Lui Cîțu i se cere demisia după ce PSD a obținut cele mai importante ministere

Lui Cîțu i se cere demisia după ce PSD a obținut cele mai importante ministere

Rezultatul negocierilor cu PSD a creat un val de nemulțumire în PNL, mai mulți liberali, chiar și dintre cei care l-au susținut pe Florin Cîțu, cerându-i acum demisia.

Amintim că, în urma negocierilor, cele trei partide au decis să meargă pe varianta Nicolae Ciucă premier, cu un guvern în care PSD deține cele mai importante ministere, plus Secretariatul General al Guvernului. Mai exact, social-democrații au ales să renunțe la funcția de premier, pentru a putea în schimb să-și impună pachetul social, cu creșterile de pensii, alocații și salarii.

Pentru a face asta, PSD a obținut 9 ministere cheie, plus funcția de secretar general al Guvernului, care devine în noua formulă asimilată unui minister. Astfel, are 10 portofolii, printre care Finanțele, Munca, Sănătatea sau Economia. UDMR rămâne cu portofoliile inițiale - Dezvoltarea, Mediul și Sportul, iar PNL ia ce a mai rămas.

ADVERTISING

În acest context, europarlamentarul PNL Dan Motreanu i-a cerut public demisia lui Cîțu.

”Votul cerut astăzi de Florin Cîțu în Biroul Politic Național pentru un guvern în alianță cu PSD este total nereprezentativ, în special din perspectiva eticii politice, dacă se mai ține cont de asta în România. Niciunde în lumea aceasta NU îți poti încălca atât de repede și într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susţinut și promis pentru a te alege președinte de partid. Nu este permis!

Nu poti castiga congresul cu un program și un mesaj puternic împotriva PSD, nu îți poți construi cariera politică doar pe acest discurs, expus într-un mod aproape 'isteric' în timpul congresului și apoi, după nici două luni de zile, să propui tot TU să se facă guvern cu PSD și să duci negocieri nu doar pentru guvern de criză cu măsuri imediate, de criză, ci să ai negocieri pe teme care ne despart ideologic precum fiscalitatea, justiția sau viziuni constituționale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este absolut imoral și neprincipial și, chiar dacă pentru moment pare singura soluție pentru un guvern stabil, ca 'lider' politic al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la congres, pentru că probabil mulți te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat antiPSD în fața lor, și, din acest motiv, se impune un gest de onoare!”, a scris pe Facebook Dan Motreanu.

”Florin, joci la poker până şi banii de pensii”

Înainte de ședința liberalilor, ministrul Muncii Raluca Turcan, care a ales să nu participe, l-a acuzat pe Cîțu că spune minciuni şi i-a cerut demisia lui și întregii echipe de negociere.

Într-un mesaj pe grupul intern al PNL, Turcan l-a acuzat pe Cîțu că a negociat în genunchi și că a jucat la poker banii de pensii.

”Florin, eşti dispus să joci la poker până şi banii de pensii. De mai bine de o lună mă ţin de capul tău şi-ţi spun repetat că de vineri (26 noiembrie) nu mai sunt bani de pensii şi de alocaţii pentru că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook”, a scris ea.

ADVERTISING

Turcan, care l-a susținut puternic la Cîțu, spune acum că acesta a mințit continuu.

”Este puţin spus că s-a negociat în genunchi. Mandatul lui Florin Cîţu nu a fost decât un şir de minciuni, greşeli şi jocuri personale. Aş spune că e de domeniul patologicului. Florin, îţi imaginezi că nimeni nu se prinde de minciunile tale? Toţi se prind, îţi garantez. NIMIC din ce ai spus până acum, tu, preşedintele partidului, nu a fost adevărat! Doar un şir de minciuni. Şi nu numai de minciuni, dar şi de lipsă de responsabilitate!”, a mai scris Turcan.

Ea l-a acuzat pe Cîțu că a negociat doar pentru el și că practic a predat la cheie PNL către PSD, încălcând votul românilor. Ea amintește și de negocierile pe titulari de portofolii. Deși liderii partidelor susțin că nu s-a ajuns în acest punct, pe surse au apărut mai multe posibile liste, iar locul Ralucăi Turcan, nume inițial vehiculat pentru Ministerul Digitalizării, a fost luat de Florin Roman în cele mai recente formule.

”Consider că echipa de negociere nu a purtat o negociere pentru PNL, ci a pregătit o garnitură şi o foaie de parcurs pentru predarea la cheie a PNL către PSD. (...) Cu toţii i-am reproşat lui Orban că nu a negociat în interesul partidului. Dacă el nu a făcut-o, voi în interesul cui aţi făcut-o? Cu siguranţă nu al PNL! (...)

În aceste negocieri, preşedintele partidului a negociat doar pentru el. Atât. Nimic altceva!!! Motivele? O să le aflăm, cu siguranţă! Dar cu un preţ prea mare plătit de partid. Nu a existat niciun criteriu obiectiv pentru formarea propunerilor de miniştri. Niciunul. Aţi ignorat până şi cel mai important criteriu, cel referitor la rezultatele în alegeri (pe care PSD-ul, spre deosebire de voi, nu l-a ignorat).   

Şi-atunci vă miraţi că PNL se confruntă cu un asemenea val de critici, câta vreme voi acţionaţi în afara unei legitimităţi politice fireşti? Închei spunând, momentul acesta este o ruşine pentru PNL şi cred că preşedintele PNL ar trebui să-şi depună demisia, împreună cu echipa de negociere!”, se mai arată în scrisoarea Ralucăi Turcan.

Cîțu: Vom ieși învingători la final!

Ca răspuns la critici, Cîţu a întors reproşurile, dar a spus că în final PNL va ieși învingător.

"Acum o săptămână am cerut să începem negocierile cu PSD. Am intrat în impas. PSD a cerut ca premierul sa nu fie presedintele PNL. Am făcut ce a vrut PSD. Cum credeaţi că se va termina? Imediat au fost accelerate negocierile şi acum avem un program de guvernare şi o listă de miniştri!

M-am luptat cu populismele şi cu Ludovic Orban şi cu USR şi ma voi lupta şi cu PSD! Provocarea pentru noi este să ne păstrăm identitatea liberală. Atât timp cât ne vom lupta pentru principiile liberale în această coaliţie, vom ieşi învingători în final", le-ar fi spus Cîţu liderilor PNL, potrivit surselor News.ro.

Public, însă, când jurnaliștii l-au chestionat referitor la acuzațiile Ralucăi Turcan, Cîțu i-a trasmis că, fiind încă ministru al Muncii, aceasta ar trebui să își asume dacă nu mai sunt bani de pensii. De altfel, Cîțu a evitat orice întrebare legată de tensiunile din ședința liberalilor și le-a spus jurnaliștilor doar că ”a fost una foarte bună, foarte bună”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇