Cine se joacă cu focul? Planul Simion

Cine se joacă cu focul? Planul Simion

George Becali nu este în general cea mai credibilă dintre surse. Dar în cazul blatului în favoarea lui Simion ceea ce spune el se coroborează cu alte informații care circulă de ceva vreme pe piață.

De exemplu, faptul că în spatele sesizării împotriva lui Şoşoacă la CCR, cea servită pentru ca majoritatea PSD din Curte să o scoată din joc, ar sta tot o filieră care duce la Hrebenciuc.

În plus, se coroborează cu o logică electorală, fie ea cam schematică: dacă Şoşoacă iese din joc, măcar o parte din voturile susținătorilor ei pot ajunge la Simion, ceea ce poate fi suficient pentru a-l sălta în finală. Iar acolo, prin comparație, Ciolacu devine salvatorul nației.

ADVERTISING

De ce să fi devoalat Becali planul? Pentru că probabil ceva s-a stricat în combinație și a simțit o țeapă politică sau, pur şi simplu, pentru că e, cum se zice, gură spartă. Sau pentru că a primit o ofertă mai bună de la PNL, numele lui Rareş Bogdan a fost, de altfel, menționat de Becali.

Fapt este că PSD, în contextul deciziei CCR care duce direct la el, nu prea are argumente să combată existenta planului, singurul care i-ar fi garantat lui Marcel Ciolacu câștigarea alegerilor.

Doar că dintr-un mare atu planul devine, prin devoalare, un balast major. În plan intern, genul acesta de combinații enervează mai ales electoratul pe care PSD se străduiește din răsputeri să-l țină demobilizat, misiune ușurată de oferta fără precedent de slabă a acestor prezidențiale.

O altă mare problemă pentru Marcel Ciolacu este externă. De când a ajuns președintele PSD, se străduiește, în bună măsură cu succes, sa schimbe imaginea PSD distrusă de Dragnea. Știrea că face combinații cu un partid considerat nefrecventabil este devastatoare.

Propulsarea lui Simion în turul al doilea înseamnă un bonus electoral imens pentru suveraniștii filoruși după o săptămână la parlamentare. Deci Ciolacu poate fi suspectat că sacrifică situația politică a României, implicit a UE şi NATO, la granița războiului, numai pentru ca el să ajungă președinte.

În aceste condiții ar fi chiar exclus ca PSD să ia AUR partener de guvernare, după cum anticipează unii? Da, Marcel Ciolacu a infirmat repetat că așa ceva ar fi posibil, dar planul de propulsare a lui Simion pune sub semnul întrebării sinceritatea sa, inclusiv în privința partajării puterii.

Deci daună totală, cum ar veni.

Tocmai de aceea, cel puțin teoretic, există şi posibilitatea ca Gigi Becali să fi detonat bomba în folosul lui Nicolae Ciucă, al cărui electorat potențial să treacă peste dezamăgire şi să se mobilizeze. De altfel, finala stabilității i-ar conveni și lui Ciolacu, mai ales pentru că ar fi infirmate suspiciunile mai sus expuse. Deci planul ar putea fi chiar mai complex decât pare la prima vedere.

Cert este că, după cum spuneam recent, politicul se joacă cu focul în jurul cisternei cu gaz, pentru că astfel de planuri nu pot fi niciodată pe deplin controlate. Deja vedem în sondaje un scor imens al AUR și SOS, orice potențare poate avea efecte incontrolabile. O Crevedie politică națională.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇