Despre talibanizare, radicalizare şi naivitate

Premisele care au dus la ruperea coaliţiei PNL-USR par să se repete şi în ce priveşte coaliţia PNL-PSD
Despre talibanizare, radicalizare şi naivitate

• În decembrie 2020, domnul Orban îl detesta pe domnul Ciucă, pentru că era omul lui Iohannis. Domnul Iohannis îl detesta pe domnul Orban, pentru că nu câştigase alegerile şi-l punea în postura de a mermeli Constituția. USR îl detesta pe domnul Orban, deoarece credea că va negocia cu greutate, dacă funcţia de premier îi va reveni. USR îl detesta pe domnul Ciucă, pentru că era omul lui Iohannis şi mai era şi general, pe deasupra. Radicali şi în acelaşi timp naivi domnii aceştia, periculoasă combinaţie…

Aşa a prins culoar domnul Cîţu, care la vremea aceea a părut soluţia bună pentru toţi, mai puţin pentru Orban. Ce a făcut domnul Cîţu s-a văzut. De aici rezultă că, unde nu este expertiză privind capacităţile membrilor de partid şi umorile politicienilor fac cărţile, e vai de PNL.

ADVERTISING

• Îmi aduc aminte cum l-a ponegrit lumea penelistă pe domnul Orban, că a pierdut ce era al PNL, când a negociat guvernarea cu USR, astfel încât să se aleagă şi dumnealui cu funcţia de şef al Camerei. Acum, după nenorocirea Cîţu, lumea penelistă tace public şi se vaită doar pe la colţurile interioare ale partidului, deşi partidul a pierdut acum mai mult decât a pierdut atunci. Orban a vândut parte din zestrea PNL, ca să fie şef la deputaţi, Cîţu a ţinut ţara pe jar şi a distrus PNL, ca să ajungă în final şef la senatori.

Uite ce se întâmplă dacă lumea penelistă crede că domnul Iohannis o va duce de la apa Babilonului la ţara făgăduinţei. Naivi membrii de partid, talibani domnii Orban şi Cîţu…

• Degeaba ne ameninţă domnul Orban pe la televiziuni cu viitoarea funcţie de prim-ministru dorită chipurile de domnul Iohannis în 2024. PNL va fi decimat, deci nu-i poate oferi actualului preşedinte o atare funcţie, a avut grijă domnul Iohannis să-şi taie singur craca Cîţu de sub picioare.

Am impresia ca domnul Orban nu înţelege de ce l-a vânat domnul Iohannis sau caută o explicaţie pentru ce i s-a întâmplat şi nu poate accepta explicaţia cea mai simplă. De obicei, cea mai simplă explicaţie este, pur şi simplu, realitatea. Când refuzi din naivitate o explicaţie pertinentă, ajungi automat la radicalizarea gândirii…

Pe urmă, nici de la PSD nu poate spera domnul Iohannis mai nimic, dacă Victor Ponta îşi va face reintrarea în partid.

• Ce se întâmplă nu-i a bună, PNL-Iohannis va pierde electoratul antiPSD şi e posibil ca acesta să fie împărţit între domnul Orban şi domnul Cioloş. Nu-i a bună pentru că USR, în loc să aibă parte de setea trecerii deşertului, se va vedea cu traista plină fără să facă niciun efort. Useriștii se vor cantona comod în discursul antiguvern şi vor capitaliza fără să înţeleagă ce şi unde au greşit la guvernare. Iar noi nu avem nevoie de asta, de ţipetele partidului venite dinspre organizaţii civice, avem nevoie ca acolo sa fie nişte domni care să ştie ce este aia o negociere şi care să poată să-şi atingă scopul într-o coaliţie mâncând broaşte râioase. Avem nevoie de un partid în care talibanii şi naivii să fie arşi pe rug.

• Zic unii că aducând PSD la guvernare domnul Iohannis a scăpat de ghilotina suspendării. Aşa a procedat domnul Iohannis şi pe vremea lui Dragnea când, în loc să se bată pentru principii, a acceptat să o demită pe Laura Codruţa Kovesi, ca să nu rişte suspendarea de către PSD. Concluzia ar fi că domnul Iohannis nu e naiv, mai bine pierde gradele date de populaţie, ca să poată păstra funcţia. Sau că domnul preşedinte chiar se teme de suspendare, totuna.

Cine să mai aibă naivitatea să-i explice domnului preşedinte că funcţia este a dumnealui doar ca să o exercite în folosul celor ce l-au votat, în sensul dorit de aceştia?

• Acum domnul Orban îi detestă pe domnii Iohannis şi Florin Cîţu. Domnul Florin Cîţu îl detestă pe domnul Ciucă, de aia l-a lăsat singur la negocierile cu PSD, sâmbătă. Domnul Florin Cîţu este detestat de PNL, fie ca acesta este parte a echipei câştigătoare sau nu. Mai încolo, deoarece îi va pune beţe în roate premierului Ciucă, Florin Cîţu va ajunge să fie detestat de preşedintele Iohannis. Pentru modul în care va înţelege să guverneze, PSD va fi detestat şi de PNL, şi de Iohannis, deja modul în care PSD negociază guvernarea i-a iritat pe penelişti îndestul.

Premisele care au dus la ruperea coaliţiei PNL-USR par să se repete şi în ce priveşte coaliţia PNL-PSD. Luptele interne din PNL au dus la situaţia actuală, iar ele nu s-au încheiat, poate se vor încheia când Cîţu va fi demis aidoma lui Orban. Concluzia care rezultă de aici este că anul 2022 va fi aidoma anului 2021, măcinat de luptele interne din PNL, care vor face guvernarea greu de gestionat.

Ce-ar putea face ca lucrurile să fie altfel, în condiţiile in care detestarea e reciprocă, când talibanizarea e în floare? Să nu fim naivi: banul din PNRR nu va netezi în mod automat asperităţile dintre participanţi la guvernare şi nu le va potoli umorile, ci poate isca forfotă în partide la împărţirea lui.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇