Magazinele, biserica și familia

Magazinele, biserica și familia

• Ministrul Familiei și Politicilor Sociale din Polonia, Marlena Malag, vrea să interzică magazinelor să deschidă duminica. Ea consideră că aceasta e o zi pe care cetățenii ar trebui să o dedice familiei și rugăciunii.

• Dacă pe de o parte avem nebunia progresistă, de cealaltă parte avem nebunia ultra conservatoare. Dacă unii vor să ne bage cu forța viitorul lor pe gât, ceilalți au de gând să ne tragă în țeapă cu trecutul lor. Iar noi suntem la mijloc, între Scylla și Caribda. Așa merg treburile prin lumea asta post covid.

• În principiu am ceva de cârcotit împotriva închiderii marilor magazine duminica, pentru că o mulțime de situații ar putea susține contrariul.

ADVERTISING

De un exemplu, sunt la Eforie și m-am dus sâmbăta la plajă pentru că e soare iar duminica se anunță cer noros. De ce să renunț la două ore de plajă pentru că o tipă mai ca Gabi Firea îmi duce grija de a mă odihni neapărat duminica?

Fiind eu cu dosul în două luntrii, și la oraș și la țară, sâmbăta e o zi de lucru pentru mine, plivesc la vie, ud zarzavaturi, dau cu motocoasa prin livadă. Sâmbăta când vin de la treabă mă odihnesc. De ce trebuie să alerg sâmbătă seara la supermarket, dacă duminica tot mă duc la piață la Zahana pentru că atunci se vinde brânză? Nu pot trece tot duminica dimineață și pe la Profi ca să iau un kil de ulei?

Cred în Dumnezeu, dar simt așa un fior neplăcut când mă gândesc la excesele comise de membrii instituției care a devenit biserica cu mulțimea ei de susținători nemodernizați și ca atare nu mă duc la toate slujbele de duminică. N-am nimic cu cei ce se duc, cinste lor că au credință și încredere mai mare ca mine, cel ce se mai dă de partea dubiilor din când în când. Nimeni nu le-a interzis acestor credincioși să meargă la biserică duminica. Atunci de ce să le interzici ateilor să meargă la supermarket tot duminica? Sau de ce să le interzici celor ce țin sărbătoare sâmbăta să meargă duminica la cumpărături, dacă pentru ei ziua aia e una ca oricare alta? Mai am o nedumerire, sâmbăta nu e zi de petrecut cu familia, ca oricre zi din săptămână?

• În opinia mea, închiderea magazinelor duminica este o măsură discriminatorie. Chiar dacă doamna poloneză susține că și în occident magazinele din unele țări sunt închise duminica, tot cu o măsură discriminatorie pentru unii avem de-a face. Proletari din lumea occidentală, odihniți-vă duminica! Luni avem nevoie de toată energia voastră ca să facem profit!

• A trecut pandemia și n-am auzit vreun comunicat al bisericii care să susțină că măsurile impuse de autorități au dus la scăderea credinței, aș zice că dimpotrivă. În contrapartidă sunt convins că măsura închiderii magazinelor nu va crește numărul de credincioși veniți la slujbă și nici nu va crește cantitatea de dragoste familială. Dragostea din familie e acolo unde este, nu crește dacă soții petrec mai mult timp împreună. N-am auzit ca prin occident închiderea supermarketurilor să se fi soldat cu creșterea natalității.

• Dacă supermarketurile vor fi închise în Polonia, același lucru se va întâmpla și cu benzinăriile? Benzina e tot o marfă și se comercializează și ea aidoma ca produsele de raft.

Dar trenurile pot să meargă duminica? Se pare că da și atunci avem de-a face cu întrebarea dacă în ele se poate servi masa la vagonul restaurant. Sau măcar dacă se poate cumpăra o cafea.

Dar lelea Floarea are voie să vândă pătrunjel duminica pe marginea șanțului? Alo, domni foști miniștri dragniști, e singura situație în care între lelea Floarea și supermarketuri se poate pune semnul egal.

Uite, de aia legea care interzice comerțul duminical, deși născută în 2018, are o mulțime de excepții. Iar acum ministresa familiei poloneze neaoșe și catolice vrea să suprime excepțiile. Bietele excepții sunt însă niște necesități iar doamna ministru, mai catolică decât papa, se întreabă cum le poate elimina.

• Cred că aemenea măsuri retrograde nu vor reuși, cum nici cele ultra progesiste nu vor avea altă soartă. N-a reușit comunismul să înregimenteze în totalitate societatea, nu va reuși nici o ministră poloneză care crede că la judecata de apoi se va număra printre sfinți, dacă nu mai lasă lumea la cumpărături duminica.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇