Marcel Ciolacu pierde controlul? Cheia e la Dan Voiculescu

Marcel Ciolacu pierde controlul? Cheia e la Dan Voiculescu

Cea mai mare avarie ca urmare a scandalului candidatului pentru Primăria Capitalei o suferă Marcel Ciolacu, din multe motive. Și acesta ar putea să fie doar începutul.

1.Comasarea nu a fost dorită de PSD, ci cumva impusă de Marcel Ciolacu sub pretextul, care evident nu a prins la electorat, al stabilității și antiextremismului, în fapt pentru a salva partenerul de care are nevoie pentru guvernare, acum și pe viitor.

PSD a înghițit-o cu noduri, iar acum, când ea devine un prejudiciu de imagine cert, este firesc să o impute liderului. Dacă se va dovedi și un prejudiciu electoral, decontul va fi aspru.

2.Candidatul comun Cătălin Cîrstoiu îi este atribuit lui Marcel Ciolacu. Și dacă ideea ar fi fost a lui Klaus Iohannis, după cum se speculează, cel care l-a propus și susținut a fost Marcel Ciolacu, au spus asta și Cătălin Cîrstoiu, și Nicolae Ciucă. Deci și prăbușirea soluției este pe decontul lui Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

Dl Ciolacu scrie într-o postare că soluția celor doi candidați de partid este cea corectă pentru București. Per a contrario, a început prin a propune o soluție incorectă. Și a ajuns la cea corecta abia după ce a mai încercat vreme de 15 ore tot soluții incorecte.

3.Un lider care încasează asemenea eșecuri pe mize atât de mari își subminează autoritatea și capitalul de încredere. Proiecția este de amatorism și nesiguranță. Marcel Ciolacu a picat în păcatul de a lua partidul pe cont propriu și asta întotdeauna se plătește scump.

Dacă vor rămâne cu candidați separați la Primăria Capitalei, e foarte greu de crezut că soluția va funcționa - o campanie separată la vârf și comună în rest, iar cei doi nu se vor ataca. Dacă nu din alt motiv, măcar pentru că senzația de fals, de făcătură, cu care a și început campania, va face prăpăd.

Apoi, alianța transmite un prim mesaj de neputință, înregistrează un prim eșec strategic major, care pune în discuție chiar viabilitatea acesteia, în condițiile în care în teritoriu, cum îmi spunea un liberal, niciodată cele două partide nu s-au detestat mai mult.

Se profilează tot mai clar că nici la prezidențiale nu va fi candidat comun, nici la parlamentare nu vor avea listă comună. De ce au mai mutat atunci prezidențialele? Și, în general, de ce tot acest deranj? Ca să revină la punctul de plecare?

Pe de altă parte, în configurația actuală, coaliția se pregătește să piardă la București, poziție simbolică, nu cu unul, ci cu doi candidați. Pentru două eșecuri, nu doar pentru unul.

E greu de crezut că Gabriela Firea va putea recupera tot electoratul PSD de la Piedone, dar îl va slăbi foarte tare. La fel, Burduja nu va lua tot electoratul PNL de la Nicușor Dan, dar va mai ciupi din el, probabil nu suficient ca acesta să piardă avantajul de primar în funcție.

Deci, în actuala configurație, este de așteptat ca această soluție să fie un cadou pentru Nicușor Dan, au arătat asta și sondaje de opinie recente, făcute pentru varianta în care coaliția va avea doi candidați.

Asta după ce obiectivul anunțat de coaliție a fost eliberarea Bucureștiului de actualul primar. Deci un eșec major pentru coaliție, din perspectiva PSD chiar mai mare decât o victorie a lui Piedone.

Ceea ce va urma în săptămânile care vin va fi probabil, în mod bizar, de fapt o bătălie pe viață și pe moarte pentru putere între Marcel Ciolacu și Gabriela Firea.

Mi-e greu să cred că Gabriela Firea intră în cursă ca să îl facă primar pe Nicușor Dan și ca să își mai pună în palmares o înfrângere uninominală. Deci va face tot ce îi va sta în putință să câștige.

Sebastian Burduja nu o încurcă foarte tare, nu avea în zona liberală cine știe ce voturi, dar Burduja poate lua din voturile lui Nicușor Dan. Cel care o încurcă foarte tare e Piedone, acolo pierde voturi, deci sunt convinsă că se va strădui din răsputeri să obțină retragerea acestuia.

Să nu uităm că Piedone și dna Firea au un patron spiritual comun, Dan Voiculescu. Are el interesul să-și omoare amândoi copiii din Capitală?

Spațiu de manevră există până la tipărirea buletinelor pentru București. Deocamdată, Piedone acuză blatul în favoarea lui Nicușor Dan, ceea ce poate fi și o linie de atac electoral, dar și pregătirea unui argument pentru retragerea dintr-o luptă incorectă.

Cheia este Dan Voiculescu. Dacă Piedone va fi retras, bătălia va fi între Firea și Nicușor Dan, care va trebui să-și regândească întreaga campanie. Păstrează prima șansă, dar diminuată, dacă electoratul fără afiliere PSD antrenat de Piedone ar fi substanțial vărsat în urna dnei Firea.

Și dacă Gabriela Firea câștigă, după toată povestea înlăturării ei inițiale, cu aura de salvatoare a PSD, scaunul lui Marcel Ciolacu se va clătina rău de tot.

Ce opțiuni are Marcel Ciolacu? Nu multe. Dacă dna Firea câștigă, va avea un rival de temut, dacă dna Firea pierde, înfrângerea va fi a celui care s-a jucat cu candidaturile.

Cât despre Nicolae Ciucă, el nu poate pierde ce n-a avut. Când nu execută ordine de la Klaus Iohannis, privește cum conduce Remus Borza PNL.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇