia din USR și să mă înscriu în PNL și sigur voi fi susținută. La toate întâlnirile am fost cu martori.

Când au auzit cei din Câmpulung că am discutat cu cineva din conducere s-au umflat în pene: cine e asta, prompterista, vedeta, blonda, Firea? Unii amenințau că demisionează din PNL daca voi fi susținută.

Mi s-a sugerat că poate aș fi mai bună ca parlamentar. Oamenii ăștia nu au înțeles nimic despre ce vreau eu să fac.

Ei în continuare merg pe linia lor, deși ei sunt pe locul al 3-lea la mare distanță. Bătălia e între mine și candidatul PSD.

Elena-Lasconi-Câmpulung
Foto: Facebook Elena Lasconi

Ochiometric sau aveți măsurători?

Ochiometric, pe pulsul străzii, sunt pe primul loc. Dar s-au făcut și niște sondaje pe care nu le-am verificat din trei surse.

Mergem înainte, eu sunt foarte hotărâtă, sunt tanc. Stiu că acum putem schimba și simt pulsul străzii, ca la Revoluție, când aveam 18 ani. Asta e momentul.

Sunt în fiecare zi pe stradă, vorbesc cu oamenii, la emisiuni, fac tot ce e omenește posibil.

Spuneți lucruri atipice pentru politica din România. Vă cred oamenii sau se uită lung la dvs și spun că e imposibil?

Sunt puțini cei care spun asta. Mă cred pentru că sunt autentică. Ochii, limbajul corpului…Oamenii sunt foarte inteligenți, degeaba crede PSD că sunt ușor de manipulat.

Au venit voluntari care au fost și prin alte zone unde avem candidați foarte buni și mi-au spus că nicăieri nu au găsit emoție și speranță ca la Câmpulung. Oamenii văd în mine ultima speranță să se facă ceva, să nu se mai plece din oraș.

Am vorbit cu minori de 16 ani care mi-au spus că, dacă nu ies primar, peste doi ani vor pleca din oraș și nu se mai întorc. Studenți care trebuiau să plece și-au schimbat biletele ca să poată vota pe 27.

Vă luptați cu mita electorală, cu pomenile date de PSD și PNL?

Vă spun care sunt mecanismele:

  1. Frica. Să-i fie omului frică pentru că vin useristii, ateii, gay-ii ne iau țara. Ce vrea aia? Bagă orașul în buzunar și pleacă cu el.

2. Minciuni pe care le inventează, că despre mine nu au găsit niciun schelet.

3. Cea mai odioasă formă de corupție – să nu lași omul să voteze liber, prin intimidare, mai ales a angajaților din sistemul bugetar. Li se spune că dacă nu votează un anumit partid sau dacă ies eu vor fi dați afară.

Li s-a spus inclusiv că dacă ies eu tai pensiile. Am un coleg căruia i s-a spus că va fi dat afară dacă nu șterge postările despre mine. După ce le-a șters, i s-a cerut să nu îmi mai dea niciun like.

Ați și spus că faceți curățenie în Primărie, normal că se tem.

Dar nu mă apuc să iau maceta și să tai. Sunt acolo posturi inutile. Vrem să ajungem în secolul în care trăim: digitalizare, transparență. Poliția locală e inutilă, lucrează doar în interesul primarului.

Numai ce ați pierdut voturile polițiștilor locali.

Daca aș fi un om politic, aș folosi minciunile lor. Dar eu sunt un om cu suflet, care vrea să facă lucruri la Primărie. Nu mint, că nu mă ajuta cu nimic. Vreau să mă pot uita în ochii oamenilor și după alegeri.

Vreau să transmit un mesaj tuturor românilor care iubesc locul în care trăiesc și pot face ceva pentru el, să se implice, altfel nu putem scăpa România de politicienii corupți și falși.

https://www.facebook.com/elena.lasconi.alege.campulung.muscel/videos/334614071214789

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇