După ce a fost anunțată rectificarea bugetară, sindicaliștii din Educație spun că, dacă nu li se măresc salariile de la 1 septembrie, așa cum era stabilit de legea din 2017, ei vor intra în conflict cu Guvernul și începerea anului școlar va fi pusă sub semnul întrebării.
Joi seara, Ministerul de Finanțe a publicat proiectul pentru rectificarea bugetară prin care educația primește 551,4 milioane lei pentru achiziționarea de echipamente electronice pentru elevii și cadrele didactice pentru a putea participa la activitățile de e-learning, precum și pentru lucrări de execuție și proiectare pentru un număr de 59 grădinițe. Proiectul arată că la cheltuielile cu personalul sumele sunt pe minus, ceea ce înseamnă că nu se vor mai mjora salariile cu 20% din septembrie 2020, așa cum era prevăzut de legea 153/2017, Executivul propunând amânarea acestei creşteri pentru 2021.
„Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021″, în proiectul de ordonanță pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Finanțelor..
În aceste condiții, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită Guvernului să nu amâne majorarea salariilor prevăzută de legea PSD pentru septembrie 2020.
„În caz contrar, având în vedere situația actuală, apare un mare semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului școlar.
Varianta propusă ieri de Guvern seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salarială stabilită printr-o lege”, arată sindicaliștii.
Aceștia susțin că prin această decizie de amânare a creșterilor salariale „Guvernul își arată incapacitatea de a gestiona începerea anului școlar în condiții de siguranță maximă și încearcă să creeze un conflict la nivelul sistemului, pentru a avea vinovați de serviciu, respectiv cadrele didactice, care ar trebui să intre, de la 14 septembrie 2020, la clase, cu șanse foarte mari de a contracta noul virus”.
„O minciună grosolană”
„Prin acțiunile întreprinse în ultimele luni, s-a observat clar că actualul Executiv nu știe cum să gestioneze situația din învățământ.
Faptul că ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ne anunță acum că nu erau cuprinși în buget bani pentru majorările salariale stabilite prin lege este o minciună grosolană, în condițiile în care, după finalizarea bugetului pentru anul 2020, chiar el declara că fondurile sunt prinse în buget.
În plus, prin proiectul făcut public ieri seară, se încalcă orice principiu al dialogului social, partenerii nefiind informați despre acestă intenție”, ne-a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.
Sindicaliștii spun că începerea cursurilor de la 14 septembrie este pusă sub semnul întrebării, atât de către angajați, care pot bloca începutul anului școlar, cât și de lipsa soluțiilor guvernamentale.
„Prin toate deciziile luate de la începutul pandemiei, acest Executiv a demonstrat că nu este interesat/capabil să găsească soluții viabile pentru sistemul educațional, fiind preocupat doar de aranjamente politice.
Un exemplu în acest sens este schimbarea peste noapte a inspectorilor școlari și a directorilor pe criterii de apartenență politică.
La ora actuală, începerea cursurilor este pusă sub semnul întrebării – nu numai de angajați, care pot bloca începutul anului școlar, ci și de Guvern, care nu reușește să vină cu soluții clare, coerente.
Se clamează achiziția de laptopuri/tablete pentru elevi, însă acestea vor ajunge cel mai devreme în luna octombrie; multe din cadrele didactice nu au participat la cursuri de formare pentru predarea online, nu pentru că nu au dorit, ci pentru că nu li s-a oferit posibilitatea; până la ora actuală, nu există niciun proiect prin care cadrelor didactice să li se pună la dispoziție echipamente IT pentru desfășurarea orelor online.
Prin toate (IN)deciziile din ultima perioadă, Guvernul pune sub semnul întrebării atingerea dezideratelor din proiectul „ROMÂNIA EDUCATĂ“ al președintelui României și vrea să transforme țara într-o ROMÂNIE neEDUCATĂ. Sper însă că, în al 12-lea ceas, Guvernul se va trezi și, analizând ceea ce s-a întâmplat în 2008, își va reconsidera poziția față de angajații din învățământ“, a mai spus Marius Ovidiu Nistor, președinte „SPIRU HARET“.
Nemajorarea salariilor ar însemna că se anulează drepturi instituite prin lege, subliniază sindicaliștii.