Rachetele lansate de China au ajuns în apele Japoniei, chiar înainte de vizita lui Nancy Pelosi

Rachetele lansate de China au ajuns în apele Japoniei, chiar înainte de vizita lui Nancy Pelosi

Rachete balistice chineze ar fi căzut pentru prima oară în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, a anunţat joi ministrul apărării nipon Nobuo Kishi, citat de AFP.

‘S-ar putea ca cinci din nouă rachete balistice lansate de China să fi aterizat în ZEE a Japoniei’, a declarat Kishi jurnaliştilor, după ce China a început joi ample manevre militare în apele din jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

citizen

„Japonia a transmis Chinei o notă de protest pe canale diplomatice”, a indicat Kishi, calificând incidentul drept o „problemă gravă care afectează securitatea naţională şi pe cea a cetăţenilor noştri”.

Unele insule din departamentul Okinawa, în extremitatea sudică a Japoniei, se află la numai câteva zeci de kilometri de Taiwan. În acelaşi timp, ministrul apărării nipon a precizat că este pentru prima oară când rachete balistice chineze pătrund în ZEE a Japoniei.

citizen

Incidentul a avut loc cu câteva ore înainte ca Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, să aterizeze în Japonia, ultima etapă a turneului în Asia care a inclus vizita în Taiwan.

Conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro, avionul care a transportat-o pe Nancy Pelosi din Coreea de Sud a aterizat joi seară la Baza aeriană Yokota, situată la periferia oraşului Tokyo.

China a început joi exerciţii militare de o anvergură fără precedent în jurul Taiwanului ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA la Taipei, unde s-a aflat doar marţi seara şi miercuri, în pofida avertismentelor ferme din partea Beijingului, care consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale.

citizen

Iniţiativa lui Nancy Pelosi a fost considerată de China drept o provocare, un sprijin acordat susţinătorilor independenţei Taiwanului şi o tăgăduire a promisiunilor SUA de a nu avea relaţii oficiale cu insula.

Ca răspuns, armata chineză a lansat o serie de exerciţii militare în şase zone maritime din jurul Taiwanului, la nivelul rutelor comerciale extrem de frecventate şi, pe alocuri, la numai 20 km de coastele taiwaneze.

Manevrele, care au început la joi la amiază (04:00 GMT), cuprind în special 'tiruri cu rachete convenţionale' spre apele din largul coastei de est a Taiwanului, a indicat Shi Yi, un purtător de cuvânt al forţelor militare chineze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇