Parlamentul a decis majorarea pensiilor cu 40% și salarii mai mari pentru profesori. S-a votat rectificarea, cu amendamentele PSD. PNL atacă la CCR

Parlamentul a decis majorarea pensiilor cu 40% și salarii mai mari pentru profesori. S-a votat rectificarea, cu amendamentele PSD. PNL atacă la CCR

Parlamentul a votat azi proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară pentru acest an, cu amendamentele propuse de PSD.

Acestea prevăd majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, creșterea salariilor profesorilor din acest an și alocări de fonduri pentru autoritățile locale.

Liberalii au anunțat însă că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională.

La dezbaterile din Parlament, deputatul PNL Florin Roman i-a acuzat pe social democrați că nu le pasă de români și că aruncă țara în aer.

”Sunt consternat de faptul că înainte cu câteva zile de alegerile locale ați luat această decizie de a arunca în aer România. Aruncați o țară europeană la marginea prăpastiei doar pentru a obține câteva voturi în plus.

Ați demonstrat că nu vă pasă de România, că nu vă pasă de oameni, de viitorul acestei țări. Regret că rațiunea nu a învins. Vom ataca la CCR și vom face tot ce ține de noi ca România să scape de PSD”, a spus el.

ADVERTISING

La rândul său, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, consideră că votul de azi reprezintă un act de agresiune la stabilitatea economiei României.

Nici USR nu a votat proiectul care aprobă rectificarea bugetară pentru acest an, afirmând că ”a fost înțesat cu amendamente de o majoritate toxică, PSD-ALDE”.

”Rezultatele amendamentelor depuse nu fac altceva decât să arunce țara într-o criză economică pe care cu greu am reuși să o evităm în această perioadă. Grupurile parlamentare ale USR nu vor vota rectificarea în forma amendată de PSD și ALDE”, a declarat liderul grupului USR.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante declarații din Parlament și rezultatul votului:

ADVERTISING

14:27 - A trecut și proiectul privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cu 246 de voturi pentru, 142 împotrivă și 16 abțineri.

14:25 - Se votează proiectul privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

14:24 - Parlamentul a votat proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat, cu amendamentele PSD. Au fost 242 de voturi pentru, 147 împotrivă și 11 abțineri.

Prin acest vot, parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%. În acest fel, rămâne în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40% de la 1 septembrie 2020.

14.15 - Începe votul pentru proiectul privind rectificarea bugetului de stat.

13:58 - UDMR a cerut eliminarea amendamentului potrivit căruia „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din Produsul Intern Brut”.

Cererea a fost adoptată cu 384 de voturi pentru, un vot împotrivă şi două abţineri.

13:50 - Călin Popescu Tăriceanu spune că Guvernul a anunțat că dorește majorarea pensiilor cu 40%, iar apoi s-a razgândit.

ADVERTISING

Guvernul a dat un semnal clar că dorește majorarea pensiilor cu 40%. Dar a fost doar un fel de praf in ochii pensionarilor”, a declarat Tăriceanu.

Totodată, Tăriceanu spune că Guvernul s-a împrumutat cu 100 de miliarde și acuză ca de ei ”au profitat clienții politici ai PNL”.

13:47 - Alfred Robert Simonis, șeful deputaților PSD, este convins că ”proiectul de lege va trece, iar pensiile vor fi majorate”.

13:40 - Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, consideră că votul de azi reprezintă un act de agresiune la stabilitatea economiei României.

Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toți se uită și văd cum o grupare vrea să arunce țara în aer. Ne vom opune și le garantăm românilor că nu vom arunca România în aer”, a declarat Florin Cîțu.

13:35 - ”Deci nu e criză? Ca să știm. Mă duc acasă la copil să îi spun”, i-a replicat, ironic, Marcel Ciolacu.

13:34 - USR anunță că nu va vota rectificarea în forma amendată de PSD și ALDE.

”Proiectul a fost înțesat cu amendamente de o majoritate toxică, PSD-ALDE, a fost deturnat scopul acestei rectificări bugetare într-un act de populism ieftin și o dovadă crasă de iresponsabilitate, iar rezultatele amendamentelor depuse nu fac altceva decât să arunce țara într-o criză economică, pe care cu greu am reuși să o evităm în această perioadă. Grupurile parlamentare ale USR nu vor vota rectificarea în forma amendată de PSD și ALDE”, a declarat liderul grupului USR.

13:32 - Deputatul PNL Florin Roman îi acuză pe social democrați că nu le pasă de români.

”Sunt consternat de faptul că înainte cu câteva zile de alegerile locale ați luat această decizie de a arunca în aer România. Doriți să transformați România în Grecia, să o împingeți în pragul falimentului, iar apoi să spuneți că de vină sunt liberalii.

Aruncați o țară europeană la marginea prăpastiei doar pentru a obține câteva voturi în plus. Ați demonstrat că nu vă pasă de România, că nu vă pasă de oameni, de viitorul acestei țări. Regret că rațiunea nu a învins. Vom ataca la CCR și vom face tot ce ține de noi ca România să scape de PSD”, a spus el.

13:26 - Solicitarea PNL a fost supusă la vot, dar a fost respinsă. Au fost 175 de voturi pentru, 225 împotrivă, 6 abțineri și 6 parlamentari nu au votat.

13:14 - PNL cere retrimiterea proiectului în comisiile reunite pentru o perioadă de 30 de zile, pentru a fi adoptat un alt raport. Deputatul PNL Gabriel Andronache spune că raportul deja aprobat în comisii încalcă prevederile legislative şi inclusiv Constituţia.

„Cei care fac amendamente, spune Constituţia, trebuie să prezinte o declaraţie conform căreia majorarea de cheltuială se încadrează în strategia fiscală în vigoare. Legea răspunderii fiscal-bugetare arată că în cazul unor proceduri care atrag majorarea cheltuielilor bugetare iniţiatorii trebuie să depună o declaraţie conform căreia majorarea e compatibilă cu strategia fiscal bugetară. (…)

Fapt pentru care e încălcat articolul 63 din Regulamentul activităţilor comune. Pe cale de consecinţă, vă solicităm retrimiterea proiectului de lege la comisiile comune sesizate de fond, pentru refacerea raportului, cu termen de redepunere în 30 de zile”, a spus Andronache.

13:07 - Se citește ordinea de zi

13:05 - A început ședința Parlamentului

12:57 - În replică, ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat că Guvernul nu va permite o creştere a cheltuielilor bugetare anul acesta, acuzând PSD că a încercat să arunce România în aer ani de zile.

”Nu vom permite anul acesta o creştere a cheltuielilor bugetare”, a declarat la RFI ministrul de Finanţe.

El precizează că, dacă PSD şi aliaţii săi din Parlament decid marţi majorarea pensiilor cu 40%, PNL se va adresa CCR, care ”este imparţială şi va folosi Constituţia în a judeca”.

12:45 - PSD a anunțat din nou, azi, că va vota rectificarea bugetară în forma modificată în comisiile de Buget-Finanţe.

”Astăzi, vom arăta din nou Guvernului PNL că nu poate continua să nesocotească legile ţării şi să nu aplice creşterea pensiilor cu 40%. Aşa se întâmplă când pui la finanţe un ministru care, în loc să facă politici publice, face doar circ şi spectacol pe Facebook. Să te împrumuţi de zeci de miliarde de euro în 10 luni şi să spui că nu sunt bani pentru a creşte veniturile românilor asta înseamnă o guvernare care ştie doar să tragă clopotele a faliment”, a transmis, marţi, PSD, printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Pensii mai mari cu 40%

Așadar, parlamentarii din comisiile reunite de Buget-Finanțe din Parlament au votat pentru majorarea pensiilor cu 40%. 

Un alt amendament al PSD adoptat în comisii este cel prin care au fost crescute sumele repartizate unităţilor administrativ teritoriale cu un miliard de lei. De asemenea, pentru municipiile reşedinţă de judeţ este alocată suplimentar suma de 500 milioane de lei, care va fi repartizată egal autorităţilor locale, fără a se ţine cont de culoarea politică.

O altă modificare abrogă articolul 43 care prevedea creşterea salariilor cadrelor didactice de anul viitor. Prin urmare, salariile profesorilor vor fi majorate din acest an, aşa cum este prevăzut de lege.

Bani pentru Start Up Nation şi Catedrala Neamului

Un alt amendament al PSD adoptat de comisii a fost cel prin care este suplimentat bugetul Ministerului Economiei cu 400 milioane de lei, pentru programul Start Up Nation.

De asemenea, a fost suplimentat bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 20 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară al Executivului „pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, în scopul  sprijinirii financiare a Administraţiei Patriarhale, în vederea continuării lucrărilor de construire a Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului”, printr-un amendamentt tot al grupului parlamentar al PSD.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇