Degringolada în care se află AUR era previzibilă, aș spune inevitabilă, însă a început mai repede decât ar fi fost de așteptat, în bună măsură datorită/din cauza comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale.
Dar e greu de estimat dacă asistăm la o reală dezintegrare și dacă scăderea în sondaje, de 3-4 procente pe lună, este una reală sau mai degrabă un efect al spiralei tăcerii.
Partidul lui George Simion trece de câteva zile din scandal în scandal, cu membri, unii cu funcții de conducere, chiar candidați, care părăsesc AUR cu scandal și cu acuzații extrem de grave. Între timp, liderul este destul de puțin vizibil, aparent preocupat mai mult să dea un profil extern frecventabil formațiunii.
Pentru un partid relativ nou, precum AUR, testul alegerilor locale este, probabil, cel mai greu, pentru că acolo înfruntă structurile consolidate și aleșii deja instalați ai partidelor mari.
Cum primarii în funcție sunt favoriți și își controlează localitățile, este destul de greu, mai ales în rural și urbanul mic, să impui un contracandidat cu șanse.
Ca să capete mai multă atractivitate dincolo de votul de protest, AUR ar fi avut nevoie să intre în locale după un scor foarte mare la europarlamentare care să-l valideze și să-l suie pe val. Comasarea alegerilor i-a tăiat această șansă.
Totodată, după cum era de așteptat, alegerile locale au eclipsat cu totul europarlamentarele, adică votul politic unde temele suveraniste și inflamate ale AUR era de așteptat să aducă formațiunii foarte multe voturi.
9 iunie este aproape exclusiv despre locale și mai ales despre București, după saga candidaților PSD-PNL. Asta scoate AUR din discuție.
Aflată în aceeași situație și intrată într-un con de umbră după ce și telenovela divorțului a pălit, Diana Șoșoacă s-a dus în zona aflată sub reflector cu o candidatură la primăria Capitalei. Dacă nu mai vine reflectorul după ea, se duce ea acolo unde e iluminarea maximă. George Simion nu a avut această abilitate.
La toate acestea se adaugă și faptul că, înțelegem, George Simion a periat cu mana lui toate listele de consilieri. Eliminarea de pe ele a celor pe care Simion nu i-a dorit a stârnit mari tensiuni prin filialele, câte le are AUR.
Sondajele reflectă o scădere importantă, dincolo de ceea ce a luat la un moment dat partidul dnei Șoșoacă. Dar dacă ea este integral reală, e încă greu de evaluat.
Când un partid și opțiunea pentru el sunt sistematic demonizate și ironizate, există o tendință a alegătorilor să își ascundă intenția electorală reală. Spirala tăcerii poate disimula procente reale care să iasă la suprafață abia în discreția cabinei de vot.
Pe de altă parte, sondajele nu iau în calcul votul din diaspora, nici nu ar avea cum. Iar acolo, AUR are un bazin important, oameni care vor să pedepsească partidele pe care le consideră responsabile pentru îndepărtarea lor de casă. Iar acolo, alegerile europarlamentare nu sunt eclipsate de localele atât de dezavantajoase pentru AUR.
Pentru PSD și PNL scăderea AUR nu este neapărat o veste bună. Nu acum. Coaliția pierde sperietoarea prin care a justificat lista comună, dar și răul cel mare în raport cu care să pară chiar frecventabili.