Ce va face Putin?

Cei care au urmărit îndeaproape cele peste două decenii de când se află la conducerea Rusiei spun că liderului de la Kremlin nu-i plac claritatea și previzibilitatea, iar această amânare a luării unei decizii e o caracteristică principală a modului în care conduce țara.
Ce va face Putin?
  • Într-o discuție televizată, Vladimir Putin acceptă continuarea negocierilor, aprobând propunerea lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe.
  • Singura victorie – atenția acordată liderului rus de către Occident, care a luat în serios posibilitatea unui conflict militar provocat de Moscova.
  • Vladimir Putin nu va renunţa niciodată la intențiile sale de a recâștiga Ucraina, conform propriei sale doctrine politice.

În seara zilei de luni, 14 februarie, după ce zgomotul diplomației europene se mai estompase, iar milioane de oameni își puneau întrebarea ce va face Putin, la Kremlin, într-o sală cu o masă din lemn foarte lungă, a avut loc o discuție televizată.

Cu grijă, a fost pus în scenă un fel de dialog între Vladimir Putin și Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

ADVERTISING

Ultimul i-a prezentat șefului său și, totodată, întregii națiuni stadiul negocierilor cu Occidentul cu privire la Ucraina.

În ciuda machiajului profesionist, oboseala și îngrijorarea n-au putut fi alungate de pe figura imobilă a liderului rus. 

În multe secvențe în care apare în prim-plan, privirea sa e pierdută, iar atitudinea care se vrea fermă și detașată ascunde crispare.

Serghei Lavrov recită o poezie pregătită înainte prin care transmite în realitate mesajul lui Putin: “Cred că discuțiile diplomatice sunt departe de a se fi consumat”.

“Propun să le continuăm și să le intensificăm”, a adăugat Lavrov în discuția cu șeful său, acesta aprobând sugestia lui.

Un pic mai târziu, în scenetă apare și ministrul Apărării, care-i dă raportul președintelui, spunându-i că o parte din exercițiile militare s-au încheiat.

Și asta a fost tot. Criza s-a încheiat. Omenirea a răsuflat ușurată. Nu va fi război. La burse, acțiunile au crescut. Pandemia se va sfârși în curând. Pace!

KremlinColajhepta

Controlarea populației

Dar pentru Vladimir Putin nu s-a terminat și nu a început nimic, totul continuă. Scopul lui principal e păstrarea puterii.

“…primul capitol din ghidul de supraviețuire al oricărui dictator este cel despre controlarea populației. Am putea presupune că aceasta înseamnă represiune violentă - torturarea și uciderea oamenilor - dar există și alte forme de represiune, mai subtile, care limitează capacitatea populației de a se mobiliza împotriva Guvernului”, a explicat profesorul James Tilley pentru postul de radio BBC4. 

Iar Vladimir Putin a devenit un maestru în ce privește acest control, aplicând o formulă prin care declanșează un eveniment major ce captează toată atenția opiniei publice o perioadă cât mai lungă de timp.

În acest interval, importanța lui crește din cauza interesului care i se acordă și odată cu ea influența în cercurile de putere.

Statutul său de lider major care are un rol principal pe marea scenă a lumii e reabilitat.

“…mai degrabă văd că Rusia va continua acest joc diplomatico-psihologic cu noi”, a declarat expertul Iulian Fota, într-o discuție cu SpotMedia.ro, de la sfârșitul lunii ianuarie.

Acesta a mai spus că pentru Vladimir Putin e mult mai important să fie băgat în seamă decât să pornească un război.

Un mecanism de șantaj

Amenințarea unui conflict n-a dispărut. În continuare, Kremlinul va folosi zgomotul armelor pentru a atrage atenția și pentru a obține mici concesii din partea Occidentului pe care regimul de la Moscova le va folosi ca argument pentru “controlarea populației”.

„Propaganda vestică de război a eșuat”, a scris astăzi pe rețelele de socializare Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, citată de cotidianul “The Times”. „A fost umilită și distrusă fără să fie tras niciun foc de armă”, a mai adăugat ea.

Vladimir Putin nu va renunța la acest mecanism de șantaj al Occidentului, realizând faptul că într-o situație gravă, SUA, NATO și UE vorbesc aceeași limbă și reacționează.

Totodată, liderul Rusiei a descoperit că o invazie a Ucrainei e o aventură pentru că se va confrunta cu o rezistență mare din partea populației locale, dar și că țara sa e izolată pe plan internațional. În această aventură, Rusia n-a avut niciun aliat important.

“Lui Putin nu i-au plăcut niciodată claritatea și previzibilitatea”, scrie Mihail Zâgar, în cartea sa “Toți oamenii Kremlinului”. 

Observația e făcută în contextul anului 2012, în care Putin trebuia să ia decizia dacă îl anunță pe Medvedev ca nou președinte, el trecând în poziția de prim-ministru.

Această caracteristică a liderului rus s-a observat clar și în această criză provocată de Moscova.

SUARusia5Moduri

Rușii și ucrainenii, un singur popor

Eseul publicat de Vladimir Putin în iulie 2021 arată o intenție clară a acestuia de a incorpora Ucraina și Belarus. Deci nu va exista decât o detensionare a situației, neputându-se vorbi de o retragere. Ne aflăm într-un nou Război Rece.

“În timpul recentei conferințe publice, când am fost întrebat despre relațiile ruso-ucrainene, am spus că rușii și ucrainenii sunt un singur popor – un singur întreg. Aceste cuvinte nu au fost spuse în urma unor considerații pe termen scurt sau determinate de contextul politic actual. Este ceea ce am spus de multe ori și cred cu fermitate”, a scris Vladimir Putin în deschiderea eseului său intitulat “Despre unitatea istorică dintre ruși și ucraineni”. 

Orice se va întâmpla în următoarele săptămâni, liderul de la Kremlin nu va renunța la doctrina sa.

Concesia maximă pe care o poate face Occidentul este să negocieze cu Ucraina un statut militar asemănător cu cel al Finlandei, adică în afara NATO, acesta fiind susținut de ajutor în ce privește dezvoltarea sistemului de apărare și al economiei.

Pe de altă parte, NATO va consolida structurile militare din statele membre aflate în estul continentului pentru a descuraja orice inițiativă războinică din partea Rusiei.

Rămân multe semne de întrebare despre consecințele acestei aventuri care nu s-a terminat, dar dă semne de detensionare. Oamenii se vor întreba în continuare: ce va face Putin?

“… acel Putin pe care ni-l imaginăm noi nu există. Nicidecum nu Putin a adus Rusia la starea ei actuală… Confidenții lui credeau că ei se străduiesc să-i ghicească intențiile, în realitate aceștia își realizau propriile intenții”, a scris Mihail Zâgar în cartea sa “Toți oamenii lui Kremlinului”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇