Cât de importantă era moțiunea fără șansă. Mostra viitorului

Cât de importantă era moțiunea fără șansă. Mostra viitorului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru Marcel Ciolacu, adoptarea pachetului fiscal fără o moțiune de cenzură este o multiplă victorie politică de moment, dar și o mostră despre ceea ce ar putea însemna politica românească și după 2024.

Moțiunea de cenzură ar fi avut șanse, minime, să dărâme Guvernul doar în condițiile unei revolte de proporții în PNL. Însă liberalii nu dau semne că au vigoare pentru mai mult decât niște cârteli pe la colțuri.

Dar moțiunea ar fi reprezentat un mesaj politic. În primul rând, faptul că la pachetul fiscal există opoziție politică reală și formalizată, nu doar pe la TV. Fără moțiune, imaginea este de largă susținere politică pentru pachetul fiscal, deci o la fel de largă împărțire a răspunderii politice pentru efectele măsurilor.

ADVERTISING

În al doilea rând, Opoziția ar fi dat un semnal, important pe măsură ce ne apropiem de anul electoral, că există și e capabilă să se organizeze. Faptul că nici măcar semnăturile nu au reușit să le strângă pentru moțiune o aruncă într-un crunt derizoriu, iar oamenii îi apreciază pe cei căzuți în luptă grea, nu pe nevolnici.

Pentru AUR, ambele variante sunt avantajoase. Dacă ar fi obținut semnăturile pentru moțiune, dezbaterea acesteia ar fi devenit show-ul lui Simion și al lui Șoșoacă, care ar fi acaparat și împărțit scena. Nu au strâns semnăturile? Fac show și din asta, stau de pază noaptea în Parlament în așteptarea lor, acuză USR că trădează poporul și e pe blat cu Puterea.

Argumentele USR de neasociere cu extremiștii și rusoflii, raționale și corecte pe fond, sunt contrazise de asocierea lor tot pentru o moțiune de cenzură cu aceiași extremiști rusofili când erau înfierbântați de căutarea revanșei împotriva lui Florin Cîțu. O asociere și o moțiune care, factual, au dus până la urmă la formarea actualei coaliții.

Dacă UDMR semna moțiunea, semnăturile erau suficiente și fără AUR, dar maghiarii au fost întotdeauna pragmatici, ca orice partid care reprezintă o minoritate. Și întotdeauna vor prefera un rezultat concret, pe care l-au și obținut, unei demonstrații politice sortită eșecului și care lor nu le servește politic la nimic.

Dacă PSD și PNL vor forma coaliția despre care discută acum, cu sau fără UDMR înapoi la guvernare din 2024, aceasta va fi poza politică pentru România. Adică o putere relaxată și o opoziție fragmentată pe care AUR o va domina copios și care nu va fi în stare să pună nicio problemă Puterii.

Teoretic, pachetul fiscal ar trebui să cadă ca bolovanul la CCR din multe motive, identificate chiar de Ministerul Justiției în observațiile multiple din avizul care totuși a fost pozitiv. Însă e greu de crezut în imparțialitatea CCR în fața puterii politice, mai ales atunci când nu există interese proprii sau de breaslă.

Efectele pachetului fiscal vor fi însă adevărata moțiune de cenzură, care nu va lovi însă numai autorii măsurilor. Scumpirile, creșterea dobânzilor la credite, posibilele pierderi de afaceri și locuri muncă în urma unor falimente vor spori furia din societate și este foarte probabil ca majoritatea nemulțumiților să se îndrepte spre cei mai vocali și radicali.

Iar asta va înrăutăți lucrurile în 2024 și va face actuala Putere chiar frecventabilă prin comparație.    


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇