În manejul președintelui

În manejul președintelui

Motto:

În arena circului nu este permis accesul animalelor nedomesticite nici măcar cu însoțitor.

• Ioana Ene Dogioiu: Poporul acesta nu mai are niciun motiv să-i plătească salariul și privilegiile, paltonul și crosa de golf. Dl Iohannis ar trebui suspendat și demis.

Nu sunt de acord cu asta, eu cred că nu este nevoie de suspendare și demitere, cred că e nevoie de alegeri anticipate și de un guvern Pee-See-Dee. Iar dumnealui să rămână izolat la Cotroceni ca pe vremea când era obligat să o demită pe LCK.

Pentru simplul motiv că dacă un ins ajunge într-o situație grotescă e mai bine să refaci situația existentă în conformitate cu momentul anteriror. Pentru că unii oameni nu înțeleg decât dacă repetă, nu-i așa, domn profesor, repetiția este mama învățăturii.

• Premierul demis Florin Cîțu a anunțat, vineri, că PNL nu se întoarce în coaliție alături de USR în acest moment în care premierul desemnat e Dacian Cioloș și i-a trimis pe foștii parteneri să își găsească majoritatea la PSD și AUR.

ADVERTISING

Planul preşedintelui Iohannis e în desfăşurare, zburătorul s-a desprins de bară și plutește mortal peste arenă. Cine este cel ce vrea să dezlege plasa de siguranță? Pee-See-Dee, Pee-See-Dee, se aude din tribune… Anticipate, se aude din jurul arenei…

• Părerea mea este că și Dacian Cioloș a împins prea departe jocul cu moțiunea de cenzură. USR trebuia să se retragă de la guvernare și să aștepte. Până la urmă PSD tot punea de o moțiune de cenzură iar înaintea acesteia domnul Cîțu venea mai umil la negocieri. Așa antagonizarea este prea mare iar dregerea e plecată undeva foarte departe, pentru că ce-i stricat stricat rămâne.

Deci să nu-l mai acuzăm doar pe Florin Cîțu de indisponibilitate la negociere, Dacian Cioloș cam tot la fel s-a comportat. Numai că acum Dacian pare să fi ieșit din paradigmă iar Florin a rămas captiv în proiect. Deocamdată.

• Cîţu nu doreşte altceva decât răzbunare. Vrea să îl vadă pe Cioloş umilit în parlament cum a fost și el la moțiunea de cenzură. Vrea ca Cioloş să simtă ce a simţit el. Dacă a auzit îndemnul dresorului acum o săptămână cățelului i s-a zbârlit părul pe spinare și își arată colții luând tăcerea stăpânului drept aprobare.

Problema lui Cîțu este că nu se poate pune semnul egal între o moţiune de cenzură picată şi picarea unui guvern la învestire. Nu se poate pune semnul egal între un premier în exercițiu și unul desemnat, între realitate și posibilitate.

• Soluţia corectă era ca domnul premier demis și interimar Cîțu să meargă la întâlnirea cu premierul desemnat Cioloş şi să-i ceară acestuia să renunţe la mandat pentru că PNL vrea premierul său. Cred că Cioloş ar fi înţeles şi s-ar fi retras din cursa asta. Mai cred că ar fi recunoscut că PNL este cel îndreptățit să dea premierul și cred că ar fi plătit și prețul renunțării la unu-două ministere, ca să pară și domnul Cîțu câștigător.

În culisele manejului se așează lângă cușca unui animal dresat un alt animal dresat și li se împarte mâncarea amândorura ca bietele animale să înțeleagă că nu au motiv să sară la bătaie pentru hrană. Doar așa tigrul și pantera ies împreună în arenă ca să sară prin cercul de foc. Dar unde este dresorul? S-a pierdut prin verdeața Cotrocenilor sau s-a dus la un pictor să-i comande refacerea afișului pus la intrarea în circ?

• Cine crede că domnul Cîțu nu a înțeles că nu va mai fi premier, după inițiativa USR de a iniția moțiunea de cenzură, se înșeală. Tot ce face acum omul este să minimizeze pierderile personale cu costul uriaș al unor pierderi sociale și economice. Ceea ce înseamnă că omul are suflet de gheață și-i pasă doar de el, nu de turma pe care a fost trimis să o păstorească. Iar dacă președintele îi permite s-o facă, atunci cuplul prezidențial este format din gemeni siamezi, nu ca ăia de la circ cu două trupuri și o singură pereche de picioare ci pe dos, cu două trupuri și un singur cap.

• Amicul Vîlceanu premier este soluţia vrută de Cîţu. Vrerea ce vrea el sau vrerea ce-o vrea și domnul Iohannis? Rămâne de văzut.

Vîlceanu, un fel de Viorica Dăncilă pentru Dragnea sau un soi de Cîţu pentru Iohannis. Păpuşa vrea să fie păpuşar. Abuzatul vrea să fie abuzator. Penibil, de-a dreptul penibil.

Adevărul este că nu poți trimite la plimbare elefanții cu maimuța în locul îngrijitorului. Nu poți lăsa problemele guvernării pe seama unui începător care nu și-a dat examenul de maturitate politică chiar dacă este un bun cafegiu și un oltean ascultător de cîțisme.

• Dacă președintele vrea să îl facă de râs pe Dacian Cioloș iar Florin Cîțu face tumbe declarative cu ochii la dresor, tumbe nu numai inutile ci și nocive, ar trebui ca cel ce taie bilete la intrarea la bâlci să le spună că nu există spectacol cu spectatori flămânzi, înfrigurați și fără bani. Iar dacă spectacolul este făcut pentru trepădușii din PNL ca să ascundă rușinea prezidențială și prim ministerială, atunci întreprinderea asta se va lăsa cu fluierături pentru regizor, nu cu premiul Oscar.

• Măcelarul nu este iubit deși lumea cumpără zilnic din magazine carnea cu care se hrănește. Clovnul stârnește râsul mulțimii și este iubit pentru că în ciuda nefăcutelor sale este trist și inocent. Dacă îl faci clovn pe Dacian Cioloș s-ar putea ca lumea să aprecieze spectacolul său și să ierte greșelile unui guvern de sacrificiu mandatat până la primăvară care să scoată țara din pandemie, chiar cu neputințele și cu greșelile inerente. Asta după ce cuplul prezidențial a aruncat România în valul patru complet nepregătită.

Nu-i așa că USR și PSD ar părea grozav de responsabili iar cuplul prezidențial ceva mai dihai ca Diana Șoșoacă?

• Domnul Cîțu va face pe dracu-n patru ca PNL să nu rămână fără PNDL 3 și fără PNNR pentru că altfel ajunge la coșul de gunoi al istoriei peneliste. Va face tot ce va trebui ca partidul să rămână la guvernare, indiferent cu cine, indiferent cum, pentru că dacă duce PNL în opoziție și la vară la anticipate, ce se va petrece în partid va fi măcel. Cuplul prezidențial va intra în malaxorul partidului și va mai ieși de acolo nu mort și împăiat ci făcut chiftele pentru canibalii galbeni.

Cum să mai intri în cușca animalelor dresate lăsate flămânde pentru că le-ai refuzat hrana cea de toate zilele și ai aruncat-o haitei roșii care roiește în jurul bâlciului?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇