Iohannis spune că vom pierde 3 miliarde din fonduri UE și se va ajunge la creșteri de taxe dacă intră în vigoare majorarea pensiilor: Este un scenariu de groază

Iohannis spune că vom pierde 3 miliarde din fonduri UE și se va ajunge la creșteri de taxe dacă intră în vigoare majorarea pensiilor: Este un scenariu de groază

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri conferința săptămânală de presă, cu care ne-a obișnuit de mai bine de două luni.

Șeful statului a criticat PSD pentru forțarea în Parlament a creșterii pensiilor cu 40% și a salariilor profesorilor. Președintele a spus că presiunea pe buget ar fi uriașă, că nu există acești bani, mai ales în condițiile de criză economică globală cauzată de pandemia de COVID-19.

Iohannis a spus că se va ajunge la creșteri de taxe și impozite, dacă CCR va respinge sesizarea Guvernului. Totodată, vom pierde 3 miliarde de euro din fondurile europene, pentru că încălcăm mai multe tratate, și nici nu ne vom putea împrumuta de pe piețele externe, pentru că ratingul de țară va fi retrogradat. Pe scurt, șeful statului a numit situația catastrofală.

În legătură cu alegerile de duminică, Iohannis i-a îndemnat pe români să meargă la vot, asigurându-i că, dacă respectă regulile de bază, nu se vor expune unui risc mai mare decât atunci când merg la cumpărături.

Președintele nu a vrut să facă o estimare a prezenței la urne, dar a spus că și-ar dori să fie ca la alte alegeri locale, asta deși în 2016 aceasta a fost foarte scăzută.

ADVERTISING

Legat de situația cauzată de COVID-19, Iohannis a spus că nu ne vom mai întoarce la starea de urgență, pentru că efectele ei în economie au fost puternice. ”Starea de urgență trebuie să rămână ultima soluție, atunci când nimic altceva nu mai funcționează”, a spus președintele.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, conferința de presă susținută de Klaus Iohannis:

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1090732798048236
  • Bună seara! Au mai rămas doar câteva zile până la un moment definitoriu. În această duminică mergem la urne pentru a decide cui dăm responsabilitatea administrării localităților noastre.
  • De ce e această alegere atât de importantă? De cei care vor câștiga depinde cum vor arăta școala, spitalul, drumurile.
  • Din păcate pandemia este departe de a se fi încheiat, însă, spre deosebire de primăvară, acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea în deplină siguranță.
  • Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, atunci riscul infectării în secții e redus la minimum. Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă semnificativ față de alte activități pe care le facem zi de zi, cum ar fi mersul la cumpărături.
  • Mă bucur să văd că, în ciuda restricțiilor, campania a fost una activă. Am văzut multe proiecte bune.
  • Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criza prelungită. Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului.
  • Dragi români, mergeți la vot în număr cât mai mare!
ADVERTISING

ÎNTREBĂRI:

  • La liceul sportiv din Oradea un profesor i-a îndemnat pe copii să nu respecte regulile. Cine are puterea să intervină?

Din informațiile mele e un caz singular, reprobabil. Nu cred că putem să tolerăm așa ceva, cei de la Inspectorat și directoratul liceului vor lua măsuri. Este jalnic.

  • Veți promulga majorarea salariilor profesorilor și a punctului de pensie?

Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor. Și eu mi le doresc, și Guvernul și le dorește și deja primii pași au fost făcuți. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm. Suntem în pandemie, în criză economică și bugetul deja e supus la multe presiuni.

Chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic, care acum nu este.

  • Avocatul CJUE a decis că numirea interimară a șefului SS și înființarea secției nu respectă dreptul UE. Cum vedeți această decizie? Spuneați că va fi rezolvată. Când?

Decizia va fi luata de CJUE, dar aceste propuneri sunt exact lucrurile pe care le-am spus și eu, și PNL-ul, și societatea civilă când PSD-ul s-a apucat să schimbe legile justiției. Mă bucură că avocatul general de la CJUE are aceeași opinie pe care am avut-o și eu.

ADVERTISING

Este o încurajare pentru noi și vă amintiți că am spus că legile justiției trebuie reparate în această toamnă. După alegeri, de la Ministerul Justiției o să apară propuneri de modificare.

  • Nelu Tătaru a anunțat că România ar putea introduce teste obligatorii la intrarea în țară. Cât de oportună credeți că este măsura și cine va suporta costurile?

Va fi discutată la nivelul Comitetului și Ministerului. Vom analiza cu mare atenție dacă pentru România este necesar sau nu. Nu există o decizie, dar este posibil să se introducă o formă de control.

  • Azi a fost înregistrat un nou record negativ în privința cazurilor de COVID-19, iar medicii au recomandat să fie luate măsuri pe regiuni. Se ia în calcul asta, cum ar fi, de exemplu, purtarea obligatorie a măștii sau o testare în masă?

Cu siguranță că dacă numărul crește se pot lua astfel de măsuri. Sunt adeptul măsurilor luate în plan local sau județean, pentru că vedem că răspândirea nu este uniformă. De aceea să se ia măsurile mai dure acolo unde riscul e mai mare.

  • E a doua săptămână când încălzesc apă la aragaz. Cum vi se pare că principala temă în campania din 2020 e dacă vom avea apă caldă și căldură?

Dvs, ca și votant, veți putea cu siguranță să vă dați seama dacă localitatea în care trăiți o duce bine sau e nevoie de schimbarea administrației.

  • Marcel Ciolacu a susținut că după alegeri Guvernul intenționează să închidă școlile și predarea să se facă exclusiv online. E posibil?

Nu, acest scenariu nu este posibil. Vă dați seama dacă liderul PSD trebuie să recurgă la aceste minciuni pentru a se face auzit între votanți care e situația.

Se trece în online câteva zile, unde sunt secții de votare, după care se revine la modelul actual.

  • Au trecut 3 săptămâni de când vă întrebam de mortalitatea cauzată de COVID-19 și România rămâne fruntașă la acest capitol. Ministerul Sănătății nu a avut răspunsuri, spuneați că veți discuta cu Ministerul. Ați primit informații?

Tema spitalelor și a sănătății publice nu e o temă nouă și eu am atins-o de foarte multe ori. De fiecare dată am atras atenția asupra unor lucruri. Spitalele noastre nu funcționează bine, procedurile nu sunt clare, prevenția e ca și inexistentă și rezultatul e cel pe care, din păcate, îl vedem.

Sănătatea publică nu e bună. Avem prea mulți români bolnavi, prea mulți români bolnavi care nu știu, prea puține controale de rutină.

Îmi doresc după alegeri un guvern responsabil, solid. Mai bine ar fi un mandat mai lung și o continuitate în reformarea sistemului de sănătate dacă vrem să ajungem mai aproape de nivelul din partea mai vestică.

  • Aveți informații că România riscă fonduri UE suspendate după voturile din Parlament sau că agențiile de rating intenționează să ne retrogradeze?

Din păcate, ambele scenarii sunt posibile. Există discuții extrem de serioase cu înalți responsabili din CE care ne-au spus franc: daca intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde din fondurile europene.

De asemenea, agențiile de rating cu siguranță vor retrograda ratingul de țară, având în vedere aceste cheltuieli imense, imense, pentru care nu există bani.

Este un scenariu pe care l-aș numi de groază. De asta am spus că oricât ne-am dori aceste creșteri ele pot fi făcute doar după ce ieșim din criză.

  • Vedem tot mai multe infectări cu COVID și avertismente de la specialiști în pragul sezonului rece. Există un prag de la care s-ar impune revenirea la starea de urgență?

Este foarte puțin probabil să mai revenim la starea de urgență pentru că disfuncționalitățile în economie au fost majore. Între timp am învățat multe de această pandemie, știm cum să o gestionăm.

Starea de urgență trebuie să rămână ultima soluție, atunci când nimic altceva nu mai funcționează.

  • Campania se apropie de final, considerați că măsurile au fost respectate pe parcursul campaniei? La ce prezență va așteptați?

În mare au fost respectate. Nu m-aș aventura în a evalua prezența la vot, dar sper să fie comparabilă cu prezența la vot de la alte alegeri de acest tip.

  • Dacă CCR va da dreptate Parlamentului și legea va intra în funcțiune, se poate ajunge la ipoteza unei guvernări împreună cu FMI?

Noi tocmai asta vrem să evităm: creșterea taxelor, a impozitelor și vrem să repornim economia pentru a putea veni cu creșteri pe salarii și pensii. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.

Vă mulțumesc. Vă doresc multă sănătate. Mergeți la vot!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇