De ce am crezut că filmul Hakuna Matata este fake

De ce am crezut că filmul Hakuna Matata este fake

Atunci când imaginile cu “botezul african” al cuplului Iohannis au fost analizate pe grupul redacției SpotMedia.ro, care le-a difuzat în exclusivitate, prima mea reacție a fost o imensă suspiciune că este o capcană și imaginile sunt cumva trucate.

Tanzania Hakuna matata Carmen Iohannis

De ce? În primul rând pentru că părea suprarealist. Nu ceremonialul în sine, fiecare popor are obiceiurile lui care trebuie respectate. Probabil că pentru africani și „capra” românească, de exemplu, poate părea ciudată. Sau unele dintre dansurile populare.

ADVERTISING

Suprarealistă era discrepanța șocantă, cacofonia stridentă între realitatea din țară și încântarea senină de copii la Disneyland a cuplului prezidențial. Cei doi, în ținute relaxate (doamna Iohannis era cumva în șlapi?), cu gurile până la urechi, trăiau intens momentul, doamna filma cu telefonul, de parcă veneau dintr-o țară unde le lăsaseră pe toate așezate, la locul lor, „sticlă” și deci niciun motiv de îngrijorare.

La fel și la tura de safari prezidențial, de altfel, dar măcar de acolo au fost doar poze, nu și filmulețe care să redea o întreagă atmosferă de vacanță perfectă, pe care șefa protocolului prezidențial se străduia să o imortalizeze.

400649499_884038133085789_5582154263913562154_n

Dar cea mai șocantă și greu de crezut mi s-a părut surprinderea, concentrarea într-o sintagmă cheie a tot ce ne străduim noi prin presă sau pe rețelele sociale să redăm de 9 ani de zile: deviza prezidențială a dlui Iohannis.

A trebuit să ajungă tocmai în Africa, cu un avion de un milion de euro, pe bani publici secreți, să treacă prin ritualul local, pentru ca, acolo, deviza să fie rostită lângă tablourile de tip Ceaușescu ale lui Carmen și Klaus Iohannis.

Hakuna matata! Aceasta este deviza de 9 ani a lui Klaus Iohannis.

Toți cei care au văzut „Regele leu” cunosc expresia de la simpaticii prieteni, Pumba și Timon, ai leușorului rătăcitor.

Regele Leu -Hakuna Matata- (Romanian) Subs & Trans

Hakuna matata înseamnă relaxarea, liniștea totale, degustarea fiecărui moment al vieții: nu sunt probleme, nu sunt griji!

Am suspectat că cineva a vrut să confecționeze ironia perfectă la adresa președintelui Iohannis, creând pe computer un moment suprarealist din care să erupă motto-ul cu care poate fi asociată în cel mai înalt grad mentalitatea lui Klaus Iohannis.

Ei bine, filmul este cât se poate de autentic. Ba mai mult, potrivit dezvăluirilor localnicilor, dl și dna Iohannis se aflau în acel loc la solicitarea lor turistică, pentru a vedea zona de scufundare, și li s-a făcut o surpriză. 

La fel de autentică și revelația care ne-a izbit în moalele capului din el. Hakuna matata! Pentru asta a ajuns la Cotroceni, așa a trăit fiecare zi a mandatului, inclusiv în octombrie 2021, când hălăduia relaxat cu doamna consoartă la piramide, îmbrăcați în alb, cu aer de turiști fericiți, când România era în plină criză politică și în cel mai grav val Covid care a ucis peste 20 de mii de oameni în câteva săptămâni.

image-2021-10-28-25140336-0-klaus-carmen-iohannis-

Nici acum, nici atunci președintelui nu pare să-i fi trecut prin cap vreo obligație de reținere, de rezervă, de respect pentru poporul său, cu grijile și necazurile lui. Singura obligație de reținere a fost aceea de la libertatea presei, care nu a căpătat dreptul decât la o întrebare și aceea pusă pe fugă, după ce reporterul Libertatea s-a dus după el în Africa pe banii publicației.

Așa cum nu i-a trecut prin cap ceea ce președintelui african din Capul Verde i s-a părut de bun simț: cheltuielile pe bani publici pentru deplasările președintelui nu pot să fie secrete. „Dacă o singură persoană îmi cere ceva, eu sunt obligat să răspund”, a spus José Măria Neves, în cadrul unui interviu pentru publicația românească, așa cum dl Iohannis nu a mai binevoit să acorde de cel puțin 5 ani în România. 

Am crezut și am vrut să cred inițial în fața imaginilor de la “botezul african” că atâta nesimțire nu e totuși posibilă, că nu poate fi decât confecționată. Ei bine, este posibilă! Hakuna matata!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇