Jurnal de război – Kadîrov, strategia rusă și decesul autoritarismului

Jurnal de război – Kadîrov, strategia rusă și decesul autoritarismului

Kadîrov și măreața strategie rusă.

De când cu contraofensiva ucraineană în Harkov propaganda rusă a cam tras cortina. Simțind că tăcerea e contraproductivă, gălăgiosul Ramzan Kadîrov a prins a se bâlbâi penibil ca să spele onoarea nereperată a armatei ruse.

Bineînțeles că eliberarea unei zone importante din Harkov de aproape 2.000 de km2 în trei zile și de 3.000 km2 în luna lui septembrie este un succes formidabil. Bineînțeles că distrugerea a 200 de ținte militare ruse, fie ele depozite de armament, avioane, tancuri sau piese de artilerie, poate provoca frisoane neplăcute oricărui susținător al armatei ruse.

Și bineînțeles că modul rușinos de retragere al armatei ruse, care și-a abandonat pozițiile rupând-o la fugă, poate umple de ridicol orice încercare de justificare propagandistică.

Dar sluga trebuie să șteargă de noroi ghetele stăpânului beat, așa că s-a apucat de găvărit taman Ramzan Kadîrov, marele cecen care și-a pierdut oamenii prin luptele de la Mariupol și de care nu s-a mai auzit să fi produs vreo ispravă de atunci.

ADVERTISING

În spusele individului logica e cu capul spart. Într-o zicere, strategia armatei ruse a avut lipsuri și vorbitorul amenință cu petiție la Kremlin pentru schimbarea ei. Într-altă zicere, marele cecen nu poate învinovăți pe nimeni de retragere pentru că nu cunoaște adevărata strategie a armatei ruse. Cată de mai pricepe ceva din ce spune.

În rest, marea armată rusă va ataca și va recuceri, ba mai mult, dacă tot a mușcat nada și s-a dus după fenta ucraineană transferând soldați în Herson, va ajunge în curând la Odesa, în opinia cecenului.

Nimic nou, nene Kadîrov, armata rusă ajunge la Odesa de la începutul invaziei, se poticnește doar de vreo șase luni, dar va renaște și diavolii NATO o vor lua pe cocoașă de la vitejii ceceni. Și diavolii NATO o iau pe cocoașă tot de vreo jumătate de an, la paritate cu Odesa. Conform măreței strategii ruse.

Hai să facem doar un referendum, nu trei, cât mai avem vreme.

Luat prin surprindere de ofensiva ucraineană, Kremlinul a abandonat planurile de a desfășura „referendumuri” organizate în regiunile Harkov și Zaporojie, cum zic ucrainenii. Ca să nu pară de râsul curcilor, rușii se vor grăbi să facă unul în Herson.

Păi dacă au adus trupe acolo fentați de ,,ofensiva” din sud a armatei ucrainene și au acum grămada de soldați care a lipsit din Harkov, ce să facă? Să-i care înapoi în Donețk? Poate pe unii o să-i ducă îndărăt, dar pe alții o să-i țină acolo ca să ,,organizeze” referendumul de anexare a regiunii. Ca să o alipească la Crimeea și să țină podul terestru cu Donețkul, asta i-a mai rămas strategic de făcut armatei, o să meargă el Kadîrov la Kremlin să lămurească lucrurile cu Putin.

Dar eu cred că nu se va duce, de teamă să nu măture țarul cu el pe preșurile cabinetului pentru slaba prestație a ucigașilor înfiorători și ceceni în cursul operațiunii speciale.

Cum nici referendum nu se va face în Herson, nu de alta, dar HIMARS-urile vor continua acum bombardamentele cu și mai mare veselie, iar marea „administrație” rusă din regiune va proceda strategic aidoma armatei din Harkov, va recunoaște că fuga e sănătoasă și o va practica repejor.

Denis Pușilin, care a plecat mintenaș din Harkov la declanșarea ofensivei ucrainene, este un bun exemplu.

Contraofensiva ucraineană a reparat liniile telefonice dintre Kremlin și Paris.

Prin ianuarie, un Putin miștocar îl ținea jignitor pe președintele Franței la capătul unei mese lungi și-l mințea cu seninătate că nu va invada în veci Ucraina.

Peste niște săptămâni prelungite de Jocurile Olimpice și chinezo-ruse de la Beijing, țarul pornea invazia cu gând să ocupe toată țărișoara de-i stătea în gâtlejul imperial.

Acum, de când cu contraofensiva ucraineană prin sud, est și mai ales prin Harkovul din nord-est, așezat la o măsuță de cafea, țarul Putin a acceptat să vorbească la telefon cu umilitul Macron despre centrala nucleară de la Zaporojie.

Diferență n-a fost față de întâlnirea din iarnă, președintele Macron a fost categoric și a cerut retragerea imediată a armamentului greu rusesc din zona centralei, iar Putin a cotit-o după colț amenințând cu ,,consecințe catastrofale”, dacă atacurile aramtei ucrainene asupra centralei vor continua. Nici nu mă așteptam la altceva, bine totuși că dialogul s-a reluat.

Ce n-am înțeles eu este cum de atacă ucrainenii centrala, când centrala e a lor și sunt conștienți de dezastrul asupra populației proprii cauzat de un eventual accident, iar ei trag în trupele ruse.

Cât despre consecințele catastrofale, ele s-au văzut în Harkov și se vor vedea cel mai probabil și în continuare pe front pentru armata rusă.

Să nu ne punem încă straiele de sărbătoare.

Bineînțeles că succesele ucrainene sunt de salutat, ele sunt nu numai o strașnică gură de oxigen pentru armată și pentru societate, dar deschid cu adevărat perspectiva victoriei, perspectiva alungării invadatorilor. Dar până la eliberarea întregului teritoriu ucrainean invadat de ruși mai este cale lungă, mai sunt multe vieți de sacrificat și multe lupte de purtat.

Dacă acum armata rusă a cam întors spatele și s-a grăbit să se pună la adăpost fugind din Harkov nu înseamnă că așa se vor petrece lucrurile neapărat în continuare. Rușii se vor regrupa probabil pe vechile aliniamente fortificate din 2014 în Lugansk și se vor apăra acolo. Cum vor evolua luptele acolo ne va da adevărata imagine a felului cum va continua războiul.

Unde dai cu strategia și ce se va petrece cu democrația.

Ca să încheiem totuși în nota optimistă a momentului, să cităm concluzia analizei lui Frankis Fukuiama, concluzie seacă și dură pentru locatarul de la Kremlin și o speranță pentru noi, ceilalți: O înfrângere și umilire a Rusiei vor distruge această narațiune a avantajelor guvernării autoritare și ar putea reaprinde încrederea în democrație.

Unde dai și unde se repară.

Noua ordine mondială visată ca urmare a operațiunii speciale de Putin va contribui la consolidarea democrației și a vechii ordini mondiale. Și numai din vina Ucrainei și a lui Zelenski, nu din cauza strategiei Moscovei, nu-i așa, nene Kadîrov, ei, când veți ajunge voi la Odesa, diavolii NATO vor mânca bătaie pe pâine de hrișcă.

Apropo, domn Kadîrov, nu cumva din cauză că măreții strategi de la Kremlin n-au înțeles că ce se contaminează de ideile NATO, NATO devine și NATO rămâne?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇