Ce vrea Klaus Iohannis de la consultări și cat de posibile sunt alegerile anticipate

Ce vrea Klaus Iohannis de la consultări și cat de posibile sunt alegerile anticipate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Klaus Iohannis joacă cu miză dublă: știe că rezolvarea crizei guvernamentale e la el, vrea să se prezinte drept cel care a rezolvat-o, dar vrea și să obțină un guvern funcțional.

L-am rugat pe analistul politic Radu Magdin să analizeze, la cald, ce opțiuni reale are președintele Iohannis pentru a nu perpetua criza politică, într-un context deloc ușor pentru Romania.

Ce urmărește președintele? 

Din ce se poate observa, președintele Iohannis urmărește cartea unui jucător. Vedem astfel cum el încearcă să aplice aceeași ștampilă de președinte jucător, așa cum o știm de la fostul președinte, însă ceea ce el face nu este întocmai sigur că va și funcționa. 

ADVERTISING

Cu toate acestea, un lucru este clar: mingea rezolvării actualei crize politice este în curtea Palatului Cotroceni în acest moment și trebuie să vedem care va fi următoarea mișcare a președintelui. Rolul său în calitate de mediator este cu atât mai important pentru societate, în special pentru că România are de înfruntat în același timp multiple crize: economică, socială (creșterea prețurilor la energie și carburanți, inflație puternică și altele).

Prin urmare, constatăm faptul că interesul președintelui este dublu: să închidă cât mai victorios această criză politică, în avantajul său, dar în același timp și să își pună eticheta de personaj principal care a reușit să nominalizeze un guvern funcțional, capabil să depășească această perioada dificilă.

ADVERTISING

Ce opțiuni reale are pe masă?

Klaus Iohannis are pe masă mai multe opțiuni.

Prima dintre acestea ar fi alegerea unui guvern minoritar, urmată de opțiunea alegerii unui guvern de compromis - iar prin compromis înțelegem faptul că va fi de fapt o refacere de formă, nu de fond, a alianței initiale de guvernare: PNL-USR-UDMR (cu toate acestea, conflictele dintre USR și PNL cu siguranță vor continua în perioada următoare). 

În caz contrar, dacă aceste prime două variante eșuează, președintelui îi mai rămâne doar opțiunea de a declanșa alegeri anticipate. Cu toate acestea, realist vorbind, această ultimă opțiune ar fi cel mai dificil de dus la îndeplinire, nu neapărat din motive politice, cât din motive sociale bine subîntelese.

ADVERTISING

Încotro merge România?

România are în față cateva luni foarte dificile. Vom vedea așadar că indiferent cine vine la putere astăzi va avea o misiune dificilă. 

Dar trebuie să privim și părțile bune ale acestei crize, respectiv nu trebuie să uităm faptul că în orice criză există și o oportunitate.

Din punctul meu de vedere, oportunitatea, în acest caz, poate fi un program de guvernare bine structurat, cu ancorări reale, susținere instituțională și termene limită respectate.

Citește și cum au decurs astăzi consultările de la Cotroceni: PNL vrea să guverneze dar nu are cu cine, USR îl vrea pe Cioloș premier, PSD anticipate. UDMR propune premier de la UDMR pentru șase luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇