Consiliul Politic Naţional PSD a decis în unanimitate, miercuri, să îl susţină pe preşedintele Marcel Ciolacu pentru poziţia de premier.
Anunţul a fost făcut de prim-vicepreşedintele Sorin Grindeanu.
Acesta a mai spus că la şedinţa de azi Consiliul Naţional al PSD a acceptat, tot în unanimitate, sistemul de rotaţie la şefia Guvernului.
Întrebat dacă s-a votat şi pentru ca primul premier din rotaţie să fie de la PSD, Grindeanu a spus că asta e evident.
"Păi…știți, astea sunt lucruri de la sine înțelese. Doar nu credeți că am dat astăzi un vot pentru Marcel Ciolacu ca să fie premier peste un an jumate. Adică despre ce vorbim? Noi nu avem nevoie de încurajări și de terapii de grup în interiorul CPN-ului. Nu suntem la Alcoolici Anonimi. Astea sunt lucruri evidente, de la sine înțelese, nu au nuanțe. E poziția dată de români prin votul dat la alegerile parlamentare de anul trecut”, a spus prim-vicepreședintele PSD.
Grindeanu a explicat că principiul este simplu - cel al ponderii parlamentare în urma votului românilor de la alegerile de anul trecut.
”Deci în acest moment noi avem un mandat dat de Consiliul Politic Național în care să avem premierul și asta n-au spus-o colegii mei, au spus-o românii. Suntem partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, iar astăzi ce am hotărât noi este ca Marcel Ciolacu să fie propunerea de premier. Dacă în urma negocierilor iese altceva, venim în partid și supunem votului. (...)
Ceilalți sunt mai mici în acest moment în Parlament. Și acum, sincer, dvs. credeți că am stat în ședință ca să stăm să votăm posibilul premier de peste un an jumate? E evident ca nu. Am votat Marcel Ciolacu premier acum!”, le-a spus Grindeanu jurnaliștilor.
Întrebat în ce condiții ar putea PSD să renunțe la această fermitate, acesta a replicat că mandatul nu conține astfel de condiții, ci doar ”lucruri de bun simț”.
”E un mandat cât se poate de clar, nu e cu flexibilitate aici, și e argumentat pe ponderea dată de votul românilor”, a explicat el.
Grindeanu a amintit că acesta a fost și argumentul liberalilor când au impus premierul în coaliția de centru-dreapta, care a funcționat până în toamnă.
”Folosind argumentele altora, și v-aș ruga să vă uitați cu un an în urmă când s-a făcut celebra coaliție de dreapta, care erau argumentele PNL-ului să dea premierul în fața USR-ului? Exact la fel și noi acum”, a explicat prim-vicepreședintele PSD.
Întrebat cum comentează pretențiile liberalilor, Grindeanu a răspuns ferm: ”Noi ne aflăm în postura în care putem să punem condiții”.
”Astăzi la ora 16:00 eu sper, și nu doar eu, să închidem negocierile legate de programul de guvernare, să discutăm inclusiv acordul politic și să-l închidem, urmând să trecem la etapa cealaltă, de negociere politică”, a conchis liderul PSD.
Cîţu vrea să fie el primul premier
Mai devreme azi, Florin Cîțu susținea că PSD nu ar trebui să impună ca el să nu fie premier și consideră nevalid argumentul social-democraților că nu pot face parte dintr-un guvern condus de cel pe care tocmai l-au demis prin moțiune de cenzură.
Cîțu a fost întrebat despre faptul că Marcel Ciolacu a reluat, dimineață, declarațiile conform cărora nu-l poate accepta pe el premier, pentru că tocmai l-au demis.
”Am auzit și eu acest argument. Mi se pare bizar, pentru că o moțiune de cenzură împotriva unei singure persoane e neconstituțională și atunci cei de la PSD practic spun că niciun ministru din guvernul demis să nu fie în noul guvern. Eu nu vreau să vin în PNL apoi și să înceapă colegii mei să spună X, Y, Z de la PSD să nu fie în Guvern.
Vă dați seama, e o listă întreagă pe cine nu am accepta, dar nu eu, e vorba de români. În același timp, vedeți, am și alți colegi care spun că, dacă nu o să fie președintele partidului, după aceea ce facem? (...)
PNL a făcut compromis când a decis să guverneze cu PSD. Cred că mai am câțiva colegi în partid care vor să mai facem câteva compromisuri pentru a merge mai departe. Am văzut că sunt colegi de la PNL care sunt de acord ca premierul să fie desemnat de alte partide. Mi se pare bizar”, a spus Cîțu.