Alegerile din București nu depind de Firea și Dan

Alegerile din București nu depind de Firea și Dan

Soarta alegerilor locale din București nu va fi tranșată, cel mai probabil, de cei doi candidați înșiși, Gabriela Firea și Nicusor Dan, cu atât mai puțin de programele lor.

Publicul activ electoral este polarizat pe linia pro-Firea, anti-Firea, deci mari dislocări de electorat nu prea sunt posibile.

De aceea, jocul va fi decis în primul rând de cel care va reuși să spargă electoratul adversarului. Și, pentru asta, doi sunt jucătorii principali, o simbolică întoarcere în timp, de altfel.

Victor Ponta a anunțat explicit, iar Traian Băsescu a lăsat să se înțeleagă că ar putea candida la Primăria Capitalei. Cu siguranță niciunul dintre ei nu își dorește să ocupe funcția total nepotrivită cu profilul și interesele proprii. Și niciunul nu are șanse reale de a învinge. Scopul este cu totul altul.

În cazul lui Traian Basescu e mai simplu și a zis-o explicit: ”Nu infirm, nu confirm (candidatura – n.red.). Știu un singur lucru: că dacă aliații liberali și opozanții USR vor respinge PMP-ul, va trebui găsită o soluție. Care va fi… vom vedea!”.

ADVERTISING

Deci șantajul e simplu, ori ne dați ceea ce cerem, ori vă luăm niște procente vitale și câștigă Firea. Nici măcar nu e nevoie să candideze Traian Băsescu însuși, poate fi trimis la înaintare candidatul de serviciu al PMP, Toader Paleologu, în schimbul unui loc eligibil după care tânjește la alegerile parlamentare.

E cumva și o revanșă pentru că la formarea Guvernului Orban PMP a fost practic aruncat din barcă, primind doar niște funcții de secretari și subsecretari de stat.

Pe de altă parte, PMP a mai arătat că nu are nicio rezervă să spargă frontul atunci când a refuzat să susțină candidatura comună a lui Eckstein Kovacs pentru Avocatul Poporului, invocând motive rizibile.

Pentru Gabriela Firea e cu mult mai greu pentru că Victor Ponta ar putea să joace, de aceasta dată, mai complex. Varianta simplă pe care pesediștii o împing pe surse este că Victor Ponta amenință cu candidatura pentru a maximiza porția Pro România din locurile de pe lista unei eventuale alianțe a stângii pentru parlamentare.

O altă varianta este că Victor Ponta ar vrea să o termine pe Gabriela Firea de pe acum ca să nu se trezească cu ea contracandidat PSD la prezidențialele din 2024, pentru care liderul Pro România și-a anunțat deja intenția de a candida.

Nu sunt desigur motive excluse. Deloc.

Dacă Victor Ponta vrea să joace mic. Dar există și varianta să aibă ambiții mai mari decât să se așeze într-un vagon tractat de PSD. Să nu uitam totuși că Pro România este singurul partid care crește constant în sondaje pe stânga în detrimentul unui PSD care stangează.

Pe o listă comună, însă, chiar bine reprezentată, Pro România se va topi și va intra sub tutela PSD. Aș zice chiar că acesta ar fi un obiectiv important al PSD ca să scape de un rival.

În plus, lui Victor Ponta îi convine de minune Opoziția, de unde poate crește pentru 2024. Probabil că partidului său nu îi convine la fel de mult, dar și pentru asta există perspectivă de remediere. Este greu de crezut că PSD ar putea face un scor atât de spectaculos încât să guverneze singur.

Deci dacă ar avea cumva o șansă, improbabilă, să guverneze, tot la Victor Ponta ar ajunge pentru majoritate. Dacă PSD nu va avea nicio șansă să guverneze, cu atât mai puțin tentantă ar fi o asociere cu el.

Iar în perspectivă Victor Ponta nu a ascuns niciodată că așteaptă pulverizarea celor două partide mari pentru a veni vremea înlocuitorilor, Pro România și USR. Dacă e așa, pentru domnia sa e mai util să găurească constant corabia PSD decât să o ajute să se țină pe linia de plutire așteptând recunoștința lui Ciolacu și Firea.

Deci pentru Victor Ponta, fară probleme de trecere a pragului în acest moment, dacă vrea să joace în perspectivă, poate fi cu mult mai util să iasă în București cu o candidatură gălăgioasă pe stil Traian Băsescu, pentru a ridica scorul partidului și a mai da o gaură în carena și așa mucegăită a PSD.

Două sunt riscurile pe care cred că și le-ar asuma totuși: să fie acuzat că a dat Bucureștiul PNL, adică acuzația de trădare a electoratului PSD din Capitală, pe care astfel să și-l antagonizeze și să își mai treacă în ”palmares” o înfrângere electorală.

Cel puțin pe primul argument dna Firea a început deja să apese prin lovituri cu manta, sâmbătă seara, la Antena 3.

Dacă Victor Ponta alege varianta jocului mare, Gabriela Firea e terminată, iar electoratul PSD primește mesajul clar al intențiilor liderului Pro România.

Pe lângă asta mai sunt potențiale surse de probleme pentru ambii candidați. Între PNL și USR nu e nici măcar dragoste cu năbădăi, ci scrâșnet. PNL acuză USR că a anunțat pe cont propriu candidații pentru sectoare, USR acuză liberalii că populează listele pentru consiliu, dar și candidaturile din țară cu tot felul de dinozauri toxici.

În același timp, nu știu cât se omoară liberalii după Nicușor Dan și la câte blaturi au făcut ei în Capitală, un non combat pentru un preț bun nu ar fi chiar cea mai mare surpriză.

Pe partea cealaltă, Gabriela Firea mai are o problemă majora: Robert Negoiță. Dacă primarul Sectorului 3 - ne place sau nu jupân peste moșia lui - nu o susține, se mai duce o halcă de voturi.

Cu sau fără vreo legătură cu planurile liderului Pro România, imediat după ce Robert Negoiță și-a anunțat despărțirea de PSD, Victor Ponta a postat pe Facebook o poză a sa cu primarul Sectorului 3, în care i-a urat succes și a amintit că el a fost cel care a sprijinit candidatura lui Robert Negoiță în 2012.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇