UDMR nu a decis dacă semnează moțiunea, dar nici nu revine la guvernare

UDMR nu a decis dacă semnează moțiunea, dar nici nu revine la guvernare

UDMR nu a decis încă dacă va semna o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, dar nici nu are de gând să revină la guvernare sau să sprijine un guvern minoritar.

Purtătorul de cuvânt, Csoma Botond, a declarat luni că maghiarii încă nu au decis ce fac în legătură cu moţiunea pentru că abia acum citesc proiectul de lege pe care Executivul îşi asumă răspunderea şi pe care l-a adoptat abia azi după amază.

UDMR a observat deja că solicitarea Uniunii să nu existe acel plafon de 2,5% pentru activităţile culturale a fost luată în seamă.

”Aşa este corect, dacă nu sunt propunerile, nu vom semna, dacă sunt, poate vom merge în direcţia semnării moţiunii. Mâine sau în aceste zile se va lua decizia finală”, a adăugat Botond, la Prima News.

ADVERTISING

Însă oricum Uniunea a anunţat deja că nu va semna o moţiune alături de AUR: ”Dacă o semnăm, o semnăm cu USR şi Forţa Dreptei”.

În opinia deputatului UDMR, nu există un pericol să cadă Guvernul.

”Eu nu cred că va pica Guvernul şi cred că de aceea au ales varianta asumării pentru că, dacă ar fi venit cu un proiect de lege, poate nu toţi liberalii ar fi votat, dar să votezi o moţiune de cenzură este totuşi altceva, să mergi ca parlamentar PNL, un partid care este la guvernare, să votezi împotriva propriului Guvern, cred că ar fi uşor deplasat, de aceea, au ales varianta asumării”, a arătat Botond.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Nouă ni s-a părut puţin că au fost foarte multe improvizaţii în aceste măsuri, nu s-a făcut o analiză temeinică, mai ales în instituţiile de cultură, să faci acele comasări. S-a procedat un pic iraţional şi, de aceea, am avut şi acele propuneri. Nu vreau să atac pe nimeni, dar cred că, dacă eram la guvernare, am fi avut o abordare mai temeinică înainte de a lansa proiectul”, a completat Csoma Botond.

Nu vor susţine un guvern minoritar

Pe de altă parte, el nu crede că UDMR se va întoarce la guvernare şi nici un acord de susţinere a unui guvern minoritar nu se va face.

”Nu cred că ne vom întoarce la guvernare. (..) Nu cred că UDMR se va întoarce la guvernare”, a spus Csoma Botond.

ADVERTISING

Despre un sprijin pentru un guvern minoritar, liderul deputaţilor UDMR a spus: ”Nu am discutat acest aspect, suntem în Opoziţie, dar facem o opoziţie constructivă. Vă spun sincer, UDMR, dacă ceva ni se pare raţional din partea Guvernului, nu o să luptăm împotrivă doar pentru că nu facem parte din Guvern”.

”În politică, nu poţi să spui niciodată sigur, dar nu cred că ne vom întoarce la guvernare şi nici un acord de susţinere a unui guvern minoritar nu cred că se va face”, a afirmat Botond.

Despre coaliţia PSD-PNL, Csoma Botond a arătat că, dacă se ia decizia la nivel politic ca la alegerile de anul viitor să participe pe liste comune, vor rămâne împreună: ”Pe la colţuri, mulţi spun că s-ar putea întâmpla. Am discutat cu mai muţi oameni şi spun că pe termen scurt ar fi şi în interesul PNL, şi al PSD”.

Klaus Iohannis, o dezamăgire

Întrebat dacă este mulţumit de preşedintele Klaus Iohannis, deputatul UDMR a spus: ”Sincer, pentru noi şi pentru comunitatea maghiară, domnul Iohannis a fost o dezamăgire, mai ales după episodul din 2019 când a folosit cartea maghiară într-o dispută pe care o avea la momentul respectiv cu PSD”.

”Eu nu îmi amintesc ca în politica românească, un preşedinte în exerciţiul funcţiei să fi folosit cartea maghiară, nici măcar domnul Iliescu nu a făcut lucrul ăsta”, a mai spus Csoma Botond, el adăugând că ”există şi acum un sentiment de supărare în rândul comunităţii maghiare” cu privire la preşedintele Klaus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇