Oamenii de afaceri români și străini avertizează: Economia nu poate susţine creşterea pensiilor cu 40%. Decizia Parlamentului reprezintă un risc major

Oamenii de afaceri români și străini avertizează: Economia nu poate susţine creşterea pensiilor cu 40%. Decizia Parlamentului reprezintă un risc major

Economia României nu poate susţine creşterea cu 40% a cheltuielilor cu pensiile, iar decizia Parlamentului reprezintă un risc major şi pune în pericol relansarea economică, consideră reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) și învestitorii germani în România.

„Coaliţia pentru Dezvoltarea României reclamă populismul manifestat ieri în Parlament prin decizia de creştere a pensiilor cu câteva zile înainte de alegeri. CDR subliniază că economia ţării nu poate susţine creşterea cu 40% a cheltuielilor cu pensiile, în condiţiile evoluţiei negative a economiei la nivel mondial şi implicit naţional, cauzată de pandemia Covid-19.

ADVERTISING

Mediul de afaceri este profund îngrijorat de modificările structurale pe care măsurile adoptate de Parlament le vor genera în bugetul de stat, care nu va mai avea resurse pentru investiţii, deşi ele ar trebui să fie motorul relansării economice", se arată într-un comunicat al CDR.

Pe de altă parte, potrivit oamenilor de afaceri, România va trebui să facă faţă unui cost suplimentar atunci când se va împrumuta de pe plan internaţional pentru a finanţa creşterea pensiilor, cost ce va adânci deficitul bugetar şi, astfel, se poate declanşa spirala către o criză economică.

ADVERTISING

CDR este o iniţiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi şi reuneşte organizaţii cum sunt Camera Americană de Comerţ în România (AmCham), Camera Franceză de Comerţ în România (CCIFER), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ şi Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederaţia Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

ADVERTISING

Companiile reprezentate de cele 25 de organizaţii de afaceri membre CDR angajează peste un milion de oameni şi generează aproximativ 50% din PIB.

Semnalul de alarmă tras de investitorii germani

Și reprezentanţii investitorilor germani în România spun că decizia Parlamentului de a mări pensiile cu 40% reprezintă un risc major pentru economia României.

"Decizia Parlamentului de a mări pensiile cu 40% reprezintă un risc major pentru economia României şi pune în pericol relansarea economică. O nouă creştere în zona bugetară ar trebui să fie exclusă, în condiţiile în care economia suferă deja din cauza pandemiei", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) remis miercuri.

Potrivit sursei citate, creşterea pensiilor, adoptată de Parlament în urma rectificării bugetare, duce la cheltuieli bugetare nesustenabile şi la un deficit bugetar excesiv, generând astfel o criză financiară care va adânci şi mai mult efectele actualei crize.

"Se pun de asemenea în pericol proiectele de investiţii şi aşa amânate de ani buni. Un buget sustenabil ar da încrederea investitorilor în România ca amplasament investiţional şi ar spori competitivitatea ţării. Desigur, ne dorim cu toţii, mediul de afaceri, autorităţile şi mai ales angajaţii şi pensionarii, creşterea salariilor şi a pensiilor în România şi un nivel de trăi mai ridicat. Dar acest lucru nu se poate face fără studii serioase de impact şi fără a ţine de cont de actualul context economic", subliniază documentul.

Pensii majorate cu 40% și salarii mai mari pentru profesori

Parlamentul a votat marți proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară pentru acest an, cu amendamentele propuse de PSD.

Au fost 242 de voturi pentru, 147 împotrivă și 11 abțineri.

Prin acest vot, parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%. În acest fel, rămâne în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40% de la 1 septembrie 2020.

Alte amendamente prevăd creșterea salariilor profesorilor din acest an și alocări de fonduri pentru autoritățile locale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇