Al treilea război mondial la România TV

Al treilea război mondial la România TV

Marți trepidau banderolele pe ecranul României TV. Știrea înfricoșătoare că al treilea război mondial se prefigurează în Taiwan din cauza vizitei doamnei Nancy Pelosi era scrisă în culorile Borusiei Dortmund pe burtieră.

În zadar un general se străduia să explice care sunt motivele raționale care nu susțineau această teză, în zadar invitații din studio și-au exprimat reținerea.

Chiar și după ce chestiunea a fost lămurită – în opinia mea – și chiar și după ce biata moderatoare a înțeles că prăpăstioasa frază de pe burtieră n-are nimic de-a face cu realitatea din apele taiwaneze și a renunțat la subiect, burtiera a trimis în continuare în casele oamenilor îngrozitoarea fake news.

Nu cred că în departamentul de știri al televiziunii sunt jurnaliști de 2 lei care nu înțeleg jocurile politice mondiale. În fapt, de multe ori, analizele României TV au fost bune și îndeajuns de corecte. Nu cred nici că în departamentul de știri nu sunt ziariști care să fie specializați pe politică externă. De ce se pretează atunci televiziunea la asemenea jocuri ieftine cu mințile oamenilor? Doar de dragul ratingului?

ADVERTISING

Ar fi și acesta un răspuns, dacă n-am lua în calcul ipoteza care susține că trolilor Chinei și Rusiei li s-a ordonat anterior vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan să inflameze spiritele și să producă panică în lumea occidentală pe această temă.

Deci prin presa mondială trolii au început să răspândească panica, iar declarațiile inflamante ale oficialilor chinezi au stârnit rumori.

Vârf de lance a fost purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, care vedea în vizita oficialului american o provocare la suveranitatea Chinei, de parcă oficialul american se ducea în Tibet cu Dalai Lama, nu în Taiwan.

Maria Zaharova s-a năpustit asupra microfonului ca să dea cu ouă clocite în americani, pe motiv că în ultimele decenii SUA n-au soluționat nici măcar un singur conflict, ci mai mult au provocat.

Distinsa vorbitoare a lui Lavrov uită că, acum trei decenii, URSS s-a prăbușit și din cauză de politică economică și militară americană. În fine, doamna este la vârsta la care memoria și propaganda îți joacă feste...

De ce s-a repezit atunci România TV să propage panică în ascultători pe tema celui de-al treilea război mondial? De ce a făcut asta când nici o altă televizune n-a mai comis asemenea gafă? Măcar semnul întrebării să fi pus pe burtieră...

Nu vreau să cred în teoria conspirației și astfel ajung la concluzia că televiziunea a făcut o manevră greșită de marketing. Cred că România TV s-a trezit răspândac de fake news rusești și chinezești din foamea de a întreține cu orice preț senzaționalul. Mare moloh senzaționalul ăsta.

Mai cred că, pur și simplu, tentația de a face rating din scandal s-a nimerit ca o mânușă pe ideile proprietarului postului, fugar prin Serbia, dacă nu mă înșel. Poate că Sebi Ghiță n-a cerut asta în mod expres, mai degrabă jurnaliștii postului s-au pliat pe idee din motive de prea mult drag de șef sau de prea multă frică, totuna.

Înseamnă asta că România TV este calul troian al propagandei de la Kremlin în România? Mai degrabă nu, deși felul cum au prezentat situația din Ucraina atunci când armata rusă înainta ca melcul beat în Lugansk te făcea să crezi contrariul.

Norocul postului este că are ceva moderatori frecventabili care mai teșesc umorile goanei după senzațional ieftin.

Iar a doua zi nu mai era vorba de al treilea război mondial, ci despre răspunsul militar chinez extrem de periculos pentru pacea mondială. Ei, așa mai merge, dragi tovarăși...

Nancy plecase, armata chineză a așteptat docilă plecarea ca să producă o ,,blocadă militară” a Taiwanului, navele chineze au tras ceva rachete care, grijulii, n-au copiat imprecisele și nesimțitele rachete rusești și au căzut cuminți în apele taiwaneze (majoritatea).

Tancurile care se opriseră pe plajele chineze ca să amenințe insula, incapabile să intre la saramură, darămite să plutească precum submarinele 180 de km, s-au retras, dar aviația, ei, aviația a făcut ce făceau și avioanele ruse înainte de invazia Ucrainei când se luau la hârjoană cu avioanele NATO care le escortau afară din spațiul lor aerian.

Iar, joi, moderatorii ,,permit” analiștilor să reitereze motivele economice și militare din cauza cărora o invazie în Taiwan este extrem de improbabilă. Adică și România TV ține acum același discurs ca și celelalte televiziuni.

Războiul mondial a început marți seara, iar miercuri dimineața s-a dat peste cap și dintr-o babă bătrână  cu coasa-n mână s-a transformat într-o zână rea și cam nevolnică la capitolul desant marin. Ce bine ar fi ca toate războaiele, invaziile și acțiunile militare, fie ele speciale sau nu, să se termine așa.

Iar televiziunea s-a întors la temele sale preferate, pensii, neo-marxiști, furtul țărișoarei și accidentele auto cu morți, cu cât mai mulți morți cu atât mai bine, că face rating. Adicătelea ne-am întors la normalitate, la senzaționalul ieftin cel de toate zilele. Pentru că așa fac toate televiziunile, umplu timpii morți ai știrilor cu morți, cu ce altceva să le umple, cu analize profesioniste despre relațiile SUA-China?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇