Altă cale nu e! Bărbați sau puștani

Altă cale nu e! Bărbați sau puștani

Puseul de tensiune din coaliția de guvernare s-a terminat prost pentru toată lumea cu o singură excepție. Dacă ne uităm la purtătorii de mesaj, pare că președintele Iohannis a cerut calmarea spiritelor, dar cu un tratament simptomatic, nu unul de fond.

Cel mai rău a ieșit premierul Cîțu, cu încă o știrbire majoră de autoritate. Solicitarea privind asumarea de onoare făcută duminică seara a rămas în aer.

A înghițit un potop de umilințe în postări vehemente ale unor reprezentanți ai USR-PLUS, ramase nesancționate, care i-au reamintit că este premier numai în măsura în care dorește USR-PLUS și că autoritatea domniei sale asupra părții pluseriste de guvern este numai cu voie de la cele două partide.

Foarte greu să proiectezi în aceste condiții o imagine de lider nu numai pentru propriul tău partid, dar și pentru popor.

Vlad Voiculescu rămâne ministru, dar unul cu o susținere politică înjumătățită, în evidentă tensiune cu premierul și taxat de chiar șeful USR cu o declarație care nu prea sună a apreciere: „Nu este un diamant în ceea ce înseamnă managementul sistemului de Sănătate, dar este de departe cea mai bună opțiune pe care o avem în acest moment”.

ADVERTISING

Adică o menținere în funcție cu o tușă de provizorat accentuat de faptul că săptămâna viitoare va mai fi nevoit să înfrunte o nouă moțiune simplă.

PNL și-a înghițit din nou frustrările și furiile într-o terapie de grup, iar USR-PLUS a transmis o imagine de infantilism politic în haită.

Singurul care a ieșit bine politic este Ludovic Orban, care a jucat rolul pacificatorului cu autoritate, dar fără vreo răspundere. A dat satisfacția așteptată de propriul partid, punctând că „privim extrem de îngrijorați la modul în care este gestionat Ministerul Sănătății”.

A tuns excesele lui Ben Oni Ardelean împotriva lui Vlad Voiculescu și a decupat PNL din răspunderea pentru funcționarea Ministerului Sănătății: ”În ce privește chestiunea legată de Vlad Voiculescu, le-am spus colegilor că răspunderea politică exclusivă pentru menținerea în funcție aparține partidului care-l susține”. Ceea ce nu sună foarte bine în perspectiva moțiunii.

Din punctul de vedere al lui Ludovic Orban, cu cât această coaliție se va târâi mai mult și mai dureros spre congresul PNL, cu cât premierul Cîțu va încasa mai multe umilințe, cu atât șansele sale de a fi reales președinte PNL și de a redeveni premier sunt mai mari.

Ceea ce însă nu cred că interesează pe cineva din public, dincolo de nucleele dure ale partidelor. Pentru aceste nuclee vorbesc, de altfel, partidele într-un vacarm extrem de obositor.

Oamenii ar fi interesați ca guvernul să livreze, cu seriozitate și coerență. Și pentru asta ar trebui să fie un guvern competent.

Fiecare dintre partide are în Guvern zone de competență, zone mediocre și zone slabe. Cu excepția UDMR, ai cărui miniștri sunt deocamdată la un nivel foarte înalt.

La USR-PLUS performează foarte bine în primul rând ministrul Drulă. Este serios, are proiect, știe ce vorbește și când să vorbească, nu scoate panglici pe gură, nu trăiește pentru și pe Facebook.

Ministrul Ghinea lucrează, deocamdată nu e clar rezultatul, dar este concentrat, serios, nu are timp de pierdut cu scandaluri, ceea ce e un semn foarte bun.

Vulnerabilitățile USR-PLUS sunt la Justiție și Sănătate. Stelian Ion pentru că jocul său individualist și superficialitatea sunt pe cale să compromită proiectul reparării Justiției. A găsit niște proiecte la cheie, un parcurs deja negociat inclusiv extern, nu trebuia decât să meargă pe el cu seriozitate, cu discreție, mai mult în negocieri decât pe la interviuri, să mediteze mai mult decât vorbește.

Să învețe procedurile și să își aleagă consilierii și pe alte criterii decât prieteniile, poate așa ar avea mai mulți magistrați în locul unor avocați mediocri și al unui detectiv particular plecat în condiții stranii din Poliție cu câteva luni înainte să facă vechimea integrală.

Vlad Voiculescu nu pentru Foișor, ci pentru că testarea e la pământ, pentru că DSP-urile sunt la pământ, pentru că nu știe ce conțin ordinele de ministru și cum sunt reglementate procedurile, pentru că preferă selecții aranjate concursurilor serioase pe care USR-PLUS le cerea când era în Opoziție.

Pentru că nu a înțeles că în mijlocul pandemiei ministrul Sănătății nu stă fără mască decât în propria toaletă, nu pentru a nu se infecta, ci pentru a transmite exemplul. Nu cred că e rău intenționat, ci doar incompetent, la fel ca Stelian Ion.

PNL stă chiar mai rău. La zona de competență nu l-am identificat decât pe minstrul Apărării, cu excepția nefericitului episod al pozelor de pe Facebook, un accident singular totuși.

Iar la coada clasamentului, fără concurență, dl Bode, o catastrofă de paie, care nici nu controlează, nici nu înțelege nimic. Joacă, la fel ca dl Vela, după cum cântă secretarul de stat Despescu asupra căruia nu are, în mod evident, nicio autoritate. Dl Bode doarme pe bancheta din spate în continuare.

Între extremele liberale e o mare mediocritate, așa cum a și fost gândit acest guvern, împărțit ca să nu crape partidul, nu pentru o guvernare competentă.

Și peste toate, moț, un premier foarte slab, fără autoritate, care nici măcar să-și aleagă miniștrii cheie nu poate.

Asta nu are unde să ducă decât la o revenire în forță a PSD și o ascensiune continuă și terifiantă a AUR.

Guvernarea aceasta trebuie să fie una solidă, alcătuită nu din cine creează cele mai mari emoții și cele mai fanatice susțineri pe Facebook, ci din cine știe să gestioneze cel mai bine fiecare domeniu. Nu de vedete e nevoie, ci de profesionalism.

Fiecare partid ar trebui să-și evalueze la sânge propriii miniștri și pe cei care nu performeaza să-i înlocuiască. Altă cale nu e! Cum spunea Dan Barna însuși: „Vrem să funcționăm ca bărbați de stat și mai puțin ca puștani de stat”!

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇