Cacofonia desfiinţării SS, pe muzică de ceardaş

Cacofonia desfiinţării SS, pe muzică de ceardaş

Interese personale care maculează politica

Interesul naţional este unul simplu de definit: ridicarea MCV şi intrarea României în spaţiul Shenghen. Iar dacă se spune în raportul MCV că SS trebuie desfiinţată, asta trebuie să facem.

Interesul domnului Stelian Ion de la USR este să-şi mai îndrepte imaginea politică şifonată masiv de nepriceperea proprie care l-a dus la rezultate ministeriale aproape nule. Ca atare, omul s-a agăţat de fraza din raportul MCV cu desfiinţarea SS şi de recomandarea Comisiei de la Veneţia, ca să se mai spele de murdăria neputinţei demonstrate public. Şi, de aceea, se consideră îndreptăţit să producă ultimatumuri şi să ameninte cu desfacerea coaliţiei.

Interesul şefului său de partid, domnul Barna, este să fie reales. Barna, care se află într-o situaţie destul de rea: scăderea în sondaje a USR  care se datorează neonorării promisiunilor electorale îl pune într-o situaţie nu tocmai comodă la alegeri şi are nevoie de aripa Stelian Ion, adică de nicuşorişti, ca să se vadă în fruntea bucatelor. Şi îi cântă în strună ministrului de Justiţie crezând că astfel îşi cântă sieşi.

ADVERTISING

Interesul domnului Cîţu este să ajungă la congresul PNL din toamnă fără probleme majore de guvernare, fără vreo criză politică majoră şi, de aceea, n-are chef de scandal cu UDMR taman acum şi atunci a mutat termenul desfiinţării SS spre sfârşitul anului.

Interesul domnului Orban este să facă pe placul părţii învechite din PNL care a văzut în crearea SS un mijloc de a tempera avântul DNA şi atunci face pe înţeleptul şi arbitrează meciul USR-UDMR.

Interesul UDMR în această chestiune este să-şi protejeze propria pletoră politică de partid. De aceea, a votat alături de acoliţii lui Dragnea înfiinţarea SS, ca să-şi pună la adăpost propriii cleptocraţi. Şi atunci a găsit o formulă a la Caţavencu: vrea desfiintarea SS prin mutarea ei la partid.

Violarea DEX: ilogica lingvistică a formaţiunii maghiare

Formula UDMR sfidează logica: a desfiinţa înseamnă a face ceva să nu mai existe, înseamnă a suprima acel ceva, înseamna a-l nimici, a-l distruge, n-o zic eu, o zice DEX-ul.

Dar probabil că liderii UDMR au stâlcit limba română în interesul propriilor membri de partid cu dosare şi ,,înţeleg” prin a desfiinţa a muta. A muta înseamnă a deplasa ceva din locul în care se află într-alt loc, înseamnă a deplasa, a strămuta, a transfera.

Ca atare, UDMR vrea nu desfiinţarea SS, ci mutarea ei, de fapt, vrea să revigoreze SS, să o reînvie, pentru că îi foloseşte.

UDMR şi realitatea ascunsă sub consecvenţa politică

Ce fac Kelemen&comp nici măcar nu are de-a face cu politica farului naţionalist, putinist şi chinezoid de la Budapesta. Nu vor conservarea SS dintr-un impuls antieuropean, la urma urmelor existenţa UDMR şi relaţia sa cu patria mamă se datorează principiilor UE de protejare a minorităţilor naţionale.

Nu, UDMR vrea conservarea situaţiei pentru că îi convine. Să ne amintim cum au fugit prin Ungaria nişte certaţi cu legea devoalaţi de DNA şi atunci ne este clar de ce nu vor maghiarii ca fiecare dosar să meargă înapoi la entitatea de la care SS l-a smuls ca să-l mermelească.

Şi UDMR face jocul ăsta mizând pe faptul că, fără ea, nu va exista guvernare. Dar fără USR va exista guvernare?

Dacă USR nu va livra rapid ceva propriilor simpatizanţi, percepţia lor ca partid slab, incapabil şi nematur se va accentua.  Dacă UDMR-ului nu-i pasă dacă e la guvernare sau în opoziţie pentru că scorul său electoral va fi în 2024 acelaşi, pentru USR perpetuarea situaţiei de azi ar fi un dezastru.

UDMR, împotrivindu-se desfiinţării SS, face cumva un joc pe care Ludovic Orban nu îl poate face pentru camarila sa.

Oamenii săi încă sunt plantaţi prin judeţe, Cîţu mişcă doar pe câte unii de la vârf, iar oamenii aceştia, în general de proastă calitate, trebăluiesc pe la limita legii şi au nevoie de o plasă de siguranţă.

Din perspectiva alegerilor, Orban nu se poate poziţiona în folosul camarilei pe acest subiect, aşa ca lasă problema pe mâna UDMR.

Acestea sunt motivaţiile din spatele declaraţiilor actorilor din problema desfiinţării SS.

Ele sunt opuse, aparent ireconciliabile şi total împotriva interesului naţional. Iar de vină pentru situaţia asta nu-i altcineva decât baronetul local, fie el galben sau maghiar, pentru că interesul său este de a se îmbogăţi prin sinecuri şi rapt, ceea ce contravine interesului naţional.

Lupta cu Justiţia are o mulţime de fronturi

Habar nu am cum se va tranşa problema asta, cacofonia de azi asurzeşte, scârbeşte şi dezarmează.

Ce ştiu este că lupta nu se duce doar pe acest front şi ar fi o prostie tactică cantonarea în logica aceasta a desfiinţării SS. E o tactică păguboasă să te zbaţi pentru lucruri sterile: dacă nu poţi sparge o usă ca să intri într-o casă, te repliezi şi spargi un geam sau desfaci un colţ de acoperiş.

Eu să fiu Stelian Ion m-aş da peste cap să turez motoarele DNA, aceasta este lupta adevărată din Justiţie, nu aiurelile legate de SS sau de imunitatea magistraţilor.

Eu m-aş topi de grija de a da Parchetului European instrumentele de care are nevoie ca să fie perfect funcţional. Eu n-aş avea somn până n-aş vedea în Parlament legea care să readucă la matcă Codurile Penale.

Eu aş face o lege care să ducă la reorganizarea parchetelor, astfel ca ele să devină eficiente, iar eventuala mutare a SS acolo să devină mai periculoasă decât existenţa ei. Iar cu aceste arme la dispoziţie aş şantaja UDMR de l-aş face să uite cum a jucat ceardaş braţ la braţ cu amorul său, Dragnea de la PSD.

Vezi şi De ce a câștigat Maia Sandu, iar USR-PLUS și Stelian Ion pierd


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇