Exclusiv Roberta Metsola: A face politică nu înseamnă a fi popular. Cum va contracara UE iliberalii de tipul Viktor Orban. Trebuie să ascultăm cetățenii

<span style="color:#990000;">Exclusiv</span> Roberta Metsola: A face politică nu înseamnă a fi popular. Cum va contracara UE iliberalii de tipul Viktor Orban. Trebuie să ascultăm cetățenii
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Nu putem ignora faptul că oamenii se simt înstrăinați. Eșecul în abordarea temerilor oamenilor va duce doar la o polarizare sporită. La sfârșitul zilei, populismul este arta de a vinde soluții ușoare. Este o soluție rapidă, nu un răspuns de durată.

Din punctul meu de vedere, a face politică nu înseamnă a fi popular, spune președinta Parlamentului European Roberta Metsola, în interviul acordat în exclusivitate spotmedia.ro.

Acesta este un moment de mândrie pentru Europa, pentru Ucraina și pentru Moldova. Aceste două țări aparțin și ele Europei. Acum trebuie să muncim din greu pentru viitorul nostru împreună.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European

Doamnă președinte Roberta Metsola, cum explicați ascensiunea platformelor și partidelor politice, care amenință să schimbe structura relațiilor de putere în Parlamentul European, după următoarele alegeri? Pe ce se bazează aceste mișcări?

Populismul în Europa nu este nimic nou. De exemplu, în urmă cu câțiva ani, am văzut o serie de forțe politice sugerând că ar fi mai bine să părăsim Uniunea Europeană. Cu toate acestea, nu mai este cazul acum, deoarece oamenii au văzut diferența pe care o poate face Europa atunci când suntem uniți - fie în fața pandemiei, fie în abordarea consecințelor războiului Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING

Multe dintre aceste partide politice încearcă să profite de crizele prin care am trecut. În ciuda încercărilor lor, vedem că majoritatea cetățenilor UE doresc ca Europa să realizeze mai mult împreună, iar un număr tot mai mare de țări, precum Ucraina, Moldova, Georgia, Balcanii de Vest, văd Europa ca un far de speranță, pace și libertate; de aceea vor să se alăture Uniunii noastre.

Pentru ca acest lucru să continue, cred că trebuie să facem o treabă mai bună în a comunica cetățenilor beneficiile UE, dar trebuie și să consolidăm centrul constructiv pro-european al arenei politice.

Desigur, știu că Uniunea Europeană nu este perfectă. Dar mai știu că merită și că încă o putem îmbunătăți. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de aportul cetățenilor noștri. Trebuie să ascultăm. Vocea lor contează. De aceea alegerile sunt atât de importante. Ne dorim ca fiecare european să facă parte din proiectul nostru comun, iar votul este o modalitate importantă de a face acest lucru. Alegerile europene din iunie 2024 contează, pentru că vor stabili direcția Europei pentru următorii cinci ani.

Care este abordarea corectă a acestei provocări? Sunt partidele și liderii democratici într-o poziție nefavorabilă față de liderii populiști?

Nu putem ignora faptul că oamenii se simt înstrăinați. Eșecul în abordarea temerilor oamenilor va duce doar la o polarizare sporită. La sfârșitul zilei, populismul este arta de a vinde soluții ușoare. Este o soluție rapidă, nu un răspuns de durată. Creează falsă speranță și pretinde că rezolvă problemele tuturor, amânând decizii reale. Din punctul meu de vedere, a face politică nu înseamnă a fi popular: a face politică este a lua cea mai bună decizie, știind că toate deciziile au consecințe și știind să explice acele consecințe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acest scop, centrul politic este cel mai potrivit pentru a trece de zgomot și a rămâne concentrat pe a face față provocărilor timpului nostru. Cu toate acestea, politica de centru nu este ușoară. Necesită echilibrarea și atenuarea avantajelor și riscurilor concurente. Nu reprezintă o poziție unică, simplificată în mod evident. Cu toate acestea, favorizăm compromisul nu pentru că am fi slabi, ci pentru că o societate stabilă și statul de drept impun ca marea majoritate a oamenilor să fie dispuși să convină asupra unor soluții comune, care să ducă societățile noastre înainte ca întreg, asigurând în același timp că argumentele sunt luate în considerare în mod corespunzător și astfel riscurile sunt atenuate.

Liderii iliberali își consolidează deja puterea, cum ar fi cazul premierului Ungariei Viktor Orban, ale cărui poziții suveraniste în cadrul UE sunt din ce în ce mai puternice. Are UE mecanismele și politica pentru a contracara un regim politic iliberal, mai ales atunci când este un stat membru?

Parlamentul European a precizat de multe ori că statul de drept nu este negociabil. Ca bază pe care sunt construite tratatele noastre, este fundamental ca toate statele membre să le respecte așa cum au fost semnate.

ADVERTISING

Uniunea Europeană a spus foarte clar guvernului maghiar că trebuie să facă mai mult pentru a consolida sistemul judiciar, precum și pentru a lua măsurile necesare în problemele legate de audit și control.

Articolul 7 din Tratatul UE este un instrument disponibil pentru a proteja valorile fondatoare ale UE, inclusiv statul de drept. Și datorită perseverenței Parlamentului , o nouă lege care condiționează plățile fondurilor UE de respectarea deplină a statului de drept, inclusiv a independenței justiției naționale în statele membre, a intrat în vigoare în ianuarie 2021.

Uniunea Europeană a trecut prin mai multe crize succesive în ultimii ani: pandemia, războiul de agresiune purtat de Rusia în Ucraina, iar acum un nou război în Orientul Mijlociu, care are un efect puternic asupra societăților UE. Cât de eficiente sunt mecanismele UE în acest context complex, mai ales în ceea ce privește regula unanimității, care a provocat deja blocaje în procesul decizional?

Este adevărat că Europa - și lumea - au trecut prin multe într-o perioadă scurtă de timp . Cu toate acestea, putem fi mândri că în fața acestui context geopolitic provocator - prețuri mari la energie, inflație, un război la granițele noastre și o mare instabilitate, cu pierderi îngrozitoare de vieți omenești în Orientul Mijlociu - toate încadrate de o criză climatică în curs și o redresare post-pandemie - Europa continuă să dea dovadă de rezistență. Mai mult, am demonstrat că putem absorbi șocurile asupra sistemului nostru. Prin actualul sistem decizional, UE a reacționat cu o unitate fără precedent la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Sunt încrezătoare când spun că UE este mai puternică ca niciodată. Acest lucru nu înseamnă că nu există loc de îmbunătățire. Este imperativ ca UE să vorbească pe o singură voce și să trimită un semnal puternic de unitate. Mergând înainte, avem nevoie de aceeași determinare. Până în prezent, abordarea noastră a fost să ne punem în comun resursele, să cooperăm mai mult. Trebuie să menținem această traiectorie. Când există voință politică, există o cale.

Sunteți unul dintre susținătorii puternici ai începerii procesului de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova. Este acest proces ireversibil?

Parlamentul European a cerut de multă vreme deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. De aceea, am salutat cu căldură decizia istorică de săptămâna trecută a Consiliului European.

Acesta este un moment de mândrie pentru Europa, pentru Ucraina și pentru Moldova. Aceste două țări aparțin și ele Europei. Acum trebuie să muncim din greu pentru viitorul nostru împreună.

Ca parte a drumului către aderare, sunt necesare reforme, de exemplu, în ceea ce privește administrația publică, funcționarea sistemului judiciar, lupta împotriva corupției și criminalității organizate, dar și în consolidarea capacității de a face față presiunii concurențiale și forțelor pieței din UE. Fiecare țară va avea propria sa traiectorie spre aderare, care va fi evaluată individual.

Suntem abia la începutul unui drum lung, dar cred că nu va fi inversat .

Cel mai recent Eurobarometru, publicat în urmă cu câteva săptămâni, arată un nivel ridicat de sprijin în rândul europenilor pentru o serie de măsuri luate ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, inclusiv acordarea statutului de candidat.

Cred cu tărie că nu putem întoarce spatele acestor țări. Extinderea este un proces transformator care va aduce beneficii tuturor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇