Ce șanse are Nicolae Ciucă?

Ce șanse are Nicolae Ciucă?

Șansele să ajungă premier sunt foarte mari. Practic PSD ar fi fost de acord să facă guvernul încă de la prima desemnare a dlui Ciucă, pentru un guvern minoritar.

În tot acest timp, problema a fost rezistența disperată a dlui Cîțu de a accepta oricare alt premier liberal în afară de domnia sa ori Dan Vîlceanu. De acum, chestiunea va merge în linie dreaptă, cu unele mici eschive cât să nu pară că PSD l-a propus degeaba pe dl Ciolacu.

Dar simplul fapt că va obține desemnarea și majoritatea nu înseamnă că dl Ciucă va fi ajuns în zona sigură. Dimpotrivă.

Și în fața domniei sale se profilează cel puțin 3 pericole importante:

ADVERTISING

1.Dl Ciucă este o persoană fară exercițiu politic. De discutat și cât apetit pentru politică are domnia sa.

Experiența managerială și de comandă a domniei sale este, într-adevăr, foarte importantă, dar într-un mediu complet diferit, cel puțin ca disciplină și respect ierarhic.

Rămâne de văzut dacă va reuși să se impună în fața unei echipe politice experimentate, cu atât mai mult cu cât asupra jumătății PSD nu are niciun fel de ascendent politic.

Coaliția nu va fi una ușoară pentru că interesele electorale ale celor două partide sunt complet diferite, pentru că electoratele celor două partide se detestă de ani de zile, pentru că cel puțin deocamdată tortul de împărțit nu e așa de mare.

Și, pe măsură ce se va apropia teribilul an electoral 2024, situația se va agrava.

  1. Foarte puțin probabil ca Florin Cîțu să se fi resemnat și să accepte pierderea puterii și intrarea pe drumul lui Ludovic Orban.

De la șefia Senatului unde va negocia să fie instalat și cu câtă putere mai are ca președinte PNL, nu mă îndoiesc că va face tot ce îi va sta în putință să saboteze și să răstoarne Guvernul Ciucă, pentru ca jocul să revină la el cât încă este președinte PNL.

Deja dl Ciucă e pus în penibila situație de a primi practic în plic un program de guvernare la a cărui negociere nu a participat, dar pe care va trebui să și-l asume.

3.PNL este într-o stare foarte proastă. Președintele de-abia votat se dovedește o imensă cacealma. Scorul liberalilor este în picaj. Alianța cu PSD îi costă mult, și electoral, și în funcții, pentru că nu vor mai fi principalul partid al guvernării, chiar dacă vor avea premierul.

Un partid instabil și disperat electoral este o bază dificilă pentru un premier.

  1. Și această coaliție grea, condusă de un politician neexperimentat și foarte probabil sabotat din interior, va trebui să treacă Romania printr-o iarnă care se anunță foarte grea, cel puțin din punct de vedere energetic, să o pregătească de această dată cât mai bine pentru un posibil val 5 al pandemiei, să înceapă să astupe canionul de neîncredere dintre guvernați și guvernanți.

În mod paradoxal, toate acestea pot deveni însă atuuri, dacă dl Ciucă va ști să se așeze tactic în teren.

Faptul că nu are experiență politică i-ar putea aduce un bonus de susținere din partea populației, al cărei dispreț pentru politicieni a ajuns la un nivel record. Haina militară cu care este asociat îi aduce și ea un spor de credibilitate.

Faptul că Florin Cîțu îl va sabota îl va scuti de o parte din responsabilitatea eșecurilor.

Faptul că PNL este în criză ar putea să facă partidul să se agațe cu mult mai docil de ultimul pai pe care îl poate apuca.

Iar momentul extrem de dificil poate scădea nivelul de exigență a publicului care nu mai așteaptă minuni, ci măcar un pic de decență, puțină predictibilitate și rezolvarea măcar a câtorva chestiuni punctuale.

Da, dl Ciucă nu este un mare vorbitor la TV, dar vremea panglicarilor din studiourile de televiziune s-a mai dus, lumea e sătulă de ei.

Și prima condiție pentru a întoarce riscurile în favoarea domniei sale ar fi să-și aleagă fară excepție măcar partea liberală din echipă, oameni pe care să știe că poate conta, fară sabotorii și cârtițele lui Cîțu.

Să fie corect, să nu mintă, să dea un pic de încredere unui popor atât de debusolat și speriat. Pare puțin, dar până acum s-a dovedit irealizabil de mult.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇