Apărați-o. Dați-i formă. Trăiți-o. Votați! - Op-Ed Roberta Metsola, șefa Parlamentului European

Apărați-o. Dați-i formă. Trăiți-o. Votați! - Op-Ed Roberta Metsola, șefa Parlamentului European

Mai avem o lună până la alegerile europene, cel mai mare exercițiu democratic multinațional din lume. Este un moment în care facem o alegere, stabilim direcția și ne asumăm responsabilitatea.

Însă în ultimele luni am devenit din ce în ce mai conștienți că există forțe care nu doresc să reușim.

Nu trece o săptămână în care să nu fie demascate forțe răuvoitoare, puteri străine, site-uri web și conturi de pe rețelele sociale care răspândesc dezinformare și propagandă.

Aceste încercări de a submina democrația și felul în care facem lucrurile în Europa – deschis și respectând libertatea de exprimare –, sunt extrem de grave și îngrijorătoare. Nu există nicio îndoială că răspunsul nostru comun trebuie să fie la înălțime.

ADVERTISING

Știm că pentru unii simpla existență a Parlamentului European – a Uniunii Europene – reprezintă o amenințare. Sunt cei care văd autocrația ca fiind soluția. Sunt cei care vor face orice ca să ne zădărnicească procesele democratice, să ne inunde canalele cu propagandă sau chiar cu manipulări directe.

Sunt cei care seamănă îndoiala, chiar și în procesele noastre democratice și în rezultatul alegerilor. 

De aceea, trebuie să insistăm și să repetăm că aceste alegeri sunt deosebit de importante. Într-un an în care un sfert din populația lumii se va prezenta la vot și în care numărul persoanelor care trăiesc într-o democrație este mai mic decât al celor care trăiesc în alte regimuri, avem responsabilitatea colectivă de a ne apăra modul de viață. De a reacționa împotriva celor care ne slăbesc și de a avea discernământ față de ce vedem și citim, mai ales online. 

Pentru aceasta, trebuie să vorbim clar și să fim sinceri. Aceste alegeri contează. Rezultatul lor va decide direcția în care se va îndrepta Europa în următorii cinci ani.

Deputații aleși în Parlamentul European vor reprezenta în Uniunea Europeană cetățenii tuturor statelor membre și vor adopta legi și politici privind migrația, securitatea, clima, care ne vor afecta pe toți, în fiecare zi. Aceasta este democrația în acțiune, iar cea mai bună modalitate de a o proteja este prin vot. 

Democrația nu este un dat. Generațiile anterioare au fost nevoite să lupte pentru ea. La începutul acestei luni, am sărbătorit 20 de ani de la extinderea din 2004 și libertatea pe care acest proces l-a adus în viețile a milioane de persoane din zece noi state membre; în multe părți ale Europei, oamenii încă își amintesc cum se trăia în societăți totalitare, fără drept de vot. 

9 mai, Ziua Europei, este o zi în care să privim în urmă și să găsim inspirație în ideea care s-a născut în 1950, de a construi o comunitate europeană a libertății și drepturilor. O Europă în care războiul este de neconceput și practic imposibil, o Europă care ne permite să visăm și în care creăm oportunități bazate pe valorile fundamentale ale libertății, statului de drept și democrației. 

Cu ocazia Zilei Europei, cu o lună înainte de alegerile pentru Parlamentul European, fac apel la cei peste 350 de milioane de europeni care au drept de vot, să-și asume responsabilitatea și să participe la unul dintre cele mai mari exerciții democratice din lume:

Să nu credeți că Europa se construiește de la sine. Apărați-o. Dați-i formă. Trăiți-o. Votați!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇